Money Business Juni 2018

We beëindigen deze maand vanaf de Brouwersdam: Concert At Sea, alwaar wij genieten / hebben genoten van concerten van o.a. Sting, BLØF en Alanis Morissette. Dit jaarlijkse evenement bezoeken wij al een aantal jaar met onze vrienden. Het is een leuke combinatie van goede muziek, lekker eten, goed gezelschap en heerlijk uitwaaien aan de Zeeuwse Kust. Helaas betekende dit dat ik niet bij de FIRE meetup in Utrecht aanwezig ben, daar was ik natuurlijk ook graag geweest, we kochten onze kaarten in december 2017 en hebben hier lang naar uitgekeken.

Overzicht

Hierbij een overzicht van de uitgaven welke wij hebben gedaan om onze toekomstige maandlasten te verkleinen en wat wij hebben gespaard voor “later”. We sparen voor pensioen, zowel beleggen als banksparen, daarnaast lossen we (extra) af op onze hypotheekdelen en beleggen we voor onze droom; eerder stoppen met werken. Het spaarpercentage komt hiermee voor deze maand op 55%.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 548
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Totaal sparen juni€ 2983

Automatiseren

We hebben deze zaken voor zover mogelijk geautomatiseerd. Dit zorgt ervoor dat je niet afwijkt van je plan (“deze maand komt het even niet uit…”). Onze bank incasseert de hypotheekaflossingen en ook de extra aflossingen automatisch. Ook Brand New Day incasseert iedere maand. Alleen het beleggen bij De Giro is iets dat ik niet kan automatiseren….en juist dáár merk ik dat ik toch nog regelmatig wacht met aankopen op het juiste moment, alsof die paar cent het verschil gaat maken. Mrs FireMe verdeelt het salaris aan het begin van iedere maand en zorgt dat alle rekeningen op scherp staan; d.w.z. er is weinig speelruimte en we hebben eerst onszelf betaald.

Volatiel, zegt u?

Goed….die Bitcoin hé, dat is me toch wel een springerig typetje. Het crypto-portfolio vloog deze maand alle kanten op, maar eindigde toch best triest. Ik heb voor mijzelf al een beetje afscheid genomen van dit schimmige deel van ons potje. Ook op de gewone aandelenmarkt sprong het van mooie groene cijfers naar het rood.

Trump kondigde aan dat hij de handelsoorlog met China verder wil laten escaleren, door beperkingen in te voeren op Chinese investeringen in Amerikaanse tech-bedrijven. Zo daalde Apple afgelopen maand +/- 3.5% in waarde, ook andere grote spelers zoals Google, Amazon en Microsoft kregen een knauw. In een week tijd was ik ruim 1000 EUR aan koerswinsten “kwijt”. Dit vormde wel weer een mooi moment voor het aankopen van nieuwe aandelen.

Met weemoed keek ik nog eens terug naar AMD, het eerste aandeel dat ik ooit aanschafte. Deze realiseerde in de maanden mei / juni een groei van ruim 80%….if only….maar we hebben gekozen voor het volgen van de index, dus don’t look back!

Dividend

Het dividend van de Vanguard fondsen waarin ik beleg (VTI, VXUS, VWRL) wordt ieder kwartaal uitgekeerd en de hoogte is afgelopen week aangekondigd. Het zal pas later uitgekeerd worden, maar voor dit kwartaal ontvangen wij maar liefst 204 USD aan dividend, dit gaat ergens op lijken. Onze dochter ontvangt ruim 37 USD dividend op haar beleggingen, ze was er trots op 🙂 Het dividend wordt cash uitgekeerd maar uiteraard opnieuw belegd zodat het weer nieuw geld kan genereren.

Nettowaarde

Door het schommelen van de crypto en dalen van de aandelenmarkt is het niet zo’n mooie piek geworden als vorige maand, maar er zit een stijgende lijn in 🙂

 

Berekening nettowaarde

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Onder schulden vallen de volgende zaken:

 • Hypotheekdeel 1 (Annuïtair)
 • Hypotheekdeel 2 (Aflossingsvrij)

Hoe is jouw juni verlopen?

Berichten gemaakt 109

4 gedachten over “Money Business Juni 2018

 1. Hahaha zo herkenbaar. Net even proberen het te timen dat je een paar cent winst (in mijn geval overigens voornamelijk verlies) pakt bij aankoop. 🙂

  Crypto’s tsja…het is voor velen een pijnlijke periode geweest. Maar goed als je het lef hebt dan had je vandaag alweer 5-10% kunnen pakken. Voor mij als hodler is het gewoon pijnlijk. Ach ja wie weet lachen we erom aan het einde van het jaar.

  1. Thanks voor je reactie Mr. Robot! Ja ik probeer ook te “hodlen”, heb een tijdje heel actief getrade maar op een bepaald moment vond ik het wel genoeg; idd afwachten wat het gaat doen!

  1. Thanks Chris! Het was warm, heeel warm hier in Zeeland, vandaag vertrekken we weer richting huis. De volgende meetup probeer ik weer vd partij te zijn. Ik las dat je ook een presentatie hebt gegeven; stoer!!! Ik kijk uit naar de recensies ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.