Money Business Oktober 2019

Over vakantie, geld, meevallers, ongelukjes en motivatie 🙂


Wij vierden afgelopen maand de herfstvakantie in het buitenland. Mijn ouders verblijven een paar weken “in de zon”. Mijn moeder vierde haar 65e verjaardag en had de kinderen+aanhang uitgenodigd om ook een weekje langs te komen. Deze vakantie werd dus voor ons betaald. We hebben ervan genoten.


Gezondheid & beweging

Deze maand wordt afgesloten met een lichte stijging in het gewicht. Dat is geheel volgens verwachting omdat tijdens de vakantie wat losser werd omgegaan met eten, drinken en een stuk minder beweging.

In totaal fietste ik deze maand 440km en wandelde ik slechts 12km. De motivatie om ’s avonds nog de deur uit te gaan is weg. Misschien komt het nog eens terug?

Ongelukje
Voorlopig zit het fietsen er trouwens even niet in. Deze week kwam ik door een nogal onhandige actie met mijn vinger in een draaiende remschijf terecht; het resultaat was een gebroken vingerkootje en een losse vingertop welke weer is aangehecht.


Financieel overzicht

Omdat wij deze maand op vakantie gingen hadden we al een paar maanden gewerkt aan een spaarpotje. Met name de inkomsten van Mrs FireMe gingen naar dit potje en ook wat verkopen via Marktplaats werden apart gezet.

Een extraatje
Toen wij op onze vakantiebestemming aankwamen ontvingen we echter een envelopje met “zakgeld” voor de vakantie. Dus niet alleen de reis werd betaald, maar ook in ons verblijf werd meebetaald 🙂 We hielden dus geld over. Dit hebben we gespaard op onze MoneYou spaarrekening.

Nog een kleine meevaller
Vorig jaar schreef ik in mijn oktober update dat we een verhoging van onze energieleverancier kregen. Deze maand kregen we de afrekening van het afgelopen jaar en ons maandbedrag is weer een mooi stuk gezakt, het scheelt ons weer € 20 per maand.

Dividend
Begin oktober werd het dividend van de fondsen waarin ik beleg bijgeschreven. In totaal werd er ruim € 200 bijgeschreven voor het derde kwartaal. Dit dividend heb ik samen met de maandelijkse inleg. Sinds april heb ik gewerkt aan een iets andere verdeling in mijn beleggingen, het bestaat nu voor zo’n 13% uit obligaties en 87% aandelen. Effectief beleggen we alleen nog maar in Vanguard VWRL (aandelen ETF), DBZB (obligatie ETF) en een klein deel in Wereldhave (WHA, vastgoed-aandeel). Daarnaast heb ik nog een klein deel in Vanguard VTI zitten, dit is een ETF welke niet meer te koop is voor de Nederlandse belegger. Ik twijfel nog of ik dit deel zal verkopen om zo nog verder te vereenvoudigen. Het rendement van mijn beleggingen staat voor dit jaar op 16,94%.

Hypotheek
Onze hypotheek noteert inmiddels zo’n 92k, qua aflossingen gaat er iedere maand een flink bedrag naar de bank. Sinds we begonnen met extra aflossen is onze maandelijkse rentelast al lekker gezakt. We betalen nu minder dan € 150 rente per maand, de rest is aflossing.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 574
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1200
Inleg MoneYou spaarrekening€ 1426
Totaal “toekomstinvesteringen” oktober€ 4635

We sparen op dit moment onder andere voor een tandarts-ingreep voor Mrs FireMe welke niet/deels wordt vergoed door onze zorgverzekering. We hopen volgend jaar voldoende te hebben gespaard voor dit doel. Verder zetten we geld apart voor onderhoud aan onze woning, vakanties en ons bootje.


Update nettowaarde

Hierbij een kleine inkijk in onze huidige nettowaarde; waarbij het oranje deel onze financiële middelen zijn en het blauwe deel de opgebouwde waarde in onze woning is (gebaseerd op WOZ waarde). De groei wordt gerealiseerd door koerswinst op aandelen, (extra) hypotheekaflossingen en inleggen op spaar- en beleggingsrekeningen. Meer over mijn FIRE-strategie vindt je hier.

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s, boot en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

  • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt zeker 20k hoger)
  • Saldo spaarrekening
  • Saldo De Giro
  • Saldo ING Pensioenrekening
  • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
  • Actuele waarde crypto’s

De foto boven dit bericht is afkomstig van Miles Vanderlooven. Ik fiets regelmatig door Rotterdam langs de Maasboulevard. Op bijna iedere donderdagochtend komt daar het cruiseship Aida Perla aan welke aan de Wilheminakade aanmeert. Hieronder een filmpje dat ik vorige maand tijdens een mooie zonsopkomst (op de fiets) opnam.

Berichten gemaakt 109

4 gedachten over “Money Business Oktober 2019

  1. Wat is het leven heerlijk gegeten als je op de fiets bent en zo kan genieten van je omgeving. Goed voor de nodige portie endorfine ???
    Verder een erg mooie statusupdate!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.