De (kleine) correctie waarvan je wist dat ‘ie zou komen

De afgelopen dagen heeft de aandelenmarkt een klapje gekregen. De grote S&P 500 Index verloor in een paar dagen tijd ruim 6% van zijn waarde. Ook de indexfondsen VTI, VXUS en VWRL hebben hieronder te lijden. Mijn kleine beleggingspotje bij De Giro waar ik een half jaar geleden mee startte noteerde tot vorige week nog groene cijfers van ruim 400 EUR winst, inmiddels staat hier ruim 200 EUR in het rood.

Het indexfonds VWRL staat inmiddels op het niveau van september 2017:

Als je de S&P 500 erbij pakt is een soortgelijke dip te zien:

Over een langere termijn van bijvoorbeeld 4 jaar zie je dat dit voor de S&P 500 een redelijke dip is, vergelijkbaar met de zomer van 2015. In dit jaar was het rendement van de S&P 500 1,34%, in vergelijking met de 21,69% van 2017 een enorm verschil. In januari 2016 liet dit fonds ook een soortgelijke dip zien.

Echter, als je kijkt naar het verloop van de koers zie je dat hij sinds januari dit jaar een bijna ongezonde stijging maakte naar recordhoogte. Ik verwacht dan ook dat een “pullback” heel natuurlijk is en hij eerdaags weer een stijgende koers zal inzetten.

Over een periode van 24 jaar is hij nog steeds zichtbaar, maar hij valt in het niet bij de dips van 2000/2001 en 2008/2009

 • Maak ik me zorgen? Nee. De markt is veranderlijk en dit is normaal gedrag.
 • Is het jammer? Op korte termijn: ja, maar zoals de echt die-hards al eens schreven: The stock market always goes up.
 • Is het spannend? Ja, dat wel. Ik vroeg me af hoe ik zou reageren op een correctie, omdat het wel erg makkelijk geld verdienen is als de markt alleen maar bullish is en blijft stijgen. Nu is dit nog geen heel grote correctie.
 • Het enige waar ik enorm van baal is dat ik mijn inleg voor februari al heb gedaan en in verhouding dus te hoog heb ingekocht, dit zijn nu juist de momenten dat ik iets extra zou willen inleggen. Dat is een wijze les voor een volgende keer: meer cash achter de hand houden voor dipjes 🙂

Hoe staan jouw investeringen ervoor? Neem je maatregelen?

Berichten gemaakt 109

9 gedachten over “De (kleine) correctie waarvan je wist dat ‘ie zou komen

 1. Heel herkenbaar!

  Mijn portefeuille noteert nog een dikke plus, maar is wel gehalveerd….

  Ik ben wel blij dat ik sinds november geen aandelen gekocht heb. Ik vond ’t te duur.

 2. Ik ging ook van een aardige plus naar nu een aardige min. Op zich maakt me dat niet zoveel uit, ik zit er toch in voor het dividend 🙂 Maar het is wel een goede mentale oefening wat er gebeurt als er een echte crash komt.

  Ik heb nu bijvoorbeeld al moeite met kiezen wat mijn february koop gaat zijn 🙂

 3. Goede post. Zelf maak ik me ook niet zo druk want het dividend komt gewoon wel weer in maart (zei het misschien iets lager dan in 2017.. maar dat zien we dan wel weer). Ik had ook verwacht dat ik meer impulsreacties zou krijgen maar die blijven tot dusver uit. Zolang je visie maar op de lange (+10 jaar) termijn licht gaat het prima denk ik.. Stel ik zou over een jaar met pensioen gaan dan is het een heel ander verhaal… 🙂

  1. Thanks voor je reactie Saska! Dat dividend blijft inderdaad per kwartaal binnenkomen. Wij hebben wel wat geld van de spaarrekening gehaald om extra in te leggen, ik kijk het de komende weken aan en blijf gewoon inleggen. Beleg je al lang?

 4. Goede post, ik heb er vergelijkbare gedachten over. Je schrijft aan het eind dat je het jammer vindt dat je niet meer cash achter de hand hebt voor dipjes. Waarom? Want cash achter de hand houden betekent toestaan dat een deel van je kapitaal niets staat te doen. Ik deed dat in het verleden ook, maar je mist dan wel een heel stuk markt… Timen is onmogelijk!

  1. Dank voor je reactie Geldnerd! Wat betreft het achter de hand houden van cash; ik ben het met je eens dat geld beter voor je kan werken. We hebben nog een spaarrekening waar we een jaar van zouden kunnen rondkomen; hiervan heb ik een deel opgenomen en belegd via De Giro. Het timen van de markt is inderdaad niet mogelijk, maar ik geloof wel in het “tegen de wind in” beleggen en dit voelde als een soort uitverkoop (PS ik beleg pas een half jaartje, dus ben nog een beetje zoekend en lerend hierin).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.