Dan koop je toch gewoon een boot?

Op weg naar een stressvrijer en rustiger leven kun je gaan denken aan wat meer ontspanning en rust. Wij hebben het erover gehad om, “als we later groot zijn”, een campertje te kopen en regelmatig rond te trekken. Misschien voor langere tijd naar bijvoorbeeld Portugal maar misschien ook gewoon voor een dagje of weekendje in de buurt.

Klootviolen

We kijken wel eens samen naar het programma “We zijn er bijna” op Omroep Max waarin een groep zestigplussers een georganiseerde reis uitvoert met bijv. camper of caravan (dit start deze week weer!). Een heerlijk oubollig programma met een hoog Boer Zoekt Vrouw Gehalte, gewoon feel good TV. We mijmeren dan over later, dat gaat dan ongeveer zo:

Mrs: “Gaan wij dat later ook zo doen, zo’n reis?”

Mr: “Ja dat wil ik wel, maar niet met zo’n grote groep hoor!”

Mrs: “Nee, inderdaad, gewoon lekker met z’n tweetjes”

Mr: “Eigenlijk wil ik hier helemaal niet mee wachten tot ik zo oud ben als die mensen op TV, sommige kunnen amper lopen, kijk nou hoe ze lopen te klootviolen met die caravan!”

En dan lachen we, wetend dat we eigenlijk meer in het nu moeten gaan genieten.

Zo belandden wij op diverse Marktplaats-achtige sites om eens te kijken wat zo’n camper nou eigenlijk kost. Waar moet je op letten? Hoeveel wil je er aan uitgeven? Wordt het meteen een vervanger voor een van de andere auto’s of moet hij in de stalling?

Een boot?

De ouders van Mr hebben een boot, een sloepje. De ouders van Mrs hebben vroeger ook een boot gehad. Toen wij elkaar net kenden hebben zij afscheid moeten nemen van de boot i.v.m. teveel onderhoudskosten. Toch had het wel iets, zo’n bootje. Dobberen op het water, hapje en drankje mee, wel een bootje waar je binnen kunt zitten als het gaat regenen en waar je op kunt slapen als je iets langer van huis bent. Wij wonen vlakbij een groot recreatie-gebied waar je mag varen, met allerlei eilandjes, bossages, speelplaatsjes etc. Op korte afstand is een sluis te vinden via waar het grotere water bereikbaar wordt. En terwijl we toch op Marktplaats zaten gingen we ook eens naar bootjes kijken.

Toen spraken we met mijn schoonouders over dit idee. Een boot of een camper. En ze gaven aan ook graag weer een bootje te willen kopen. We staken de koppen bij elkaar, wat als we dit samen doen? Wat zijn onze eisen? Wat wordt het budget?

De keuze tussen een boot of camper

We hebben het er best lang over gehad en kwamen tot de conclusie dat de boot toch iets makkelijker zou zijn (te meer omdat we het delen met schoonouders), het is op korte afstand van ons allebei. De camper zou waarschijnlijk toch eerst uit de stalling moeten worden gehaald. Daarnaast gaan wij regelmatig met vrienden op stap; die neem je toch iets minder makkelijk mee met een camper-ritje terwijl een boottochtje vaak wel ontspannend is.

Uitgaven vs. FI/RE

Hoe je het ook went of keert, een boot is zelden een goede investering, net zoals een auto dat is. Een boot moet een ligplaats hebben, brandstof, onderhoud en verzekering. Qua onderhoud zal je de boot om de zoveel jaar op de kant moeten halen om hem te verven, gedoe. Maar goed, als je dat met z’n tweeën doet deel je in de lasten, dat scheelt weer iets.

We hebben het afgelopen jaar flink geld apart gezet in o.a. onze beleggingen en daar wil ik koste wat kost vanaf blijven. Want het is voor later, en niet voor consumptie in het heden. Ook wordt er maximaal bijgedragen aan belastingvrij pensioensparen, dat geld staat sowieso vast.

Wat houdt het in, zo’n uitgave. Hoeveel rendement loop ik hierop mis in periode ‘X’. En welke kosten heb je periodiek, aan je ligplaats, verzekering? We waren juist bezig om de maandlasten te verlagen.

Aan de ene kant wringt het dus wel om hier spaargeld aan op te offeren, aan de andere kant kunnen we het geld missen en is het een prima excuus om er meer op uit te gaan.

Verantwoording afleggen

Dat is toch wel een ding. Het hebben van een blog waarin je open bent over je persoonlijke financiën. En dan een toch-niet-zo-heel-verstandige uitgave in je achterhoofd. Hoe moet ik dit uitleggen aan mijn lezers, wat zullen ze wel niet denken? Nou, daar gaat ie; voor een aantal vaste lezers en reaguurders heb ik alvast wat kruit klaarstaan (let wel, met een knip-oog 😉):

 • @Mariimma – Struikelen.com: Sorry dat ik niet voor de camper heb gekozen, het ligt niet aan jou.
 • @Adine – Lekker Leven Met Minder: Dit is voor ons een bewuste keus voor ontspanning.
 • @Chris – The Pursuit Of Hot Blog: He Chris, ik denk dat die boot een mooie stap is om meer HOT te worden.
 • @Mr FOB – Financieel Onafhankelijk Blog: Mr FOB, ik realiseer me dat ik het geld voor deze boot kan laten renderen op de markt. Toch is het “slechts” grofweg 1.5 maandinkomen dus ik denk dat ik er wel overheen kom.
 • @Cheesy Finance: He Kaas, jij schreef onlangs een blog over die woonboot, jij begrijpt mij vast wel, toch? Misschien kunnen we hem wel verhuren…
 • @NietTot71: Een bootje is ook leuk voor kinderen!
 • @Fruitboomgaard: Jullie snappen ons wel toch, gewoon een knus plekje voor jezelf, met ruimte om je heen?
 • @Meneer: Jij zeilt, je snapt mij.
 • @Geldnerd: Vaarde jij ook niet?
 • @Porterenee: Ja ik weet dat ik het had kunnen aflossen, maar dan ga ik over mijn limiet van 10% heen.

Als afsluiter, die kon natuurlijk niet ontbreken…..voor de dertig-plussers (?) onder ons:

Zijn er nog meer watermensen onder ons?

Berichten gemaakt 109

20 gedachten over “Dan koop je toch gewoon een boot?

 1. Als fanatiek windsurfer in een grijs verleden snap ik het waterplezier uitstekend.
  En anders vertel je op je blog toch gewoon niet of je hem gekocht hebt of niet ?

 2. Ja, ik vaar. Geen eigen boot. Maar het kriebelt vaak. Hij heeft toch wel zeilen, hè? Want anders sluit ik me aan bij Mariimma: daar krijg je spijt van! ?

 3. Vooral doen als je weet dat je er veel gebruik van zult maken! Ieder z’n hobby. 🙂

  Als je dan een boot koopt, regel dan een mast en een set zeilen. Een motorboot is toch een beetje voor Duitsers. 😉

 4. Kaas hier, niet doen! Sorry, geen steun van mijn kant 😉 Huren van een bootje is bijna altijd goedkoper! Zelfs mijn oom die een jachthaven heeft zeg dat je geen boot moet kopen 🙂

  P.s. dat verhuren is geen slecht idee als je er toch voor gaat!

  1. “Koop een boot en werk je dood” heb ik al meerdere malen horen vallen…als ik het mis zie gaan dan zal er snel ingegrepen worden

 5. Laat hem m/v echt goed keuren voor de aanschaf. Verzekeringen doen dat o.a. Achterstallig voor een leek onzichtbaar onderhoud kan zoveel gaan kosten. En een gekeurde gasinstalatie b.v. is it zo belangrijk. Ook de motor moet betrouwbaar zijn.

 6. Leuk blog hoor! Mooi dat jullie samen een boot willen kopen. Zelf heb ik ook een bootje en ik ben hier erg blij mee. Vooral in de zomer is het erg fijn om hier mee te varen.

 7. Alle “spullen” die nodig zijn voor ontspanning / hobby die je koopt zijn eigenlijk nooit verstandig (vanuit financieel oogpunt) tenzij het zeldzame klassieke auto’s zijn of antieke spullen van waarde doe je er eigenlijk nooit goed aan je geld te stoppen in spullen. Zo simpel is het.

  Maar een mens wil ook wat leuks doen!
  Persoonlijk vind ik een boot een slechte investering, maar wel
  een leuke slechte investering!

  Ik vraag mij af hoeveel dagen van de 365 per jaar hij daadwerkelijk gebruikt wordt?
  Stel dat je hem 100 dagen gebruikt per jaar, dan ben ik benieuwd wat de kosten per dag zijn.

  Probeer hem te verhuren om zo nog wat rendement te behalen en verder gewoon van genieten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.