Over mij

Informatie over FireMe.nl

Welkom hier! Leuk dat je mijn site bezoekt, ik hoop dat je vaker terugkomt. Alweer een site over personal finance? Ja, inderdaad :). De site is ontstaan in augustus 2017 nadat ik me heb verdiept in financiële onafhankelijkheid en eerder met “pensioen” gaan. Ik ontdekte vooral veel Amerikaanse sites welke zich helemaal richten op FI (Financial Independent) / RE (Retire Early), maar in Nederland vond ik eigenlijk slechts een handjevol websites, waarbij er eigenlijk nog minder zijn die zich richten op specifiek de freelancer / ZZP-er.

Over FireMe

 • © 1978
 • Zelfstandig ondernemer sinds 2002
 • Echtgenoot sinds 2008
 • Vader sinds 2009
 • Freelance ZZP-er sinds 2015
 • MTS Electronica / HBO Informatica

Mijn verhaal in het kort

In 2002 startte ik als vennoot in een VOF, eerst naast een vaste baan en vanaf 2004 fulltime als zelfstandige. In 2001 kochten wij onze eerste woning en in 2003 verhuisden we en in 2021 nogmaals, naar onze huidige woning.

Vennoot in een VOF

Als zelfstandige regelde ik niets voor mijn pensioen. Dat was nog toekomstmuziek en een ver-van-mijn-bed-show. Ik sloot wel een arbeidsongeschiktheids-verzekering af met daarin een kleine spaarpolis (50 EUR per maand).

Aflossingsvrije hypotheken en woekerpolissen

Onze eerste twee woningen kochten wij met aflossingsvrije hypotheken. We hadden een tussenpersoon die dit voor ons regelde en wij vertrouwden erop dat het de juiste keus was. Met relatief lage inkomens konden we profiteren van maximale renteaftrek (iedere maand geld krijgen van de Belastingdienst, fantastisch….). De hypotheek zou worden afgelost door maandelijks geld te storten in een beleggingspolis, die zou aan het eind van de looptijd voldoende kapitaal bevatten om de boel af te lossen en we zouden nog wel geld overhouden.

Tweede hypotheek

In 2007 was er nog weinig aan de hand. Ik was vennoot in de VOF en fulltime bezig met allerlei projecten. We hadden een kantoor in een grote stad dat wij huurden. Qua omzet was het geen vetpot, maar we konden er van rondkomen (nog steeds zonder pensioen-regelingen).

We wilden graag ons huis laten voorzien van kunststof kozijnen, dat is iets meer onderhoudsvrij dan oude houten kozijnen met de nodige houtrot. We konden dit niet uit eigen zak betalen en sloten een tweede aflossingsvrije hypotheek af.

Kredietcrisis en zelfstandige

In 2009 werden wij ouders van onze lieve dochter. Zo rond 2010 ontstond de wens om onze woning te verbouwen zodat we iets meer woonruimte konden creëren. We hebben een heel klein huisje en deze verbouwing zou ervoor zorgen dat we daar wat meer van konden genieten.

We bedachten dat dit dan ook maar gefinancierd moest worden. Onze tussenpersoon gaf aan dat het niet verstandig was (of niet kon, dat weet ik niet exact meer). Door de crisis lag iedere hypotheekaanvraag onder een vergrootglas en als zelfstandige werd je helemaal binnenstebuiten gekeerd.

Eigenwijs als we waren zochten we iemand die het dan wel kon regelen. We kwamen terecht bij een adviseur die mijn ogen opende; lage omzet als zelfstandige, geen pensioenvoorziening, geen goed vangnet en allerlei “slechte” hypotheekconstructies die al jaren liepen. Iets wat ik diep van binnen wel wist, maar waar niemand ons ooit op had gewezen. Dit was gewoon nodig. Het kwam erop neer dat wij onze huidige hypotheek niet eens konden krijgen o.b.v. de jaarcijfers, dus een verhoging was zeker niet haalbaar.

Erfelijke ziekte

Er werd een erfelijke ziekte vastgesteld waarbij de nierfunctie na verloop van tijd kan verslechteren. Mijn bloeddruk steeg, ik kreeg medicatie voorgeschreven welke ik de rest van leven moest gebruiken. Daarnaast steeg mijn cholesterol, waarvoor de internist mij ook medicatie wilde voorschrijven. Dit, in combinatie met de slechte hypotheek, geen goede pensioenvoorziening en laag inkomen heeft me doen besluiten om drastische maatregelen te nemen.

Maatregelen nemen

 • Ik stopte met mijn vennootschap in de VOF
 • Ik startte als ZZP-er en verdubbelde mijn inkomen
 • We startten met aflossen en extra aflossen op onze hypotheken
 • Ik opende een pensioenrekening bij Brand New Day en ING en begon de beschikbare jaarruimte / reserveringsruimte te sparen
 • Ik kwam het FI/RE concept tegen en startte met indexbeleggen bij DEGIRO
 • Ik begon met veganistisch eten
 • Ik begon met een stuk meer lichaamsbeweging, veel wandelen en fietsen

De resultaten

Alleen maar door meer intentioneel te leven, afstand nemen van de rat-race en bewuster met financiën en gezondheid omgaan.

 • Na 3,5 jaar intensief (be)sparen is er zo’n € 125.000 gespaard, deels in vrije beleggingen en deels op geblokkeerde pensioenrekeningen.
 • De FI/RE community in Nederland is groeiende, samen met Mrs FireMe bezoek ik meet-ups en lezingen, we hebben er veel leuke fijne nieuwe vrienden leren kennen.

En nu?

Op deze site ga ik mijn ervaringen en bevindingen bijhouden welke ik ben tegengekomen (en nog ga tegenkomen) in mijn reis. Gezien mijn leeftijd, 39, 40, 41, 42, 43, 44 op het moment van schrijven, verwacht ik dat financiële vrijheid nog ver weg is aangezien ik een “pensioengat” heb van zo’n 15 jaar, maar wellicht kan ik daar nu nog iets aan doen. Mijn wens is om meer vrijheid te creëren door verstandiger met geld om te gaan.

Ik hoop dat ik bezoekers, waaronder freelancers en startende ZZP-ers kan behoeden voor de fouten die ik heb gemaakt. Ook jongeren wil ik meer bewegen om na te denken over later, ik had graag deze kennis 15 jaar geleden gehad.

Heb je vragen die je niet kwijt kunt op deze site? Mail me dan op [email protected].

Disclaimer: Ik ben géén financieel adviseur, ik kan en mag geen financieel advies geven. De ervaringen die ik deel staan vrij voor interpretatie, je blijft ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor jouw beslissingen. Op geen enkele voorwaarde accepteer ik aansprakelijkheid als gevolg van het opvolgen van adviezen of het opvolgen van informatie op deze site. 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.