Leesvoer tijdens mijn vakantie

Tijdens onze herfstvakantie in Portugal en het afgelopen relax-weekend in de Ardennen heb ik de tijd gehad (en genomen) om me eens lekker in te lezen in de wereld van Financial Independence. Het waren wel veelal Amerikaanse blogs e.d. waar ik op uitkwam, maar het was leuk om te lezen én luisteren.

Millenial-Revolution.com

By far op nummer 1: Millenial Revolution. Op deze blog vertellen Kirsty (Mrs Firecracker) en Bryce (Wanderer) over het vroeg met pensioen gaan, hoe zij dit hebben bereikt en hoe zij dit nu ervaren. Zij hebben in +/- 10 jaar een vermogen vergaard van 1 miljoen USD, waarbij zij vol zijn geraakt door de financiële crisis. In hun blogs lees je over hoe het startte, hoeveel zij per jaar/maand wisten te sparen en hoe dit groeide tot het moment dat ze voldoende “F-U money” hadden vergaard om hun baan op te zeggen.

Door nu over de hele wereld te reizen weten ze hun uitgaven lager te houden waardoor ze na 2 jaar nog meer kapitaal hebben dan op het moment dat ze startten met hun reis. Een leuke rubriek is “Lets math this shit up” waarbij cases van lezers worden behandeld, die graag willen weten hoe ze er financieel voor staan en hoe ze dit kunnen verbeteren. Met een beetje wiskunde en pakkende analyses worden de financiën onder de loep genomen en wordt duidelijk gemaakt hoe de lezer het beter/anders kan doen.

Bryce en Kirsty hebben er bewust voor gekozen om geen huiseigenaar te worden en laten dit regelmatig duidelijk merken. Aanrader, ik heb er echt van genoten.


JL Collins NH

Jim Collins wordt door velen gezien als “The godfather of FI”, ik vind dat wel een mooie beschrijving. Jim is de auteur van het boek “The Simple Path To Wealth” en groot voorstander van investeren in low-cost index funds van Vanguard. In bijna iedere blog komt het fonds VTSAX wel voorbij. Meest waardevolle op zijn website zijn de “Stock Series” waarin de lezer op een heel pakkende manier wordt meegenomen in de wereld van financieel onafhankelijk worden en investeren. Het begint natuurlijk met de crashende markten, zijn afkeer tegen financieel adviseurs en zijn liefde voor Vanguard.

Het mooiste stukje op zijn site vond ik dat hij een mail kreeg van Jack Bogle himself (oprichter van Vanguard).


Personal Finance Series van Richard Reis

Dit blog op Medium.com wordt dit jaar nog wekelijks bijgewerkt, iedere dinsdag verschijnt er een nieuw bericht. Het doel is om aan het eind van het jaar 52 “brieven” te hebben geschreven waarin Richard zijn personal finance op jou overbrengt. Dit verhaal bevat werkelijk alle aspecten van het “HOT” principe; Happy, Oppurtunity and Time Rich.

Het gaat van sparen tot gezondheid en van investeren tot solliciteren. Ik rolde hier enkele weken geleden per toeval in en volg het nu iedere week, ik deel het dan ook graag met jullie 🙂

Met name de eerste 3 onderwerpen vond ik het interessantst; “Setting the stage”, “Save money” en “Invest money”.


ChooseFI.com

Dit is echt een uitkomst! Ik heb nooit zoveel gehad met Podcasts, maar dit onderwerp boeit me en zo ben ik dus eindelijk podcasts gaan luisteren. In deze series nemen Jonathan en Brad je mee in de reis naar FI, ook komen diverse grote (Amerikaanse) bloggers aan het woord zoals Jim Collins in episode 19 en Millenial Revolution in episode 47.

Ik luister hiernaar op de fiets en als ik (alleen) in de auto zit, de podcasts duren gemiddeld een uur. Voor zover ik het begrijp komt er iedere maandag een podcast en proberen ze op vrijdag een Round-up uit te brengen waarbij ze terugkomen op het onderwerp en feedback van luisteraars behandelen. Echte aanraders om mee te starten zijn episode 38: The why’s of FI en episode 21; The pillars of FI.


Our Next Life

Op Our Next Life bloggen Tanja en Mark over hun reis naar FI, ze hebben hun namen pas afgelopen maand bekend gemaakt omdat ze altijd voorzichtig zijn geweest over hun plannen i.v.m. hun banen. De site is erg duidelijk ingericht, ze zijn enorm analytisch en alle mogelijke scenario’s zijn uitgedacht, met name op het Amerikaanse belastingstelsel en zorgverzekering hebben zij het nodige uitgewerkt. Ik kende de site wel, maar pas na het luisteren van een podcast van ChooseFI ben ik eens goed gaan rondkijken op de site.


Mr Money Mustache

Deze site is groot, zo groot, er is zo enorm veel informatie te vinden waardoor je al snel uren zit te lezen. Het meest interessantste blogje vond (en vind ik nog steeds) The Shockingly Simple Math Behind Early Retirement. Alhoewel dit natuurlijk vooral voor de Amerikaanse lezer is bedoeld, heeft Mr Fob een puik stukje uitzoekwerk gedaan om dit voor de Nederlandse lezer om te zetten en samen te vatten en ik begin steeds meer te geloven in deze mogelijkheden 🙂


Boek: Timothy Ferriss – The 4 Hour Work Week

Dit boek heb ik op aanraden van Chris aangeschaft, ik ben er nog niet doorheen omdat ik me nog niet helemaal kan herkennen in de aanpak (uitbesteden van werkzaamheden / bijv. dropshipping / remote assistents e.d.), het is leuk om te lezen welke mogelijkheden de schrijver ziet en heeft gemaakt. Ik ben voorstander van passieve inkomst-stromen maar blijkbaar nog niet inventief genoeg om zelf iets te verzinnen 🙂


Boek: JL Collins – The Simple Path To Wealth

Dit boek van Jim Collins is een uitvergroting van zijn Stock Series, maar dan in een papieren versie. Omdat ik zijn blog al kende las dit boek dan ook lekker snel weg. Jim heeft een leuke schrijfwijze, met de nodige humor en sarcasme weet hij er een mooi compleet verhaal van te maken. Minder interessant vond ik alle belastingregeltjes waarin je in de US mee te maken hebt.


Nu weet ik dat er veel meer sites zijn die dit onderwerp belichten, ik ben benieuwd wat voor jou de echte eye-openers waren!

Berichten gemaakt 109

5 gedachten over “Leesvoer tijdens mijn vakantie

  1. Wat een leuke tips! Ik heb Richard Reis meteen even aan mijn bladwijzerbalk toegevoegd, want ik wil me idd ook wat meer verdiepen in HOT. Het boek van Tim Ferriss ben ik nu aan het lezen (en heb Tools of Titans en Tribe of Mentors net besteld, was ik ook wel heel benieuwd naar). Die ChooseFI podcasts voeg ik even toe aan m’n lijst. Ik luister in de auto wel graag naar podcasts, maar mijn lijstje is nu nog wat beperkt en praktisch niets over FI, meer personal/professional development.

    Je begrijpt: ik ben blij met deze lijst 🙂

    1. Bedankt voor je reactie 🙂 W.b. de ChooseFI podcast: start met aflevering 38, dan wil je vanzelf de rest luisteren. Ik stap zo meteen voor een uurtje op de fiets om weer te mogen luisteren, verstand op 0 en kennis opdoen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.