Money Business Februari 2019

De uitvaartverzekering

We hebben al jaren een uitvaartverzekering. Zelfs voor onze dochter van 9. Ook al is het maandelijks tientjeswerk is het toch een paar honderd euro per jaar, gezien over een aantal jaren gaat het om duizenden euro’s. Inmiddels zijn we tot het inzicht gekomen dat we over ruim voldoende middelen beschikken om een uitvaart te kunnen betalen. We hebben besloten om de verzekering stop te zetten. Een telefoontje naar de tussenpersoon zorgde ervoor dat we een brief kregen van de verzekeraar.


De boot

Afgelopen zomer kochten wij een boot met mijn schoonouders. Het idee was om de kosten te delen en ook het gebruik. Het eerste seizoen is dat ook prima gegaan. Toch hebben mijn schoonouders besloten om komend vaarseizoen een eigen bootje te gaan kopen. Dit hebben we in goed overleg besproken, het betekent dus dat wij de boot “overnemen” en dat alle kosten volledig voor onze rekening komen.

Dit had ik niet (op zo’n korte termijn) zien aankomen en heeft ons ook wel aan het denken gezet; het is een vrij grote boot die wij normaal gesproken niet zouden hebben gekocht voor 3 personen…aan de andere kant weten we wel wat we eraan hebben. We hebben besloten om hem dan ook nog maar even te houden 🙂


De WOZ waarde

Afgelopen maand ontvingen wij de gemeentelijke WOZ belasting aanslag. Hierop is te zien dat de WOZ waarde per 01-01-2018 ruim 9% is gedaald t.o.v. het voorgaande jaar. Wij wonen niet in zo’n drukke stad waar de huizenprijzen door het dak gaan.

Prima, dat betekent ook weer een iets lagere belasting! Helaas geeft het wel een deukje in de nettowaarde update, maar zoals Geldnerd al schreef; je moet toch ergens wonen?


Gezondheid & beweging

Afgelopen maand heb ik véél gewandeld. Het weer was heerlijk, ’s avonds nog een beetje fris maar toch wel vaak droog. Een “normaal” rondje om mijn dorp is exact 10km, ik heb nu een nieuwe, grotere route verzonnen waarmee ik het in iets meer dan 14km kan lopen. Daar doe ik zo’n 2,5uur over, MrsFireMe begint me ’s avonds te missen. In de week van 4 februari wandelde ik 56km, dat was misschien iets te enthousiast. Gemiddeld wandelde ik in februari 40km per week. Mijn “goede voornemen” was om 20km per week te lopen.

Normaal gesproken probeer ik tweemaal per week naar een opdrachtgever te fietsen, dat is een enkele rit van ongeveer 18km (met de auto +/- 26km). Een andere opdrachtgever bevindt zich op 36 auto-kilometers afstand. In februari heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de fiets naar deze “verre opdrachtgever” gepakt. Een enkele rit van 26km, en het was opvallend goed te doen! Sinds 18 februari heb ik de auto zelfs alle werkdagen laten staan (dat is voor mij echt uniek!) en bijna 400km afgelegd. Deze maand staan er dus veel fietskilometers bij.

Het fietsen gaat dus goed, het ontwijken van de drukke Randstad files geeft een fijn gevoel en door een kleine regenbui laat ik me niet afschrikken.

ActiviteitAfstand in kilometers
Fietsen570,58
Wandelen149,20

Sinds de start van 2019 ben ik bijna 3kg afgevallen. Mijn bloeddruk meet ik 2x per week op verschillende tijdstippen en is netjes constant. Ondanks het verbranden van de nodige calorieën gaat het afvallen niet zo vlot meer.


Financieel overzicht februari 2019

Consistentie is de sleutel tot succes! Ik schreef het al eerder, het zijn allemaal kleine stapjes die langzaam een groter effect gaan krijgen. Afgelopen maand losten we weer af, spaarden we belastingvrij voor ons pensioen en zetten we weer een stapeltje euro’s aan het werk op de aandelenmarkt.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 562
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Totaal “toekomstinvesteringen” maart€ 2997

Nettowaarde update

De aandelenmarkt trok, net als in januari, weer aardig aan. Helaas zorgt de daling van de WOZ-waarde voor een dipje in de grafiek, maar ik kan niet zeggen dat ik er wakker van lig. De pensioenrekening bij Brand New Day maakte in de eerste 2 maanden van dit jaar 6,75% rendement waarbij het verlies van 2018 (-8%) al weer een beetje wordt ingelopen.

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Hoe was jouw februari?

Berichten gemaakt 109

3 gedachten over “Money Business Februari 2019

  1. Hi Pasja, we hadden de keuze om hem premievrij te maken of geheel stop te zetten. We hebben gekozen voor het laatste, er zal een bedrag vrijkomen dat aan ons wordt terugbetaald.

 1. Leuk om te lezen. Hmm mijn WOZ waarde is toegenomen met 9%. Wel bijzonder om te lezen dat er ook plekken in Nederland zijn waar de huizen prijzen zijn gedaald!

  Uitvaartverzekering kreeg ik lang geleden ook aangeraden, maar als snel tot de conclusie gekomen dat dit niet nodig is. Scheel toch best wel wat geld!

  Een troost voor jullie deukje in het eigen vermogen is de daling in de belastingen! Altijd fijn.

  Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.