Terugblik 2019 en vooruitblik 2020

Terwijl we bijkomen van de kerstdagen en ons voorbereiden op de laatste avond van 2019 vond ik het een mooi moment om eens te kijken wat dit jaar ons heeft gebracht. Hoe staat het met de goede doelen en wat zijn de plannen voor 2020?

Hypotheek✅

Dit jaar losten wij vrolijk maar agressief af op onze hypotheek. Door iedere maand extra af te lossen daalde onze rente. Toen we hiermee startten in 2017 bedroeg onze maandelijkse rentelast zo’n €190, inmiddels is dit €144 waardoor we dus maandelijks €46 meer af lossen. Iedere maand komt hier weer €2 bij. Dit heeft een leuk effect op de looptijd. We zakten dit voorjaar onder de €100.000 en starten 2020 met nog €90.000 openstaande hypotheek. De Excelsheet die ik in 2017 maakte klopt nog tot op de cent (nouja, dubbeltje) nauwkeurig.

Pensioensparen✅

Als je de afgelopen blogs hebt gelezen weet je dat ik maandelijks zo’n €850 spaar op geblokkeerde pensioenrekeningen. Op mijn bankspaar-pensioenrekening bij ING ontving ik voor dit jaar ruim €400 aan rente over het opgebouwde bedrag en dat is toch weer een maand extra inleg. De beleggingsrekening bij Brand New Day deed het ook prima met ruim 14% rendement. Daarmee is het verlies van vorig jaar ruimschoots goedgemaakt.

Beleggen✅

Naast het sparen en beleggen voor pensioen beleggen we nog meer. Maandelijks probeerden we zo’n €1000 aan het werk te zetten op de beurs. Dit jaar was de markt ons zéér goed gezind. Ons portfolio noteert een Year-To-Date rendement van maar liefst 21,29%. Vorig jaar eindigden we in de rode cijfers maar dat is weer gecorrigeerd. Dit jaar besloot ik ook om iets te verschuiven in onze asset-allocatie, door een deel van ons geld in obligaties aan te houden hoop ik op iets minder volatiliteit en “rust”. Dit gaat wellicht ten koste van groei, maar behoud van kapitaal en/of de mogelijkheid om te kunnen herbalanceren is me wat waard.

Een paar gokjes waar ik mee experimenteer: Wereldhave. De koers van dit vastgoedfonds kelderde dit jaar dusdanig dat ik me toch wel interesseerde om er wat “speelgeld” in te steken. Tot dusver heeft het goed uitgepakt, met een mooi dividend-rendement en nog steeds groene cijfers. Ik blijf hier langzaam geld aan toevoegen (tientjeswerk). Daarnaast stopte ik wat speelgeld in Aurora Cannabis na een koersdaling, helaas daalde hij nog verder en staat mijn positie op -37%…dit bevestigd alleen maar weer waarom ik liever passief beleg. Gelukkig gaat het niet om grote bedragen, dus we laten het maar sudderen.


Gezondheid✅

Dit onderwerp is de afgelopen weken ietwat beladen. De laatste tijd kamp ik met een hardnekkige ontsteking welke na 5 weken antibiotica nog steeds niet is opgelost. De tripjes naar het ziekenhuis, doorverwijzingen, onderzoeken, echo’s en gesprekken met artsen kosten me veel tijd en als ondernemer kost me dat dus ook veel inkomsten.

Van de positieve kant: ik heb dit jaar best veel gefietst en gewandeld 😉 Dit heeft uitwerking gehad op mijn gewicht, sinds vorig jaar ben ik 15kg lichter en heb een veel beter uithoudingsvermogen.

Vorig jaar startte ik met veganistisch eten. Dit heeft echt een positief effect gehad, maar ik merk dat ik de afgelopen 3 maanden hier niet meer mee bezig ben. We eten iets vaker vlees, dus ik hou het op “flexitariër”, ik denk dat we een heel goede balans hebben gevonden die voor ons hele gezin goed werkt.


FireMe blog

Qua bloggen merk ik dat het soms wat moeite kost om er tijd voor te vinden. De maandelijkse updates lukken altijd wel, maar andere onderwerpen die me bezighouden of interesseren vinden nauwelijks hun weg naar deze blog. Punt van aandacht dus.

Afgelopen jaar kreeg ik toch wel zo’n 100 bezoekers per dag met soms uitschieters naar >600 bezoekers. Ik kijk hier verder nooit uitgebreid naar, het bloggen is nog steeds hobbymatig, ik hoef er niet van te leven en zie het als verslaglegging.

Dit jaar wisten ruim 19000 unieke bezoekers deze site te vinden. Samen waren jullie goed voor 98.000 page views. Jullie zijn volgens mijn statistieken voor 41,6% vrouwelijk en 58,4% mannelijk en je leeftijd ligt tussen de 25-54 jaar.

Leuke zoektermen waarmee men FireMe weet te vinden:

 • fireme
 • fire movement nederland
 • financial independence retire early nederland
 • wat kost een boot
 • kosten boot
 • wat kost een boot per jaar
 • financieel onafhankelijk strategie

Blogs met de meeste views en reacties:


Terugblikken op gestelde doelen

Kijk. Hier heb ik natuurlijk geen moment bij stilgestaan, maar ik moet me voor mijn gevoel natuurlijk wel een beetje verantwoorden….daar gaan we, ik blogde vorig jaar de volgende doelen:

Financieel

 • ✅€1000 per maand beleggen via De Giro
 • ✅Per maand minimaal €500 extra aflossen op de hypotheek
 • ✅Jaarruimte maximaal benutten
 • ✅Zoveel mogelijk geld aan het werk zetten op de beurs

Oh oke, dat ging nog wel goed. Alle doelen gecheckt! Top!

Persoonlijke doelen

 • ✅Een side-business opzetten om extra omzet te genereren. Ik zet in op €1000 omzet voor het eerste jaar.
  Dit is wel gelukt, al ligt deze business toch weer stil, het ontbreekt me aan tijd (nee prioriteit) om hier invulling aan te geven. Er is zo’n €1600 aan omzet uit gekomen.
 • ✅Zakelijke tarieven iets verhogen
  Ook voor 2020 heb ik mijn tarief iets bijgesteld voor mijn opdrachtgevers. Ik ben nog steeds goedkoop al zeg ik het zelf, maar continuïteit is me ook wat waard.

 • ❌Toilet op benedenverdieping zelf verbouwen
  Shit. Die was ik ff vergeten dus…staat nog wel op de lijst, sorry Mrs FireMe!
 • ❌Tenminste 1 boek per maand lezen
  Niet helemaal geslaagd. Wel heb ik mijn boekenkast weer uitgebreid met de nodige pareltjes (welke ik dus nog niet allemaal heb gelezen)
 • ✅Meer genieten van tijd met het gezin
  Dit is gelukt. We zaten een ruime maand in Portugal en hebben de nodige tijd met elkaar doorgebracht op onze boot.
 • ❌Veganisme zoveel mogelijk doorzetten
  Deels, niet echt, we hebben een modus gevonden die voor ons goed werkt
 • ✅Minimaal 5kg afvallen
  Dit doel is ruimschoots behaald.
 • ✅Minimaal 1x per week met de fiets naar het werk
  Behoeft geen uitleg, ik fietste dit jaar 5900km verdeeld over 130 werkdagen.
 • ❌Minimaal 20km wandelen per week
  Dit begon goed, echt heel goed, maar ergens na de zomer kakte dit in en ik ben eigenlijk niet meer toegekomen aan dit doel. Een van de redenen is het fietsen waardoor ik ’s avonds toch niet lekker uitkwam qua planning. Punt van aandacht dus!

Doelen voor 2020

Financieel gezien wil ik op minimaal dezelfde voet doorgaan. Zolang het inkomen het toelaat blijven we sparen, beleggen en aflossen. Deze voortgang zal ik vooralsnog blijven bijhouden in de vaste maandelijkse updates…we doen ook maar wat en ik neem je graag mee op onze reis naar een financieel vrijer leven.

Concrete doelen

 • Toilet benedenverdieping zelf verbouwen (ja ik schuif hem gewoon door)
 • 10km per week wandelen (o.b.v. huidige stand van zaken moet dit haalbaar zijn)
 • 1km kunnen hardlopen zonder pijn
 • Minimaal 7000km fietsen
 • Gewicht rond 80kg behouden

Afsluitend wil ik je bedanken voor de tijd die je doorbracht op mijn blog! Alle goeds, veel liefde, gezondheid en voorspoed gewenst voor het nieuwe jaar! Geniet van alles!

❤️

Photo by Thomas Park on Unsplash

Berichten gemaakt 109

2 gedachten over “Terugblik 2019 en vooruitblik 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.