Money Business Juli 2020

De maand dat wij onze boot weer verkochten! Wat doet dit in het maandoverzicht? Je leest het hier.

Werk & Gezondheid

In maart brak MrsFireMe haar voet tijdens een vakantie naar Kaapverdië. Bij terugkomst was de corona-shit in full-effect en verloor ze ook haar baan. Inmiddels kan ze weer redelijk lopen en werkt ze ook weer, gemiddeld zo’n 3 dagen per week. In de zomervakantie is dat best lekker te combineren met kind en hondjes, onze dochter is inmiddels oud genoeg om wat langer alleen thuis te zijn en kan ook prima voor de beesten zorgen. Zelf ben ik een paar dagen vrij geweest, geen weken vakantie hier, we gaan toch niet weg, maar gewoon wat dagen lummelen, lamballen en relaxen…en het was goed!

Voor een van mijn opdrachtgevers werk ik nog 1 dag vanuit huis en 2 dagen op kantoor, dat geeft ook wat rust qua reistijd en planning, fijn dat dit kan dus.

Vorige maand kregen wij gezinsuitbreiding in de vorm van een Golden Retriever pup met de naam Beau. Ze doet het erg goed en groeit als kool. Ze eet ons letterlijk arm, niet te geloven hoeveel voer er in zo’n puppy past (en wat er ook weer uit komt). We lopen zeker 4x per dag een rondje met haar.


Afscheid nemen

We hebben afscheid genomen van Sanne, want zo heette onze boot. Na ruim 2 jaar plezier besloten we dat het mooi was geweest. Het seizoen is gunstig en we waren hem dan ook snel kwijt via Marktplaats. Het geeft weer wat ruimte en rust voor andere zaken en daarover lees je deze maand meer!


Financieel overzicht

Doordat MrsFireMe weer geld in het laatje brengt wordt er iets meer gespaard. Ook het verkopen van onze boot droeg deze maand een leuk steentje bij aan onze spaarrekening. De aflossingen kabbelen rustig voort, de extra aflossingen worden maandelijks automatisch afgeschreven, evenals de inleg voor de verschillende pensioenrekeningen.

Bij DEGIRO belegde ik deze maand de normale inleg van € 1000 in de tracker VWRL. Ik kocht er 13 stuks bij tegen een koers van € 77,54. De aandelenmarkten zijn nog steeds wel volatiel, de koersuitslagen blijven groot. Door maandelijks in te leggen in mijn verhouding van 80% aandelen en 20% obligaties hoop ik de komende jaren een mooie pot op te bouwen voor de toekomst.

Het verkopen van de boot geeft natuurlijk een scheef beeld in dit maandoverzicht. We hebben de boot ook nooit als onderdeel van de nettowaarde gezien (het kost immers alleen maar geld en levert niets op), dus die € 14.000 voor de verkoop levert een leuk piekje op in het overzicht 🙂

Wat deden we in juli met onze centen?

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 590
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Inleg MoneYou spaarrekening + verkoop boot€ 14503
Totaal “toekomstinvesteringen” juli€ 17528

We hebben met ingang van augustus onze extra aflossingen stopgezet, we verwachten dit geld nodig te hebben de komende maanden dus de geplande aflossingsstrategie wijzigt hiermee. Er staan wat zaken te gebeuren die onze plannen voor FI/RE op losse schroeven zetten!


Nettowaarde

De nettowaarde is een berekening van bezittingen minus schulden. De enige schuld die wij op dit moment hebben is een hypotheekschuld.

Met zulk geld dat ineens op de spaarrekening binnenstroomt is het uitrekenen van de nettowaarde ook weer een klein feestje. Tevens hebben we nu een beeld van de daadwerkelijke waarde van onze woning, de WOZ-waarde is €170.000 maar de verkoopprijs in de huidige markt is maar liefst €237.000, iets meer dan de €200.000 die ik inschatte. Ik blijf echter rekenen met de WOZ waarde, anders krijg ik een scheef beeld met de voorgaande maanden.

De nettowaarde inclusief eigen woning komt door de verkoop van onze boot ruim boven de € 200.000, een bijzondere mijlpaal omdat we nog geen 3 jaar geleden tegen de € 100.000 aan zaten.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat het bijhouden van de nettowaarde bijdraagt aan inzicht maar ook aan verbetering.

Qua bezittingen laat ik zaken als auto’s, zakelijke rekeningen en rekeningen van onze dochter buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt zeker 30k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto

Wat heb jij in juli gedaan en hoe ziet de rest van je zomer eruit?

Berichten gemaakt 109

4 gedachten over “Money Business Juli 2020

 1. Het nadeel aan zo een goede maand is dat alle daarop volgende maanden zo “slecht” lijken 😉 Qua woz waarde is het meer een getal wat op zijn minst je huis waard is. De rest is emotionele waarde wat je wel of niet ervoor kan krijgen. Onze WOZ / verkoopprijs als ik naar verkochte huizen kijk zit een verschil van meer dan 100.000 euro tussen. Leuk om te weten, maar je hebt er niet zoveel aan zolang je niet verkoopt.
  Daarom hou ik zelf ook vast aan de WOZ waarde.

  Verder inderdaad benieuwd wat er gaat wijzigen aan je FIRE plannen!

 2. Dat WOZ en economische-waarde-verhaal is wel een dingetje. Zoals Luxe of Zuinig al aangeeft zit er ook zo’n ton verschil tussen deze twee waarden bij mijn eigen woning. In mijn grafieken hanteer ik gewoon twee varianten, woz en fictieve huidige economische waarde.
  In juli heb ik me de vrijheid gegeven om naast mijn reguliere vermogensopbouw wat speculatieve aandelen aan te schaffen en heb daarom wat aandelen Shell aangekocht. Ik ga er namelijk van uit dat die tzt weer wat aan gaan trekken. Mocht daar onverhoopt wat langere tijd overheen gaan, ook geen man overboord.
  Verder zit de FiRe planning nog steeds op schema… 2024 gaat de vlag uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.