Wijziging in beleggingsstrategie

Voor onze relax-zon-luier-vakantie ? naar Portugal had ik wat leesvoer aangeschaft. Een paar “must haves” zoals deze boeken ook bekend staan in de wereld van personal finance en FIRE. Deze boeken, in combinatie met de rust en tijd voor wat reflectie hebben mij doen besluiten om onze beleggingsstrategie te herzien.

Iets uitgebreidere reviews over deze 3 pareltjes volgen dan ook zeker nog. Vooral het boek van John Bogle las makkelijk weg. Natuurlijk was het te verwachten dat hier compleet gestuurd zou worden op de zogenaamde low-cost index funds, het paradepaard van deze oprichter van Vanguard, die in 1976 het eerste indexfonds oprichtte.


Gemene delers

Wat deze boeken o.a. gemeen hadden is de volatiliteit van de markt. Hoeveel risico ben je bereid om te nemen? Slaap je nog goed als de markt flink in elkaar dondert? Ben je voorbereid op een correctie / crash? Wat is je horizon? De slotvraag: wat is je asset allocatie?

FireMe Beleggingen: 100% stocks

Ik ben nog een absolute leek op het gebied van beleggen. Ergens eind 2016 ben ik gestart met wat losse aandelen welke ik via DEGIRO aanschaftte, pas in de zomer van 2017 startte ik met beleggen in aandelentrackers (ETF’s) om in 1x in duizenden bedrijven te beleggen en zo de risico’s meer te spreiden.

Echter, om al je vermogen in aandelen(trackers) te stoppen wordt gezien als “agressief” beleggen. Aandelen hebben op termijn meer rendement laten zien dan bijvoorbeeld obligaties, maar aan dit rendement kleeft wel meer risico. Aandelen kunnen flink in waarde kelderen en als de markt in zijn geheel onrustig is zullen ook aandelentrackers hierop reageren. Dat zagen we afgelopen week weer door twee tweets van Trump die ervoor zorgden dat er 1200 miljard dollar (!!!) aan beurswaarde verdampte.


Correctie van het laatste kwartaal in 2018

Toen eind 2018 de markt wat corrigeerde (15-20%) had ik zo’n € 30.000 belegd. Er zat al wat koerswinst in, tussen oktober en januari daalde de boel een stuk en ineens stond ik “in de min”. Al mijn koerswinsten waren compleet weggevaagd en mijn totale inleg was zelfs minder waard geworden. Omdat ik me wel had ingelezen in dit soort correcties wist ik dat het deel uitmaakt van “het spel”, het hoort erbij, de zon schijnt immers niet iedere dag, “Winter is coming” schreef Tony Robbins in zijn boek Unshakeable.

Het “Totaal verschil” van mijn DEGIRO account rond kerst 2018

Ik was echter benieuwd hoe ik hierop zou reageren. Werd ik er onrustig van? Wilde ik verkopen, je weet immers niet hoelang het blijft doorzakken? Tijdens deze dagen / weken heb ik mezelf dus een beetje gemonitord (ja dat is heel objectief, natuurlijk ;)).


Mijn conclusie

Ik vind het leuk om bijna dagelijks de koersen van diverse trackers en aandelen in de gaten te houden. Dit doe ik eigenlijk sinds ik met beleggingen bezig ben en zit er dan ook een beetje ingebakken. Van Her naar HOT schreef hier onlangs een leuke blog over. Nou voelt het voor mij niet echt als een vervelende beperking of obsessie, maar meer als een gewoonte.

Het timen van inleg ben ik wel mee gestopt, die paar centen of euro’s gaan het verschil niet maken over een periode van 15 jaar.

Rond de kerstdagen vond ik het echter vervelend dat ik niet meer middelen had om even flink tegen de wind in te beleggen. Ik heb mijn inleg van december wel weten te verdubbelen, maar het liefst had ik nog meer ingekocht. Sinds begin dit jaar realiseerde mijn portfolio bijna 15% rendement, dus meer inkopen tijdens de dip had ook meer rendement kunnen geven.

Het “Totaal verschil” in mijn DEGIRO account begin mei

Beleggen voor de “gewone” mens?

Of het nu komt doordat ik al een paar jaar actiever bezig ben met financiën, beleggen en sparen weet ik niet, maar het valt me steeds meer op dat overal om mij heen “beleggen” wordt gepromoot. Door banken, verzekeraars, vermogensbeheerders, brokers etc…

In combinatie met een bull-markt die al sinds 2009 loopt deed dit mij weer denken aan het volgende verhaal van Joe Kennedy uit 1929, vlak voor de Grote Depressie; “You know it’s time to sell when shoeshine boys give you stock tips. This bull market is over”

Taxi drivers told you what to buy. The shoeshine boy could give you a summary of the day’s financial news as he worked with rag and polish. An old beggar who regularly patrolled the street in front of my office now gave me tips and, I suppose, spent the money I and others gave him in the market. My cook had a brokerage account and followed the ticker closely. Her paper profits were quickly blown away in the gale of 1929.

Maar ja, wie ben ik dan, dat ik nu al 1,5 jaar blog over beleggen, pensioenen en (be)sparen terwijl mijn achtergrond eigenlijk informatica en elektronica is? Ben ik dan die shoeshine boy in dit verhaal? Don’t know! ??

De verandering: meer obligaties

Ondanks dat ik mij weet te beheersen bij een kleine correctie heb ik toch besloten om iets meer te verschuiven naar obligaties. Aan de ene kant om koersschommelingen meer op te vangen, door defensiever te beleggen wordt de volatiliteit van het portfolio afgevlakt. Anderzijds zou ik de mogelijkheid willen hebben om in het geval van scherpe dalingen te kunnen herbalanceren; m.a.w. obligaties verkopen en aandelen tegen een lagere prijs aankopen.

Een richtlijn welke in de finance wereld vaak wordt genoemd is om je leeftijd in obligaties aan te houden. Ik ben nu 41 dus zou 41% in obligaties kunnen leggen, maar dat voelt voor mij dan weer té defensief (op mijn Brand New Day rekening doe ik dit overigens wél). Ik mik nu op een 80/20 verhouding. Daarbij twijfel ik echter wel of ik nu al aandelen ga verkopen om te herbalanceren, of dat ik met de inleg van de komende maanden obligaties aankoop…to be continued dus!

Hoe heb jij je portfolio ingericht? Heb jij al eens een goede beurscrash meegemaakt en hoe reageerde je daar op? Ik lees je reactie heel graag, je mag me ook mailen op [email protected] als je het liever niet als reactie plaatst!

Photo by Jannes Glas on Unsplash

Berichten gemaakt 109

27 gedachten over “Wijziging in beleggingsstrategie

 1. Zelf beleg ik (nog) 100% in VWRL, zit in het begin van de opbouw periode. Zo nu en dan speel ik met de gedachte om ihkv risicomanagement een klein deel obligaties toe te voegen. Ik vraag me af: welke ETF(‘s) ga jij gebruiken voor je obligatiedeel? En waarom specifiek die?

 2. Mijn belegd vermogen zit 100% in aandelen. De eigen woning laat ik dan uiteraard even buiten beschouwing. Voorlopig ben ik ook niet van plan om in obligaties te gaan beleggen. Met de huidige rente niet het beste qua rendement. En als de rente stijgt, dan daalt de waarde van je obligatie net zo hard.
  Ooit, als ik meer richting FI ga, dan zal er wel een mix van 90/10 of 80/20 komen waarbij het grootste deel dan aandelen zal zijn.

 3. Ik zit 100% in aandelen qua beleggen maar daarnaast heb ik mijn vaste kosten sterk gereduceerd, bijvoorbeeld door de hypotheek af te lossen en op een goed moment mijn huis te verkopen en een goedkoper huis terug te kopen (tegen lagere rente). Dat is óók een manier om om te gaan met de hogere risico’s die aan beleggen kleven.

  Een volgende manier voor mij om risico’s verder te beperken zou zijn om mijn inkomsten anders in te richten, door me bijvoorbeeld meer te richten op langdurige trajecten, onderaannemerschap of abonnementen op diensten.

  Er zijn namelijk behalve hóe je belegt, ook andere manieren om risico’s te verkleinen of vergroten die wellicht wel veel meer zoden aan de dijk zetten dan keuze tussen aandelen en obligaties en de eventuele spreiding hiervan.

  1. Thanks voor je uitgebreide reactie mariimma 🙂 Dat aflossen op hypotheek zie ik inderdaad ook als een bescherming, daarmee bouw je automatisch waarde op in een andere “asset”. Het verlagen van woonlasten en andere kosten is altijd verstandig…daar vallen bij ons ook echt nog wel meters te maken.

   Qua inrichten van inkomsten ben ik net als jij nogal afhankelijk van de gewerkte uren. Als dit anders kan worden ingedeeld op een manier die beter schaalt geef je jezelf inderdaad meer “lucht”.

   Waar het mij vooral om gaat is om het rendement uit beleggingen meer te stabiliseren. Stijgen aandelen sterk dan zullen (normaal gesproken) obligaties minder hard stijgen. Je verkoopt dan een deel aandelen en koopt daar obligaties van zodat de balans in het portfolio gehandhaafd blijft. Hiermee forceer je jezelf om hoog te verkopen en laag te kopen. En zo werkt het de andere kant op ook, waarmee je in tijden van crisis beter gewapend bent tegen mogelijke kansen. Ik kwam afgelopen winter tot de conclusie dat ik toch graag (nog) meer gebruik had willen maken van de mogelijkheid om goedkope aandelen te kopen.

   1. Ik begrijp inderdaad het principe van spreiden tussen aandelen en beleggen. Met het doel is meer zekerheden, minder risico. Dat kan óók op een andere manier bereikt worden, dat was mijn hele punt… en daar had ik nogal veel tekst voor nodig, haha!

    Maar dat weet jij zelf ook al lang natuurlijk, getuige ook je reactie…. 😉

 4. Leuke blog om te lezen Remco. Fijn om te zien dat we niet de enige zijn die soms nog wat wijzigen na het lezen van boeken :).
  Wij beleggen sinds dat we begonnen zijn (eind 2017) 80/20. Om het risico meer te spreiden, maar ook zodat we tegen de tijd dat we met “pensioen” gaan een mooi pakket obligaties hebben die we eerst kunnen aanspreken mochten de aandelen heel laag staan. (Hopelijk gaat het met de obligaties dan beter :)). Daarnaast lossen wij extra af op ons huis en hebben we binnen een comfortabel niveau blijvend onze kosten zo veel mogelijk verlaagd.

  1. Wijsheid komt met de jaren zullen we maar zeggen, het klinkt goed Flow, in welke obligatie(s) / ETF beleg je, als ik vragen mag?

  2. Ook ik heb een mix van globaal 20% obligaties en 80% aandelen, beide opgedeeld in kleinere vaste percentages per regio en stijl. Herbalanceren doe ik elke maand door middel van mijn inleg, door de asset class aan te kopen die het verst achterloopt. Ik verwacht ook weinig tot geen rendement op obligaties, maar hou ze aan voor de negatieve correlatie met aandelen en om te kunnen herbalanceren bij grote marktdalingen.

   Ik beleg sinds 2010 en deed eind 2011 precies het verkeerde (verkopen na marktdaling en kopen pas toen de markt weer was gestegen). Inmiddels al tientallen beleggingsboeken gelezen over o.a. asset allocatie, markthistorie en behavioral finance. De daling eind vorig jaar deed me eigenlijk niets meer, maar ik ging ook niet ineens meer inleggen (=timing) maar bleef stug bij mijn inlegplan.

   En een marktdaling in het begin van je vermogensopbouw is een zegen! Vooral omdat je aankopen kunt doen tegen lagere waarderingen, maar ook omdat je gewend kan raken aan de fluctuaties van de markt die er gewoon bij horen.

 5. wij zijn ook beginners. nu anderhalf jaar bezig met een lage inleg per maand bij binck. 2 verschillende “rekeningen” daar, 1 iets agressiever dan de andere (geen idee hoe t precies zit, wil er juist niet obsessief mee bezig zijn). eerst legden we maandelijks 100 in, ondertussen 200. wil het langzamerhand nog wat verhogen als de inkomsten dat toelaten of ook extra gaan aflossen op de 100% annuitaire hypotheek om op die manier wat te spreiden of verdiepen in dividend aandelen omdat maandelijkse inkomstne ook wel weer goed klinken 😉 we zijn echt nog beginners en zoekende

  1. 100% in aandelen en aandelentrackers. Ik lig niet wakker van beursschommelingen. Enkel beleggen met geld dat je niet nodig hebt. Mijn roerend vermogen is voor 56% belegd. Nooit geen obligaties of obligatiefondsen meer. Na 6 jaar op een inleg van 5000 euro netto 30 euro opbrengst. Bijna helemaal wegbelast door de Belgische roerende voorheffing en door instapkosten in de zakken van de bank verdwenen. Dat was huilen met de pet op.

   1. Hey An, op dividenden van aandelen en aandelentrackers, moet je toch ook roer voorheffing betalen in België of ben ik fout?
    Bij welke bank/broker ben jij als belgische aangesloten aub? Ik vind het nl een hele moeilijke beslissing voor DEGIRO of bv Binck bank omdat deze laatste ook als belgische rek wordt beschouwd.

 6. Zelf beleg ik niet in obligaties, alleen in aandelen. Het aflossen van mijn hypotheek is mijn alternatief voor beleggen in obligaties. Verder beleg ik naast ETF’s ook in dividendaandelen. Voor mijn gevoel beschermt dat ook een beetje tegen inkomstenderving bij een daling. Maar dalingen horen er nu eenmaal bij probeer ik me zelf altijd voor te houden en ik probeer dan ook vooral bij te kopen.

 7. Leuke post FireMe! Never stop learning! Dus dat doe je goed met het bijhouden/bijlezen van je kennis. Van de 3 boeken die je noemt heb ik alleen Unshakeable van Tony Robbins nog niet gelezen. Ben dus benieuwd naar je review.

  Ik beleg 100% in aandelen waarvan 20% in aandelen van een vastgoed bedrijf. Dus wat dat betreft enigszins spreiding.

  Maar maak mij eerlijk gezegd niet zo druk. Mijn beleggingshorizon is lang genoeg. En ben eerlijk gezegd niet bang voor een volgende crash. Ik zie er eerlijk gezegd naar uit. Dit zeg ik alleen omdat ik op dit moment een nieuwe portefeuille aan het opbouwen ben 🙂 Dus ik koop graag nieuwe aandelen tegen korting 🙂

  Succes!

 8. 100% aandelen, trackers en -fondsen. Wel had ik dezelfde “frustratie” bij de daling in december dat ik niet meer kon bijkopen. Ik probeer daar nu gewoon cash voor aan te houden ipv dat via obligaties te doen.

 9. Ik beleg 100% in aandelen (tenminste, met het deel dat ik niet voor vastgoed bestem). De reden dat ik geen obligaties koop is dat ik (ivm vastgoed) veel cash aanhoudt. Dat is dus mijn volatiliteitsbuffer, en ook een middel om te herbalanceren. Mocht ik binnenkort mijn cashreserves gebruiken voor aanschaf van een pand, dan zal ik waarschijnlijk wel wat obligaties gaan aanhouden maar niet veel.

  Ook een overweging: het afbetalen van je hypotheek is een obligatiebelegging. Je hypotheek is namelijk een obligatie waar in je een short positie hebt. Door deze af te lossen wordt je positie steeds iets minder short, met andere woorden, je belegt in een obligatie ;-).

 10. Uitermate inspirerende en motiverende blog!
  Na jaren als ‘loonslaaf’ door het leven te zijn gegaan heb ik eind 2013 de stap gezet om als ZZP-er aan de slag te gaan. In het verleden al wel eens wat met aandelen gedaan, vooral gekoppeld aan een hypotheek maar door schade en schande de afgelopen jaren al een stuk wijzer geworden en zie nu dat ik op emotionele basis niet altijd de meest efficiënte keuzes heb gemaakt. Helaas daarbij grote delen van mijn vermogen zien verdampen. Maar al doende leert men.
  Door de omzet die ik realiseer lag de focus in de afgelopen jaren vooral op het aflossen van de hypotheek op mijn huis. 1 januari 2020 is dat een feit. Ik heb dan in 50 maanden tijd de complete hypotheek weggepoetst.
  Het idee hierachter is altijd geweest om mijn vaste lasten zo ver mogelijk terug te brengen en omdat de rente/aflossing nogal een behoorlijk hap uit het maandbudget nam, lag daar mijn prio 1.
  Ik ben echter gaan inzien dat het spreiden en vooral investeren van vermogen op termijn meer zal opleveren.
  Daarom ben ik me sinds kort (weer meer) aan het toeleggen op beleggingen.
  Mede ingegeven door de informatie op diverse blogs was ik ook uitgekomen bij ‘De Giro’ om daar tegen weinig kosten te kunnen beleggen.
  Bij het vullen van een passende portefeuille ben ik begonnen met
  Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) 50%
  XTRACKERS II GLOBAL GOV.BOND (DBZB) 50%
  Daarnaast staat er een jaarsalaris in liquide middelen voor wanneer opdrachten eventueel uit zouden blijven en de inkomstenstroom zou haperen.
  Waar ik me nu meer op aan het oriënteren ben is om fiscaal interessant aan mijn pensioenopbouw te gaan werken.
  Zag daarover ook al wat artikelen op je blog….Als beginnende belegger heb ik veel aan je tips en visie!

  Op VWRL wordt nu dividend uitgekeerd, dat was een aangename ‘verrassing’ en triggerde me om eens te kijken om mijn aandelen pakket uit te breiden met
  Think Morningstar High Dividend UCITS ETF (TDIV) en
  Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (VHYL)
  Deze zitten beide in de kernselectie van DeGiro.
  De achterliggende gedachte is om wat meer in de zetten op hoog dividenduitkerende fondsen met een verwacht dividend percentage van zo’n 5% of hoger.

  Nu probeer ik deze fondsen tegen de Mr. FOB 6 punten voor een goed fonds aan te houden.
  Ik krijg er echter niet helemaal de vinger achter of deze daadwerkelijk 6 uit 6 scoren.

  Ik ben benieuwd naar jouw visie over (deze) dividendfondsen.

  1. Hi Joachim bedankt voor je gave en uitgebreide reactie! Wat goed dat je de hypotheek zo snel hebt kunnen aflossen, het klinkt alsof je een flinke omzet maakt als ZZP-er, en het klinkt dan ook als muziek in de oren dat je daarmee nadenkt over de toekomst!

   In mijn volgende blog (morgen) zul je lezen dat ook ik wat aandelen van DBZB heb gekocht.

   Over de genoemde dividend trackers kan ik niet echt veel zeggen. TDIV richt zich puur op het technologie segment van de markt, daarmee ben je naar mijn mening niet erg gespreid. Met VWRL beleg je juist in een veel groter deel van de wereldwijde aandelenmarkt.

   VHYL lijkt een stukje breder gespreid, 37% exposure in US, maar in totaal in 1489 bedrijven belegd, vs de ~3100 in VWRL.

   De afweging zul je echt zelf moeten maken. Ik kies voor een meer divers portfolio door in een zo’n groot mogelijk deel van de markt te beleggen. Als je er losse dividend trackers naast houdt krijg je waarschijnlijk veel overlap met all world trackers. Ga je voor cashflow (dividend inkomsten), of mik je op wereldwijde economische groei (en daarmee koerswinst)? Ik ga voor het laatst waarbij ik genoegen neem met een iets lagere dividend yield.

   Het ontvangen van dividend is zeker fijn en geeft mij ook telkens weer het idee: “waarom weet ik dit nu pas??”. Ik probeer het principe nu dus maar uit te leggen aan mijn dochter (10) en hoop dat zij er verstandig gebruik van maakt ?

   Succes en nogmaals dank voor je mooie reactie.

   1. Hele stomme beginnersvraag hoor…maar waar vind je de informatie over ‘de inhoud’ van de ETF. Dus welke bedrijven daarin zitten en hoeveel procent in welk land/segment e.d. (ik heb net een deGiro account aangemaakt, kan dat daar?

    1. Zoals mr. fireme al aangeeft… 😉
     Als je op die pagina bij portifolio data kijk heb je alles wat je wilt weten over deze ETF.
     Succes met je nieuwe stap op deGiro… Verstandige keus!

 11. Vorige week Unshakable afgerond, nu bezig met Money Master the Game. Crap!
  Had ik deze boeken maar 21 jaar eerder gehad! Toen kocht ik aandelen op basis van grafieken en lijnen die ik tekende met een lineaal en potlood. 21 jaar geleden ‘verdienden’ we bizar veel met opties. Wisten wij veel dat ‘geluk was en dat de markt vervolgens in zou storten:
  2000 – Internetbubbel
  2001 – 9/11
  2003 – Tweede golf-oorlog
  Daarna helemaal gestopt, focus op studie
  2007 – Weer voorzichtig begonnen na intensieve training en cursus
  2008 – Kredietcrisis
  Weer helemaal gestopt (“we gaan sparen voor trouwen en een huis”)
  2009 – Getrouwd
  2010 – Huis gekocht
  Oei, maandlasten zijn hoog, eerst studie afronden
  2012 – Studie afgerond, kindje gekregen
  2017 – “Als je wilt beleggen, stop je maar met roken”
  En dàt ik stopte!
  Elke euro van het niet roken is geïnvesteerd!
  Deels in cursussen en boeken, deels in crypto, aandelen en trackers.

  Nu er na 3 jaar best wel een flinke pot staat, wil ik naar betere allocatie toe. In de tijd dat ik begon met beleggen, kreeg je ca 5,5% rente als je spaarde, toch werden obligaties als ‘vies’ gezien.

  Bedankt voor de inspiratie, ik ga vanaf augustus (‘20) trackers aan de pot toevoegen, met lage kosten uiteraard.

  1. Unshakable is een topboek! Ik raad het ook iedereen aan, hij staat in de kast en meer dan eens blader ik er nog eens doorheen. Peet, zonder reclame te maken, lees The Simple Path To Wealth van JL Collins, bij mij was dat het kwartje dat ff moest vallen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.