ZZP-er of ondernemer in ICT? Onderzoek dan de subsidiemogelijkheden

Als ondernemer heb je in Nederland te maken met een flinke belastingdruk. Naast de reguliere BTW aangifte dien je belasting af te dragen over het inkomen en wellicht ook nog vennootschapsbelasting. Om deze belastingdruk te verlagen zijn er diverse aftrekposten voor ondernemers. Zo is er de zelfstandigenaftrek waarmee je (2017) een bedrag van € 7280 kunt aftrekken. Als je daarnaast nog starter bent kun je wellicht nog gebruik maken van de startersaftrek à € 2123.

Subsidie voor Speuren en Ontwikkelen?

Naast deze posten is er voor ondernemers die veel aan Research & Development doen een mogelijkheid om gebruik te maken van subsidies. Dit geldt voor meerdere bedrijfstakken, ik richt mij in dit blogje op de ICT omdat ik zelf in deze branche actief ben. Of je als ondernemer voor een subsidie in aanmerking komt kun je controleren op de Subsidiewijzer.

De regeling waar ik ervaring mee heb en gebruik van heb gemaakt is de WBSO, Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het voordeel van deze regeling kun je verrekenen met de belastingaangifte. De regeling is bedoeld voor ondernemers die werken aan complexe en innovatieve R&D toepassingen waarbij veel Speur en Ontwikkelingswerk komt kijken (S&O). Dat kan bijvoorbeeld het ontwikkelen van soft- of hardware zijn, waarbij de werking nog moet worden onderzocht. Deze werkzaamheden zijn vaak erg kostbaar omdat het niet direct resultaat oplevert, zeker aan het begin van een traject, denk hierbij aan het inventariseren, prototyping, ontwikkelen, testen, uitrollen en verbeteren van producten.

Het ministerie van Economische zaken en Klimaat stimuleert met de WBSO innovaties door Nederlandse bedrijven.

Om je een inzicht te geven, zie de informatie op deze pagina:

 • Voor zelfstandig ondernemers (ZZP-ers) die minimaal 500 S&O-uren per jaar maken, is er een vaste aftrek (de S&O-aftrek) van € 12.522 voor de aangifte inkomstenbelasting. Voor startende ZZP-ers is er bovendien een extra aftrek van € 6.264*.
 • Voor bedrijven is er de S&O-afdrachtvermindering die u als volgt kunt berekenen:
  ((S&O-uren x S&O-uurloon) + (forfaitair bedrag of begrote kosten en uitgaven)) x percentage

Voor een ZZP-er kan het voordeel dus oplopen tot een belastingaftrek van € 12.522 en zelfs ruim € 18.000 indien je een starter bent, dat is best een substantieel bedrag, waar wij FIRE freaks toch blij van zouden moeten worden!

Wat komt in aanmerking voor de WBSO?

WBSO ondersteunt twee soorten projecten:

 • Ontwikkelingsproject: Hieronder valt de ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur.
 • Technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO): Hieronder valt verklarend onderzoek dat technisch van aard is.

Zelf heb ik meerdere malen gebruik gemaakt van de eerste optie, ontwikkelingsproject. Bij een ontwikkelingsproject moet er sprake zijn van technische risico’s of onzekerheden. Zo heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan een zoekfunctie voor een webshop met bijna 1 miljoen artikelen en zo’n 40 miljoen productrelaties, dat gaf diverse uitdagingen van performance tot opslag en onderhoudbaarheid. Als er geen sprake is van technische risico’s of onzekerheden is er geen sprake van S&O. Het installeren van een WordPress site met thema is bijvoorbeeld geen S&O werk.

Er moet daarnaast sprake zijn van technische nieuwheid. Stel dat je een stukje software programmeert zoals je dat al jaren doet, zonder daarvoor documentatie te raadplegen of zonder er een onderzoek/prototyping naar te doen dan kun je je afvragen of het S&O waardig is. Dit is in de branche van software-ontwikkeling soms een heel dunne lijn. Sommige dingen lijken voor een programmeur logisch maar kunnen toch technisch heel vernieuwend zijn!

Een project dat voor de WBSO in aanmerking komt bevat een concreet technisch probleem dat met de gekozen oplossingsrichting wordt opgelost. Deze oplossingsrichting dient technisch nieuwe principes, methoden of technieken te bevatten, ook kan er worden verder ontwikkeld aan reeds bestaande techniek.

Hoe gaat het aanvragen van de WBSO in zijn werk?

Ik heb dit zelf altijd geregeld via een intermediair. Zo’n bedrijf kan je helpen om de aanvraag compleet te maken, in te dienen bij RVO en op te volgen (bijvoorbeeld administreren van uren en resultaten). Het gebruik van een goede intermediair verdien je snel terug als je het vertaald in tijd. In ruil daarvoor vragen ze vaak een fee in de vorm van een percentage over de gerealiseerde aftrek of een fixed fee.

Door de volgende zaken in een aanvraag op te nemen krijgt het RVO inzicht in de complexiteit, hierop zal de beschikking worden beoordeeld:

 • Probleemstelling
 • Oplossingsrichting
 • Te gebruiken tools (software / hardware / …)
 • Op te leveren producten en technische haalbaarheid
 • Inschatting uren.

Indien de aanvraag niet voldoet dan wordt hij afgekeurd en krijg je de gelegenheid om hem verder aan te vullen. Het indienen dient op het portaal van RVO te gebeuren; zie https://mijn.rvo.nl/home, voor het indienen heb je een zogenaamd eHerkennings-certificaat nodig dat je weer via externe partijen kunt kopen. Omdat ik gebruik maak van een intermediair hoef ik dit niet zelf te doen, ik heb hen gemachtigd om deze zaken voor mij te regelen.

Wat zijn de addertjes?

Natuurlijk komt zo’n subsidie ook met verplichtingen. Je bent verplicht om een urenadministratie bij te houden waarin de S&O werkzaamheden worden beschreven (datum, aantal uur, omschrijving werkzaamheden). Aan het eind van het jaar moet er worden gemeld hoeveel uren er zijn gerealiseerd. Als je onder de 500 uur zit heb je geen recht op de korting. Het is mogelijk dat je een controle krijgt waarbij je de urenadministratie moet kunnen aantonen.

Aan het eind van het jaar ontvang je vanzelf bericht om de uren te mededelen. Ook wordt je erop geattendeerd dat je een nieuwe aanvraag kan plaatsen voor het komende jaar. Indien je je S&O project(en) niet hebt kunnen afmaken in een jaar kun je in de nieuwe beschikking gebruik maken van een bestaand project.

Ben jij ZZP-er en maak je gebruik van dergelijke regelingen?

Berichten gemaakt 109

Eén gedachte over “ZZP-er of ondernemer in ICT? Onderzoek dan de subsidiemogelijkheden

 1. Bedankt voor deze tips! Ik ben zelf wel ondernemer/freelancer, maar niet in de ICT. Misschien is het wel wat voor m’n broer, die is wél weer ondernemer in de ICT, maar geen eenpitter. Ik zou het wel leuk vinden als dit soort mogelijkheden eens wat vaker langskomen, net als bijvoorbeeld die scholingsvoucher van begin dit jaar (waar ik nét te laat voor was).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.