Money Business Augustus 2019

Terwijl ik dit schrijf liggen we met ons bootje aangemeerd aan een steiger. MiniMe speelt met haar nieuwe vriendjes en vriendinnetjes op het strand, Mrs FireMe geniet van het zonnetje en leest een goed boek. Voor ons was dit de laatste week van de zomervakantie dus we proberen er nog even alles uit te slepen.

Niet zo streng

Toch ben ik meer dan blij dat volgende week het normale ritme weer terugkomt. Ik mis de regelmaat. De dagen vliegen voorbij, we hebben veel leuke dingen gedaan in deze zomervakantie, maar ik merk dat het ritme “zoek” is. ’s Avonds een rondje wandelen komt er amper van, het veganistisch eten is deze maand in het slop geraakt en ook het snacken / alcoholgebruik sluipt er weer langzaam in.

We gingen meerdere dagen op pad met de boot, we zorgden ervoor dat we de auto in de buurt hadden zodat ik kon werken. Dat waren dagen dat ik de fiets niet kon gebruiken. Ook boekten we een lang weekendje Duitsland; we zaten 2 dagen in Movie Park en hadden een leuk hotel (met ontbijt) in Oberhausen.


Gezondheid & beweging

Het gewicht fluctueerde deze maand tussen de 79,6 en 81,6 kilo, netjes op niveau gezien alle versnaperingen die ik niet kon weerstaan. De fietskilometers zijn ongeveer de helft van wat het de afgelopen maanden was. Qua wandelen kwam er weinig van terecht deze maand. Het goede voornemen van 20km per week is ook deze maand gesneuveld, ik ga mij volledig richten op september 😉

ActiviteitAfstand in kilometers
Fietsen424,48
Wandelen21,91

Nieuws uit de FI/RE community in Nederland

Afgelopen maand werkte ik mee aan een interview in de Goed Met Geld Podcast, ik deelde mijn ervaringen met FIRE en het ZZP’en.

Op 21 september wordt Fin-X 2019 georganiseerd in Utrecht. Er worden diverse lezingen gegeven over FIRE, geld en lifestyle. Er zal ook een mystery guest zijn en ik kan uit betrouwbare bronnen verklappen dat dit echt de moeite waard is! Bekijk het programma en koop je tickets via deze link. Zie ik je daar?


Financieel overzicht

Vorige maand schreef ik dat ik mijn aandelen van de ETF “VXUS” had verkocht. Dit fonds was sinds januari 2018 niet meer te koop in Nederland. Ik had de keus om het te laten staan en laten groeien, of verkopen. Omdat ik iets meer wilde balanceren tussen aandelen en obligaties heb ik ervoor gekozen om deze positie te verkopen en daar obligaties van te kopen. Het zou mijn portfolio weer iets versimpelen doordat ik een product minder had.

Toen begin deze maand de handelsoorlog tussen Amerika en China weer aanwakkerde begon het een beetje te rommelen in de markt. Geen grote schommelingen, maar toch wel een paar procenten die ineens weer weg waren. Ik besloot om naast de maandelijkse inleg een klein deel van die obligaties te verkopen zodat ik extra aandelen kon kopen. Deze maand heb ik daarom 30 stuks van de ETF “VWRL” aangekocht.

Verder losten wij (extra) af op onze hypotheek. Het verlagen van toekomstige woonlasten voelt nog steeds als een verstandige keus. Ook het pensioensparen blijft m.i. noodzakelijk om in de toekomst nog enige aanvulling op AOW te creëren. Als ZZP-er heb ik geen levenslang gegarandeerd pensioen en moet ik dus zelf voor deze voorzieningen zorgen.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 571
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Totaal “toekomstinvesteringen” augustus€ 3006

Update nettowaarde

Na jullie reacties op de blog en op Slack heb ik besloten om voorlopig gewoon maandelijkse updates te plaatsen, dank voor de input! Afgelopen maand bleef de nettowaarde gelijk ondanks de toevoegingen. Het rommelen op de aandelenmarkt zorgde voor wat verlies en dat hoort er ook gewoon bij.

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Hoe was jouw augustus?

Photo by Aleksandr Eremin on Unsplash

Berichten gemaakt 109

7 gedachten over “Money Business Augustus 2019

 1. Ik had een dure augustus en ben wat dat betreft ook blij dat het normale leven maandag 2 september weer begint. Dan ga ik weer werken en als ik aan het werk ben kan ik niets uitgeven ;-)!!

 2. Dat ritme kwijt zijn in de vakantie herken ik goed. Zowel voor de financien als de structuur is het fijn dat het nieuwe schooljaar weer is begonnen. Bijna een verdubbeling van jullie vermogen in 2 jaar tijd, erg netjes!

 3. Hi, dat zijn mooie ontwikkelingen. Goed gedaan.
  Ik vroeg me nog wel af wat het verschil is tussen het roze en blauw in de grafiek, is roze alles rondom de woning?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.