Nettowaarde sinds mijn afwezigheid

Of ik de maandelijkse Money Business Updates ga voortzetten weet ik nog niet, maar ik praat je wel graag bij over onze financiële beslissingen in 2020/2021/2022.

Ons FIRE plan

Voor zover je nog kan spreken over een plan: we hebben een idee om eerder te kunnen stoppen met werken. Dit wil ik realiseren via 3 verschillende aanval-routes: 1) Hypotheek aflossen, 2) Lijfrente benutten en 3) Een beleggingsportfolio opbouwen.


Verkoop eigen woning

In 2003 kochten wij onze woning waar wij 18 jaar zouden blijven wonen, dat wisten we toen nog niet. In onze regio waren geen heel grote prijsstijgingen, maar we hebben onze investeringen er wel uitgehaald en doordat we flink hadden afgelost konden we een mooie overwaarde meenemen. We hadden nog €82.000 aan openstaande hypotheek, dit hypotheekdeel hebben wij meegenomen als aflossingsvrij deel in onze nieuwe hypotheek.


Aankoop nieuwe woning

Onze nieuwe woning kochten we in 2020. Het huisje stond toen al bijna 2 jaar te koop bij de makelaar. We hadden een onderhandelingspositie omdat er verder geen geïnteresseerden leken te zijn, er moest ook wel echt wat gebeuren in het huis. Wij zagen de potentie, het uitzicht, de ligging en konden hier doorheen kijken dus boden onder de vraagprijs. Uiteindelijk konden we het kopen voor bijna €40.000 onder de vraagprijs (en ruim €75.000 onder de oorspronkelijke vraagprijs, waar het eerst voor op de markt stond). De overwaarde uit onze oude woning gebruikten we voor de grote verbouwing, nieuwe hypotheek en spaarrekening.


Pensioen

Qua pensioeninleg kan ik heel kort zijn; ik leg maandelijks €850 in op mijn geblokkeerde rekening bij Brand New Day en ben dat de afgelopen jaren ook “braaf” blijven doen. Het vormt nog steeds een mooie aftrekpost als ZZP-er, zolang ik daar gebruik van kan maken blijf ik deze pot aanvullen. Het rendement op de rekening is dit jaar matig slecht; -14%.


Beleggingen

In de zomer van 2021 heb ik mijn rekening bij DEGIRO beëindigd. Het rommelde voor mijn gevoel teveel, overname door flatex, vreemde acties zodat je buiten beurstijden kan blijven handelen, ik voelde me er niet meer thuis. Ik heb een nieuwe rekening geopend bij Meesman Indexbeleggen en hier in 1x een (voor mij) grote som geld ingelegd.

Ik probeer iedere maand tenminste €1000 te beleggen bij Meesman, dat verdeel ik over 70% in het “Aandelen wereldwijd totaalfonds” en 30% in “Obligatiefonds wereldwijd”. Meesman bevalt me erg goed, heel erg goed. Geen fancy apps, opdrachten doen er daaaagen over voordat ze worden uitgevoerd dus geen ad-hoc handel / snel ff koersen checken…ik kijk er amper meer naar om en dat is precies wat je zou moeten doen.

Vorig jaar haalde ik hier mijn eerste grote mijlpaal: €100.000!!! De eerste is binnen 🙂 Dit bedrag heb ik in 4 jaar bij elkaar gespaard. In 2018 voorspelde ik dat ik dit bedrag in 2023 zou hebben, maar het werd dus 2021.


Overzicht

Qua financiële middelen hebben we op dit moment zo’n €220.000 tot onze beschikking. Dit is exclusief crypto, zakelijke rekeningen en beleggingsrekening van onze dochter. Onze WOZ-waarde is €416.000, met een openstaande hypotheek van +/-€340.000 ligt daar nog zo’n €76.000 aan overwaarde. De WOZ is wel conservatief, ik verwacht dat de taxatiewaarde na alle investeringen op +/-€490.000 komt. Al met al zit er groei in, al is 2022 een beroerd jaar qua rendement. Iedere €1000 die ik dit jaar in mijn beleggingen steek lijkt bij de volgende koerswijziging verdampt. Dat motiveert niet, maar hoort erbij, dus stug in blijven leggen dan maar 🙂

Photo by Dmitry Demidko on Unsplash

Berichten gemaakt 109

2 gedachten over “Nettowaarde sinds mijn afwezigheid

  1. Knap dat jullie toch door blijven gaan, het huis had best een mooi excuus kunnen zijn om te stoppen met FIRE.

    Ik lees veel over Meesman, is dat een veilige club? De FIRE-community op Reddit lijkt er massaal naar over te stappen. Het zou wat zijn… Als je de 100k voorbij bent loop je risico toch?

    S6

    1. Thanks Peet. De overstap naar Meesman is inderdaad wel “booming”, het voelde voor mij als een heel logische stap en vooralsnog heb ik er geen spijt van.

      100k geldt voor spaargeld bij een bank, beleggingen tellen daarin niet mee. De enige “veiligheid” die je hebt is dat een beleggingsclub moet garanderen dat het vermogen van klanten gescheiden is, er is voor dat soort situaties een beleggerscompensatiestelsel dat tot Max 20k vergoedt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.