Money Business Februari 2020

Inmiddels is maart al een paar dagen oud, tijd om terug te blikken op een drukke maand. Al van jongs af aan vind ik maart één van de fijnste maanden van het jaar, waarschijnlijk omdat ik in deze maand jarig ben, maar vooral omdat het vaak de lente inluidt en het weer wat warmer wordt. Op het moment van schrijven lijkt de storm van de afgelopen weken te zijn gaan liggen, een strakblauwe hemel en weinig wind, kom maar op maart!

Gezondheid

Februari stond wederom in het teken van diverse ziekenhuisbezoekjes; bloedonderzoek, echo’s en gesprekken met specialisten. Ik ontving deze maand de 5e antibiotica-kuur waarmee ik in totaal meer dan 10 weken aan de pillen zit. Er werd amper gefietst en ook het wandelen werd uitgesteld. Dit is ook meteen terug te zien in 4kg gewichtstoename 🙁
De oorzaak van mijn klachten is nog steeds onbekend en het bestrijden gaat, als het al werkt, erg langzaam. Mijn gezondheid is nog steeds niet zoals hij vóór november was en dat begint vervelend te worden.


Een dure maand

Februari was voor ons in meerdere opzichten een erg dure maand. Niet alleen omdat MrsFireMe een weekje alleen naar Portugal ging, maar ook omdat ik als verrassing ons toilet verbouwde. Verder moest mijn auto voor een onderhoudsbeurtje naar de garage en die kwam terug met een rekening van ruim € 1200….ik kan je verklappen: dat is best zuur als je al maanden op de fiets naar je werk gaat en die auto meer stilstaat dan normaal.


Corona-virus

Al meerdere bloggers gingen mij voor en schreven over de effecten van het virus op de beurzen:

De afgelopen dagen heb ook ik een deel van ons vermogen zien “verdampen”, er werd zo’n 10% ingeleverd. Na een zeer goed 2019 was het ergens ook wel te verwachten dat het ook eens de andere kant op zou gaan. Zolang je in de opbouwfase zit is er niet veel aan de hand en zou je zelfs kunnen profiteren van de lagere koers. “Wij bloggers” spreken ook wel over een buy-and-hold tactiek, vooral niet verkopen als je op verlies staat en misschien zelfs extra bijkopen.

We beleggen het grootste deel van ons geld in een aandelen-tracker genaamd VWRL van het fondshuis Vanguard. Dit Exchange Traded Fund (ETF) noteert op het moment van schrijven een koers van zo’n € 77. Op zijn hoogtepunt stond ‘ie een paar dagen geleden op € 88,86. We zitten dus op € 11 “verlies” per aandeel vanaf het hoogtepunt. Feitelijk is dit de prijs waarvoor ik deze ETF’s kocht in augustus 2019, dus we zijn niet zo gek veel achteruit gegaan. Mijn Gemiddelde Aankoop Koers (GAK) staat op € 73 dus ik sta ook nog niet in de rode cijfers.

Ik vraag me wel af hoe het gaat als we nog eens 20%-40% verder zakken. Blijven we dan ook allemaal buy-and-hold roepen? We zullen het zien 🙂 Voor het eerst heb ik gebruik gemaakt van mijn potje met obligaties en een klein beetje geherbalanceerd omdat mijn gewenste verhouding een paar procent uit de pas liep. Ik heb dus een deel obligaties verkocht (die stonden hoger) en van dit geld weer aandelen gekocht (die stonden met een koers van €75,80 een stukje lager). Dit kost natuurlijk transactiekosten maar ik vond het leuk om deze mogelijkheid te hebben en eens te benutten.

Hoe vaak herbalanceer jij? Ik zoek nog wel naar een modus hierin, doe je dat per kwartaal, per maand, per jaar of bij X% afwijking?

Verkopen van aandelen is niet door mijn hoofd geschoten, door er over te lezen en over te chatten op de FIREFriends Slackgroep kan ik de boel ook wel nuanceren. We houden ons portfolio in de gaten en hebben steun aan elkaar op een relaxte manier.


Aflossen op hypotheek

Al een poos roep ik dat “als de beurzen corrigeren” ik stop met extra aflossen op de hypotheek en dit geld in de aandelenmarkt steek. Feitelijk is dit het proberen te timen van de beurs en dat lukt weinig mensen. Ik vind het ook nog geen grote correctie, dus er gaat nog steeds geld naar de extra aflossingen. Inmiddels telt onze hypotheek nog zo’n € 88.500, met een heerlijke rente van 1.89%. Tegen de tijd dat er echt een flinke recessie aan de gang is moet ik me als ZZP-er toch ook afvragen of ik nog voldoende werk kan vinden, en dan zijn lage maandlasten misschien juist wel weer een zegen.


Financieel overzicht

We sparen en maken het geld ook weer op, we beleggen voor later, we lossen (extra) af voor onze gemoedsrust, we sparen belastingvrij voor ons pensioen en zorgen dat ons geld zo goed mogelijk wordt benut. Deze maand hadden we veel uitgaven en daar hebben we voor gespaard.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 581
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Opname MoneYou spaarrekening€ -1000
Totaal “toekomstinvesteringen” februari€ 2016

Onze nettowaarde

Ondanks de verliezen op de aandelenmarkt en mijn pensioenrekening bij Brand New Day valt het dipje wel mee op de grafiek, ik ben benieuwd hoe maart eruit gaat zien:

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s, boot en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt zeker 30k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto

Goed, maart dus….zoals ik al schreef, kom maar op! Ik ben er in meerdere opzichten helemaal klaar voor, en jij?

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Berichten gemaakt 109

3 gedachten over “Money Business Februari 2020

 1. Leuk om die grafiek te zien stijgen, wat hebben jullie veel bereikt in een paar jaar tijd!!

  Timen van de markt lukt inderdaad nooit helemaal, maar toch heb ik gisteren dankzij jullie gechat maar eens even ingelogd en wat aankopen gedaan. Wellicht daalt de beurs nog verder, maar de aankoopkosten waren in ieder geval lager dan dat ze een paar maandjes geleden waren. En dat is toch mooi meegenomen…!

 2. Heerlijk inderdaad, die aankomende lente!
  De corona-impact op de beurs lijkt “helaas” al uitgewerkt. De 18% daling valt me nog reuze mee. Ik heb wel wat bijgekocht, maar nu stijgt alles alweer 2% per dag.

  Ps: leuk dat je mijn post erbij hebt gezet.

 3. Mooie resultaten weer. Jammer van de auto, maar goed. Daar kom je ook wel weer over heen. Net zoals ik je van harte wens dat je ook snel over de lichamelijke kwaaltjes heen komt. Zou toch fijn zijn als dat een keer afgesloten kan worden.

  Alvast een fijne verjaardag toegewenst er van uitgaande dat deze niet in de eerste paar dagen van de maand valt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.