Hypotheek aflossen

Money Business Januari 2018

De kop is eraf. De meest deprimerende maand van het jaar (zo zegt men) loopt teneinde, tijd om de balans op te maken! We hadden een paar “grotere” uitgaven deze maand. We gingen een weekend naar Drenthe waar we in een vakantiepark verbleven. Daar zijn we 1x uit eten geweest en hebben we onze dochter getrakteerd op een fijne bosrit op een pony. Daarnaast moest de auto van mijn vrouw  naar de garage voor een APK en storing, dit maakte ons bijna 400 EUR lichter. Ook ontvingen we zoals ieder jaar de WOZ aanslag welke we in 1x hebben voldaan (ruim 700 EUR).

Investeren

Qua investeren is er e.e.a. gewijzigd. Zoals ook te lezen viel bij Financieel Onafhankelijk Blog is het handelen in de ETF’s VTI en VXUS niet meer mogelijk via De Giro. Omdat ik mijn geld toch graag actief wil hebben op de beurs ben ik begonnen met het aankopen van de Vanguard ETF VWRL. Deze was ik al eerder tegengekomen en het lijkt me vooralsnog een goed alternatief. Wel mis ik de  grotere dekking en het enorme handelsvolume van bijv. VTI, ik kijk nog even aan hoe het de komende maanden loopt. Ik ben met LYNX in gesprek geweest omdat zij deze ETF’s nog wel aanbieden, wellicht dat ik de overstap maak al raak je daarmee wel weer de gratis transactiekosten van De Giro kwijt, geen overhaaste beslissingen maken dus.

Ook zijn we deze maand gestart met speculeren in crypto’s. We hebben 1000 EUR van ons spaargeld opgeofferd, helaas zit dit geld nu “vast” omdat de munten waarin ik heb geïnvesteerd flink zijn gedaald.

Hypotheek

We hebben in 2017 3000 EUR extra afgelost op ons annuïtaire hypotheekdeel. In 2018 blijven we de maandelijkse extra aflossing à 500 EUR doen. Ondanks de lage rente van 1.89% vinden we het een prettig idee om deze schuld te verlagen. We hebben nog steeds een klein aflossingvrij hypotheekdeel waarop maar liefst 5.85% rente wordt betaald. Dit jaar vervalt de rentevaste periode van dit deel dus daarmee daalt de rente ook naar een niveau dat meer van deze tijd is. We twijfelen nog of we in 1x een beetje spaargeld inleggen om dit deel te verlagen. Sowieso willen we hierop meer gaan aflossen.

Pensioensparen

In 2017 heb ik maximaal gebruik gemaakt van mijn jaarruimte. Dit geld is verdeeld over 2 geblokkeerde pensioenrekeningen, eentje bij Brand New Day (beleggen) en eentje bij ING (banksparen). Bij Brand New Day heb ik gekozen voor een verdeling van 60% aandelen en 40% obligaties. Over 2017 heeft deze rekening een mooi rendement opgeleverd van 9,41%. In de grafiek is duidelijk te zien dat ik vanaf augustus mijn inleg heb verhoogd. De inleg (roze) en waarde (groen) beginnen steeds verder uit elkaar te lopen:

De geblokkeerde rekening van ING is een stuk saaier, geen mooie grafieken, wel werd een ruime 250 EUR aan rente bijgeschreven welke weer netjes wordt opgeteld bij het geheel.

Nettowaarde

Met de start van het nieuwe jaar wil ik ook mijn nettowaarde beter gaan bijhouden. Omdat ik pas in augustus 2017 actief ben begonnen met het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven kon ik dit niet veel eerder doen. Ik heb een financieel plan gemaakt voor 2018 waarbij ik ook een inschatting heb gemaakt van onze nettowaarde aan het eind van dat jaar. Hierbij een klein staatje van onze nettowaarde in de laatste maanden van 2017 en januari 2018

Op papier zijn we dus zojuist 100.000 EUR gepasseerd! In de praktijk zit een groot deel natuurlijk in de stenen en is dat lastig te liquideren. De sprong van oktober / november is te verklaren door een Bitcoin welke ik ontving in ruil voor werkzaamheden. Deze Bitcoin heb ik geïnvesteerd in een nieuwe munt welke in december leuk in waarde is gestegen. Helaas is dit allemaal nogal volatiel, dus het kan er volgende maand weer een stuk treuriger uitzien.

Berekening nettowaarde

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Onder schulden vallen de volgende zaken:

 • Hypotheekdeel 1 (Annuïtair)
 • Hypotheekdeel 2 (Aflossingsvrij)

Het saldo van betaalrekeningen en de spaarrekening van onze dochter laat ik buiten beschouwing. Ook bezittingen zoals auto’s, inboedel en andere eigendommen tel ik niet mee.

Januari 2018

Goed, terug naar deze maand. We losten af op onze hypotheek en deden bovendien weer een extra aflossing. Ook werd er braaf gespaard voor de oude dag op de pensioenrekeningen van Brand New Day en ING. We namen daarnaast een hap van 1000 EUR uit onze spaarrekening om te speculeren in crypto’s en zetten een aanzienlijk bedrag aan het werk op de beurs.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 539
Extra aflossing hypotheek€ 500
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Totaal sparen januari€ 2889

We spaarden hiermee maar liefst een hele euro meer dan in december 2017….Excuses en smoesjes voor de uitgaven zijn hierboven al gemaakt. MrsFireMe en ondergetekende hebben afgesproken dat we de komende maand onze best gaan doen om nog zuiniger te leven 🙂

Spaarquote januari 2018

Voor januari komt onze spaarquote op 48%. Het gemiddelde over de laatste 5 maanden van 2017 was 49%. Het is mijn wens om voor 2018 toch gemiddeld boven die 50% te komen. Puur psychologisch en om onszelf te motiveren.

Hoe is jouw januari verlopen?

Berichten gemaakt 109

14 gedachten over “Money Business Januari 2018

 1. Mooi uitgebreid blog. Gefeliciteerd met de ton, wij zijn er bijna na de nieuwe WOZ-waarde :). Wij hadden in januari ook nog wat hoge kosten (auto) en de zorgverzekering werd afgeschreven. Verder wel “gewoon” extra afgelost en weer te veel belegd.
  Al met al denk ik dat we niet op een heel mooi spaarpercentage uitkomen.

 2. goed bezig! laatst vertelde je op een ander blog dat je weliswaar verlies maakte met die 1000, maar dat je met een ander potje wel winst op de cryptomarkst maakte. Dat tweede potje zie ik hier niet terug. Ik raak eigenlijk steeds meer benieuwd hoe het nu werkelijk zit:-)

  1. Haha Geld is tijd, je bent heel scherp. Het tweede potje benoem ik hier inderdaad niet; al neem ik hem wel mee in de nettowaarde. De waarde van deze pot is inmiddels 1.3 Bitcoin, dat is omgerekend zo’n 11.000 EUR.

   Met deze coins ben ik de afgelopen weken aan het experimenteren geweest, door te swing traden met een klein deel van deze pot. De winst van dit handelen heb ik inderdaad niet meegenomen in het overzicht.

   Ik zie deze pot geheel los van de 1000 EUR die we hebben omgezet naar crypto’s.

 3. Leuk artikel FIREME. Bedankt voor de doorverwijzimg via het andere blog. Ik ben mog steeds aan het worstelen met het idee aandelen in een raging bull market te kopen. Ik moet hier eerst vrede mee zien te krijgen.

  David

  1. He David, welkom en bedankt voor je reactie! Het juiste instapmoment is eigenlijk nooit te bepalen, ik ben met je eens dat de markt er aan het pieken is en sinds begin van dit jaar is er een scherpe stijging ingezet…de afgelopen 2 dagen liep het allemaal iets terug (~2%). Echter, dit deed het vorig jaar rond deze periode ook, ja het is een bull market maar zou je daar dan niet van kunnen profiteren? Voor hetzelfde geld gaat het dit jaar nog door en wordt er weer 20% rendement geboekt…Ik raad je aan om de blog van JL Collins eens te lezen; http://jlcollinsnh.com/stock-series/

   Beleggen in low cost indexfondsen is voor de lange termijn; 15-20 jaar in mijn geval…in zo’n periode zijn correcties altijd te verwachten.
   Toegegeven: tijdens mijn vaste inlegmomenten let ik wel op de koersen, soms wacht ik een dag met een order zodat ik toch iets lager kan inkopen. Ook ben ik pas een half jaartje hiermee bezig dus het sentiment is vooral positief geweest 🙂

   Nogmaals succes met beslissen!

   1. Ik ben toch vorig jaar rond februari begonnen. Het is net als je zei: je weet nooit wat het doet, voor hetzelfde geld zijn de aandelen met de huidige P/E ratio het nieuwe normaal en zou ik tevergeefs wachten. Wat ik mezelf wel afvraag is in hoeverre het steeds populairder worden van index investeren als gevolg van de FIRE-movement niet tot een vergrote bubbel zal leiden. Nou zijn er hedgefondsen en verzekeringsmaatschappijen die jaarlijks met miljarden smijten i.p.v. de enkele miljoenen euro’s (?) die er indruppelen via de FIRE-mensen, maar toch zet het mij aan het denken.

    1. Dank voor je reactie, Snel & Gezond! Ik weet niet in hoeverre “wij” als FIRE aanhangers echt effect hebben op de markt met onze geringe inbreng…wel denk ik dat indexfondsen over het algemeen steeds meer invloed krijgen op de gehele markt. Wat mij wel een beetje beangstigd is de populariteit van het beleggen in het algemeen; na een bullmarkt van zo’n 10 jaar leeft het weer enorm, je hoort en ziet het overal en iedereen (moi incluis) is er wel mee bezig, dat kan een teken zijn dat het weer op klappen staat? 🙂 Dit blogje was van januari 2018; er zijn daarna een paar kleine correcties geweest waar ik wel op in heb gespeeld met iets meer inleg. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en heb ik toch wel weer wat rendement / dividend mogen bijschrijven.

     1. Klopt, ik ook. Ik ben persoonlijk niet bang voor een beurscrash, aangezien ik een lange beleggingshorizon heb. Sterker nog, voor mijn doelen zou het juist perfect zijn. Jij zit in hetzelfde schuitje, toch?

 4. Leuke post en goed om te zien dat je serieus werk maakt van je toekomst. Ook interessant om te zien dat je speculeert met crypto’s. Ik.moet zeggen bijna 3k sparen / investeren per maand is ERG indrukwekkend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.