Money Business Juli 2018

Juli loopt op zijn einde, een van de warmste maanden ooit. Onze dochter heeft natuurlijk zomervakantie en dan gaat de tijd eigenlijk altijd extra snel, zo lijkt het. In de zomers gaan wij nooit op vakantie, met deze temperaturen was dat ook helemaal niet nodig. Wel hebben we (samen met mijn schoonouders) de knoop doorgehakt om een bootje te kopen, zo kunnen we nog meer leuke tripjes maken in de omgeving. 

Slack

Sinds een maandje is er een Slack-groep waar vele Nederlandse en Belgische FI/RE aanhangers zijn te vinden. Het initiatief komt van Spekvet en Divnomics en ik juich deze actie toe. Deze Slack-groep bestaat uit meerdere kanalen waarop gechat wordt over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals bijvoorbeeld vastgoed, sparen, pensioen, hypotheek en ondernemen. Veel van de bloggers zul je terugvinden in deze groep, waaronder ondergetekende. Het is leuk om dagelijks mee te lezen en te reageren op uiteenlopende onderwerpen. Gebruik deze link om je aan te melden.

Sneeuwbal 1

Begin deze maand werd het kwartaaldividend uitgekeerd, van dit dividend kocht ik op 5 juli meteen twee aandelen van de Vanguard ETF “VWRL”, de prijs stond laag; € 71,52. Zo op de helft van de maand krijg ik de betalingen binnen en wordt het geld verdeeld, van de € 1000 inleg (en wat restant dividend) kocht ik nog eens 14 aandelen van VWRL à € 72,90. Hiermee wordt het sneeuwbal-effect van dividend langzaam zichtbaar; ik kon meer aandelen kopen, die op hun beurt weer dividend gaan opleveren.

Sneeuwbal 2

Onze hypotheekaflossing wordt iedere maand zo’n 2 euro groter, het afgelopen jaar is er € 6000 extra afgelost. Dit heeft in een jaar tijd gezorgd voor € 20 korting op onze rente per maand (!!!) Doordat wij hebben gekozen voor looptijdverkorting blijft de hoogte van onze annuïteit gelijk. De bank incasseert dus maandelijks hetzelfde bedrag, maar het rente-component daarbinnen wordt steeds kleiner, waardoor het aflossing-component groter wordt en ook dat is een leuk sneeuwbal-effect. Ik heb het doorgerekend in Excel; Met dit tempo scheelt het ons in 2020 maandelijks € 46 aan rente, in 2021 € 67 etc.

Op Slack gaf Meneer (ja, die van Meneer & Mevrouw) een reactie op MrPFP die mij aan het denken zette:

“En als ipv obligaties nou extra hypotheekaflossingen doet? Dan heb je toch een stabiel ‘deel’ in je portefeuille en een laag maar voorspelbaar rendement
Kun je de rest lekker in aandelen houden”

Zo had ik het eigenlijk nog nooit bekeken. Nou zie ik mijn huis niet als onderdeel van ons opneembare vermogen, maar er zit wel gewoon waarde in, die niet zoveel zal fluctueren.

Overzicht

Enfin, interessant leesvoer dus, op naar de cijfers! Deze maand is er gespaard voor ons pensioen, afgelost (en extra afgelost) op onze annuïteiten hypotheek, afgelost op onze kleine aflossingsvrije hypotheek en natuurlijk belegd voor ons droompotje “eerder stoppen met werken”. Voor deze maand komen we hiermee op een spaarpercentage van 53%.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 549
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO / dividend€ 1194
Totaal sparen juli€ 3178

Waarom we extra aflossen op de hypotheek? Als ZZP-er heb ik geen werknemerspensioen, dus ik moet zelf zorgen voor mijn oude dag. Door te zorgen dat we hypotheekvrij zijn verzekeren we ons van lagere lasten in de toekomst.

Bezuinigingen

Toen wij het over de aanschaf van een boot hadden gingen bij mij meteen alarmbellen af. “Niet doen!” hoorde ik de financial guru’s al roepen in mijn hoofd: maandelijkse lasten gaan omhoog, je zit met aanschaf, onderhoud en niet te vergeten de “opportunity costs” van zo’n aankoop; wat levert het in de toekomst op als je het nu niet uitgeeft maar juist opspaart… Toch overwon het hart (met wat overredingskracht van Mrs FireMe). Mijn verweer was echter: we moeten wel naar onze maandlasten kijken; want er moet wel iets tegenover staan.

Het eerst waar we naar keken was ons TV / Internet abonnement. Wij zitten in een Ziggo gebied en zijn al sinds 2001 klant van Chello / UPC / Ziggo. Deze partij heeft er echter een handje van om stilletjes haar prijzen te verhogen, inmiddels betalen wij € 64,50 per maand voor die aansluiting. Mrs FireMe is er nog niet aan toe om het TV abbo op te zeggen, dus er moest een alternatief worden gezocht. Iets lager internet kon niet in combinatie met de mediabox (want pauzeren en opnemen was toch wel een eis), Ziggo kon me niet helpen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een DSL aansluiting van Telfort. Ja, dat betekent iets trager internet, we zeggen ons vaste telefoonnummer op en behouden het opnemen en pauzeren. Deze besparing scheelt ons maandelijks € 22.

Volgende stap zijn onze verzekeringen en energie, die gaan we goed onder de loep nemen (en hopen dat Mrs FireMe zonder TV abbo kan … 🙂 )

Nettowaarde

Er zit een stijgende lijn in! We blijven onze nettowaarde verhogen totdat het vermogen groot genoeg is om ervan te kunnen leven. Het is leuk om de voortgang van afgelopen 10 maanden te zien. Spoiler-alert: Volgende maand zal er een dip in zitten!

Berekening nettowaarde

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, betaalrekeningen en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Onder schulden vallen de volgende zaken:

 • Hypotheekdeel 1 (Annuïtair)
 • Hypotheekdeel 2 (Aflossingsvrij)

Hoe was jouw juli?

Berichten gemaakt 109

3 gedachten over “Money Business Juli 2018

 1. Net overzicht weer. Altijd knap om te zien hoeveel jullie in de verschillende potjes kunnen stoppen elke maand!

  Als de vakantie achter de rug is ga ik ook weer kijken naar mijn cijfers!

  Interessant dat Slack kanaal. Ga er eens naar kijken!

 2. Dat ziet er weer goed uit, zulke spaarpercentages zetten mooi zoden aan de dijk! En ook leuk om te zien dat je nu dus ook van dividend weer wat kunt kopen!! Zo ver ben ik nog niet, maar ik koop sinds vorige maand wel specifiek 100% VWRL, om dat dividendinkomen wél wat toe te laten nemen!

  En de hypotheekaflossing gaat hier straks ook weer de deur uit. Dan zitten we voor dit jaar op iets van 70% van wat mag. Doen we dit in december nog een keer en dan hebben we de 10% (van de totaalsom) weer gehad!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.