Bericht voor 1999!

Dit is een bericht voor de jongere Mr FireMe, in 1999, toen 20 jaren jong. Ik startte net met mijn eerste “echte” baan als elektronica-monteur op een productie-afdeling. Mijn ouders waren net gescheiden, ik was zonder diploma’s van school gegaan en ik woonde bij mijn vader. Ik had al een relatie met huidige Mrs FireMe.


Beste FireMe!

Gefeliciteerd met je baan, je zult hier de komende jaren leuk werk mogen uitvoeren. Binnen 2 jaar zul je op kantoor zitten en het verder schoppen dan je nu voor mogelijk houdt.

Opleiding

Dan even dit: ik vind het wel jammer dat je die opleiding niet hebt afgemaakt. Het zou zoveel schelen als je gewoon dat papiertje zou halen. Wil je erover nadenken om die opleiding nu gewoon alsnog af te maken, in plaats van pas in 2005? Misschien kun je meteen die HBO opleiding er achteraan doen, in plaats van in 2009?

Auto’s

Mag ik je een tip geven over je huidige droom: die snelle stoere sportauto? Kijk, het klinkt allemaal leuk en je hebt er 10.000 gulden voor gespaard maar de kosten die het met zich mee zal brengen staan niet in verhouding tot het plezier. Daarnaast zal je hem hooguit een jaartje hebben en is hij nog maar 1000 gulden waard omdat een grote onbekende hem flink zal beschadigen.

Weet je wat mijn voorstel zou zijn: koop gewoon een VW Golf, geen poespas, redelijk goedkope en probleemloze auto. Daar zul je uiteindelijk veel langer plezier van hebben…dit is wat je volgend jaar toch zult doen!

Salaris & Geld

Je hebt wel een beter salaris nu hé? Wen er maar aan, vanaf nu wordt het alleen maar meer. Nee wacht, wen er maar niet aan. Start vanaf nu om zoveel mogelijk van je salaris te sparen. Ja ik weet dat je vader dit ook vaak zegt, maar dit is je 20-jaar-oudere-zelf die tegen je praat, so don’t you ignore me!

Iedere salarisverhoging direct apart zetten, iedere maand, jaar in en jaar uit. Geld dat je niet ziet kun je ook niet uitgeven. Luister nou maar gewoon naar jezelf.

Tip: CD’s raken echt uit de mode, die collectie is over een paar jaar echt geen snars meer waard, stop ermee om daar geld in te stoppen, de Free Record Shop zal al snel haar deuren sluiten.

Relatie

Je vriendin moet je koesteren. Dit is de vrouw die later jouw vrouw wordt, de moeder van jouw dochter…ja echt, een dochter! Trouw haar, respecteer haar en heb haar lief. Je zult het prima doen.

Ondernemen

Ja je zult het niet geloven, maar binnen 3 jaar schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel als ondernemer. Het ziet er allemaal leuk uit, maar hou alsjeblieft wel rekening met je financiën.

Het zal soms leuk lijken als er duizenden euro’s op je rekening staan (ja euro’s, de ecu is het niet geworden, je mag straks 2,20371 guldens omwisselen voor 1 euro), maar daar moet je nog belastingen over betalen en eigenlijk ook nog voor je pensioen sparen. En ja, ik weet dat pensioen nog zo ver weg klinkt, maar dit is je 20-jaar-oudere-zelf die tegen je praat, so don’t you ignore me!

Financiële onafhankelijkheid

Twee woorden, laat het bezinken, zoek er informatie over op, lees alles wat je kunt vinden en start gewoon.

Door je levensstijl NU aan te passen kun je misschien over 10-15 jaar al stoppen met werken! En ja, ik snap dat je graag werkt en dat je geen reden ziet om te stoppen, maar denk aan de mogelijkheden die het je biedt; niet hoeven werken voor je dagelijks levensonderhoud. Werken optioneel laten zijn. Trap niet in de val van meer-inkomen-dus-meer-spullen (we noemen dat in 2019 “lifestyle inflation”).

Geniet

Van het leven, de tijd met familie en vrienden. Ga op verre reizen, verbreed je horizon, sta open voor andere culturen. Wees dankbaar, lach veel en wees gul.


Wat zou jij graag tegen je jongere “ik” zeggen? Zou je dat willen delen? Ik kijk uit naar jullie reacties en/of blogs!

Berichten gemaakt 109

26 gedachten over “Bericht voor 1999!

 1. had mezelf graag verteld om vwo iig te proberen ipv niet durven.. of anders beter nadenken over een hbo opleiding en die ook daadwerkelijk afmaken..meer in een richting die ik echt leuk vindt.. cijfers of natuurkunde, scheikunde, wiskunde.. had werkelijk geen idee toen..
  qua liefde, relatie etc geen klagen 😉 dus dat heb ik goed gedaan 😉 paar foute keuzes gemaakt idd op andere gebieden, maar van fouten leer je.. zou dus alleen maar zeggen probeer t vwo en verdiep je meer in opleidingen en beroepen..
  leuke blog om te lezen!

  1. Bedankt dertiger. Ja dat laatste; die opleidingen! Ik heb er altijd tegenop gekeken en uiteindelijk viel het allemaal heel erg mee, had ik veel eerder moeten doen.

   1. ik durfde geen vwo, dacht dat ik tniet kon.. nu zal ik t nooit weten. (had 550 op cito.. rapporten basisschool ook hoge cijfers.. dacht gewoon dat ik net rond/boven gemiddeld zat dus havo.. ) hbo haalde ik niet, binnen 1 dag andere studie gekozen, dom dom dom. mega studieschuld en geen papiertje… tja… wie zn billen brand moet op de blaren zitten want ttoen was t geld op natuuriljk om te studeren…

 2. Wat een ontzettend leuk artikel zeg! Gaaf gedaan! Ik zou met mijn jongere ik delen dat geld niet altijd op hoeft. Als kind spaarde ik met mijn eerste baantjes (vanaf mijn 13e) niet bijster veel, maar hield ik van computers en spellen, en gaf ik best wat uit.

 3. Mijn persoonlijke brief aan 1999:
  – De komende jaren weet jij je intense verdriet om te zetten in heel veel kracht.
  – Je gaat dit jaar het MBO afronden en eindelijk beginnen aan die HBO studie. Zoals je al jaren graag wilt. Maar je zal hier niet je plek vinden en daar al snel weer mee stoppen. Gek genoeg ben je daar content mee.
  – Je weet het nu nog niet, maar je staat ook aan de vooravond van een flinke verandering. Je neemt in 2000 namelijk het impulsieve besluit om 200km verderop je vleugels uitslaan. Een heel goed besluit. Al gaat het allemaal niet vanzelf.
  – Je gaat de liefde van je leven ontmoeten. Die net zoveel liefde in zicht heeft als jij. Die over het leven hetzelfde als denkt als jij. Die de rust brengt die je nodig hebt en verdient. Met hem zal je trouwen op die datum die jij in je hoofd hebt.
  – Je gaat opnieuw -en dit keer met veel plezier- gaan studeren en ook een master afronden.
  – Je hebt op dit moment nog geen idee van wat het is, maar je zal ook gaan promoveren.
  – Je gaat lichamelijk een paar heel zware jaren krijgen. Maar omdat jij bent wie je bent, zal je ook daar uiteindelijk van groeien.
  – Je zal op je 40e inderdaad verdienen wat je nu in gedachten hebt.

 4. Mooiste deel van je blog:
  Je vriendin moet je koesteren. Dit is de vrouw die later jouw vrouw wordt, de moeder van jouw dochter…ja echt, een dochter! Trouw haar, respecteer haar en heb haar lief. Je zult het prima doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.