Money Business Juli 2019

Maand 7 van het jaar 2019. De maand van zomervakanties, rust in het verkeer, op de werkvloer, de warmste dag ever-ever gemeten en natuurlijk de maand dat “We zijn er bijna” weer begon!

Een kleine 2 jaar geleden startte ik met het bijhouden van onze financiën en ik deel sindsdien van alles op deze blog. Maar, lees je het wel? En vind je het interessant? Of denk je; “nou daar heb je Mr FireMe weer met zijn doelen enzo“. Ik denk er namelijk over na om de maandelijkse updates om te zetten naar kwartaal / halfjaar / jaarlijkse overzichten. In een maand veranderd er niet bijzonder veel en de blogs zijn voor mijn gevoel dan ook “weinig variabel” 🙂

Gezondheid & beweging

Tsja, bring in the smoesjes-machine: ik heb gewoon niet gewandeld deze maand, totaal niet. Iedere week was er wel wat, dan was het weer te warm, dan was het weer te laat, dan was er weer een afspraak; verjaardag, etentje etc. Terwijl elders in het land de Vierdaagse werd gewandeld liep ik alleen maar de kantjes er vanaf.

Desalniettemin heb ik deze maand een nieuw record gehaald qua gewicht: 79.2kg, dat was wel van tijdelijke aard, maar het ligt dus binnen bereik. Mijn streven was om op/onder de 80kg te komen en dat niveau blijf ik handhaven. Deze maand heb ik wel ruim voldoende kilometers gefietst, vooral zakelijk.

ActiviteitAfstand in kilometers
Fietsen742,56
Wandelen23,27

Volgens de Endomondo tracker op mijn telefoon heb ik in totaal 764km afgelegd en daarmee 28698 kcal verbrand.


De FI/RE community

Al enige tijd ben ik actief in 2 verschillende Slack-groepen waarin ervaringen worden gedeeld en waar wordt gediscussieerd over de meest uiteenlopende onderwerpen. Er worden echter ook persoonlijke contacten gelegd, zo sprak ik af met o.a. Anja van Minimalist Dutchie, we dronken wat op een terrasje in Rotterdam en ik leende haar een boek uit.

Daarnaast worden er diverse meet-ups georganiseerd waar presentaties worden gegeven en waar tijd is voor goede gesprekken om elkaar te leren kennen. De eerstvolgende “officiële” meetup wordt georganiseerd door Fin-X. Dit is een initiatief van een aantal vooraanstaande finance-bloggers in de Lage Landen. Op 21 september wordt Fin-X 2019 georganiseerd en ik ben daarbij. Kom je ook?

Bekijk het programma en koop je tickets via deze link.


Financieel overzicht

Pay Yourself First! Dat is wat we doen. Zodra het geld op de rekening staat gaat Mrs FireMe met haar Excelsheet aan de slag en worden alle rekeningen “strak” gezet. We hebben inzicht in onze vaste lasten. We zorgen dat we iedere maand op 0 uitkomen. Door het vooraf te verdelen weten we zeker dat we aan het eind van ons geld geen stukje maand over hebben…en mocht dat wel het geval zijn, dan is er altijd wel een spaarrekening die aangesproken kan worden, maar liever doen we dat niet. Op die manier sparen we dus altijd vooraf, in plaats van aan het eind van de maand te kijken wat er overblijft.

Afgelopen maand werd het dividend van het tweede kwartaal uitbetaald. In totaal ontving ik iets meer dan € 300 aan dividend. Ik kan er nog niet van leven maar er zit wel groei in. Ook besloot ik deze maand om mijn kleine positie in VXUS te sluiten. Ik ben hier in de zomer van 2017 mee gestart, maandelijks legde ik kleine bedragen in en kocht de combinatie VXUS en VTI. Sinds januari 2018 zijn deze producten niet meer beschikbaar voor Nederlandse beleggers. Ik kon de stukken wel verkopen, met die waarde heb ik mijn positie in obligaties weer iets uitgebreid.

Het dividend werd herbelegd, samen met de maandelijkse inleg bij DEGIRO.

De aandelenmarkt liet deze maand wel wat groei zien, er waren veel “groene dagen” en een aantal “all time highs” zijn weer gezet.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 569
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Inleg spaarrekening MoneYou€ 780
Totaal “toekomstinvesteringen” juli€ 3784

Update nettowaarde

Dit zijn van die overzichtjes die mij dus deden nadenken over de frequentie; hoe vaak moet / wil je dit bijwerken? Maandelijks? Per kwartaal? Per jaar? Ik vind het onwijs leuk om de vooruitgang te zien, de basis ligt er en er zit een stijgende lijn in. Ik kijk ook alweer uit naar de volgende maand.

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s (ja, ik heb ze nog steeds!)

Hoe was jouw juli?

Photo by Johnny Cohen on Unsplash

Berichten gemaakt 109

11 gedachten over “Money Business Juli 2019

 1. Juli is hier meestal een prima maand.. mn man 2 x salaris (4 wekelijks.. 2x valt vaak in juli of augustus) vaak wel wat extra kosten aan uitstapjes (schoolvakantie) en zomerkleding maar door het royale inkomen kon er 3500 gespaard worden. zulke bedragen halen we normaal absoluut niet !

 2. Jullie zijn wederom goed bezig zo te zien. Lekker saai, dat wel, maar dat is goed. Ik zelf vind het leuk om dit soort overzichten te lezen. Zelf maak ik ze ook maandelijks, zoals je denk ik wel weet, en dat is voor mezelf ook een soort van stok achter de deur. Wat mij betreft dus lekker doorgaan per maand.

  1. Thanks NT71! Saai, zo voelt het inderdaad! Ik lees er ook graag over bij anderen en zie het inderdaad als een stok achter de deur…maar de boel is nu dusdanig geautomatiseerd en zit in ons systeem dat het eigenlijk allemaal heel logisch en niet meer nieuw is 🙂 Bedankt voor het delen van je mening!

  2. Blijf vooral doorbloggen, al is het maar iedere maand. Zelf ben ik nog geen jaar bezig en was vantevoren benieuwd of ik het vol zou houden (veel werk of saai zou worden) maar dat viel mee. Blog gewoon over wat je bezig houdt op financieel gebied.

 3. Leuk om te lezen en de maandelijkse updates, hoe “saai” ook vind ik leuk om te lezen. Het houdt mij ook accountable.
  Zelf ben ik nog veel berekeningen aan het maken, zodat ik straks ook netjes de updates kan delen.

  Altijd goed om te zien hoe ver jullie zijn daar kan ik als beginnende fo-er nog veel van leren.

 4. Blijft leuk om te lezen! Juist ook met de gezondheidsupdate er bij, daar kan zo maar wat meer in fluctueren per maand, dus genoeg om over te schrijven lijkt me!

 5. Ik vind maandelijks leuk;)
  Elke reis en elke groei is in kleine stappen:-)

  Het zal me minder boeien hoeveel stappen je in een kwartaal maakt?.

  Gr Peet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.