Money Business April 2019

Wij brachten een groot deel van april weer door in onze geliefde Algarve (Portugal), genieten van zon, lekker eten en vrije tijd. Het vega(n) eten liet ik even rusten, precies zoals ik me had voorgenomen 🙂

Gezondheid & beweging

Deze maand was goed voor ruim 18000 verbrande kilocalorieën, er werd veel gelopen en gefietst, behalve tijdens de vakantie. Maar het belangrijkste: voor mijzelf had ik een doelgewicht voor ogen. Ik keek er naar uit om deze mijlpaal te bereiken, onder de 80kg. En het lukte, twee dagen voordat we op vakantie gingen zei de weegschaal: 79.6!

Sinds september ben ik een kleine 14kg afgevallen. Dat was in eerste instantie niet het doel, maar het effect is wel merkbaar. Met een BMI van 23 bevind ik me nu in “gezond gewicht” (dat was overgewicht).

ActiviteitAfstand in kilometers
Fietsen397,22
Wandelen48,2

Hoe het na onze vakantie vergaat zul je waarschijnlijk volgende maand kunnen lezen.


Financieel overzicht April 2019

Nog 1x aflossen en onze hypotheek zal onder de 100k duiken! Een mijlpaaltje voor ons, weer eentje waar we al een paar maanden naar uitkeken en die langzaam maar zeker steeds dichterbij kwam. Het effect van aflossen en extra aflossen is zichtbaar, niet in onze maandlasten want die blijven gelijk, maar wel op onze openstaande hypotheeksom die nu nog maar 5 cijfers telt.

Qua beurs: wat ging ‘ie goed hé? Zoals je wellicht al ergens hebt gelezen beleggen wij vooral in de Vanguard All World ETF “VWRL”, deze verbrak in april record na record. Er leek geen eind aan te komen. Waar ik in maart nog kon kopen op een koers van € 72,52, daar mocht ik in april alweer € 76 neerleggen. Door een dividend-uitkering van het eerste kwartaal kon ik wel weer extra aandelen kopen, deze maand mocht ik er 16 bijschrijven op mijn account bij DEGIRO.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 564
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1216
Totaal “toekomstinvesteringen” april€ 3215

Update nettowaarde

Ook deze maand is het een stijgende lijn geworden. Met name het aantrekken van de aandelen heeft een steeds groter wordend effect op deze lijn. Dit heeft wel wat impact op mijn strategie, blogje hierover volgt nog!

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Hoe was jouw april?

Berichten gemaakt 109

10 gedachten over “Money Business April 2019

 1. Wat goed weer! Ik heb mijn administratie nog niet afgesloten, maar het lijkt dat door een bonusje de savings rate weer prima op peil is, en de beurzen hebben het goed gedaan. Ik denk dus dat het hier ook wel goed gaat!
  Ga zo door!

  1. Thanks B! Het was een prima maand, het helpt om het zo in kaart te brengen, doelen blijven scherp en het is gewoon leuk om de vooruitgang te zien. Bonussen zijn fijn hè! Ik heb ze zelf niet echt als ZZP-er ?

   1. Yup, dit is een reisbonus voor werken in het buitenland. Als ik als ZZP’er aan de slag zou gaan zou ik dat ook afdwingen. Tarief plus toeslag voor buitenland. Kan dus prima!

    En wat betreft de jaarlijkse performance bonus, die zou ik gewoon meetellen in mijn huidige bruto jaarsalaris en dat als uitgangspunt nemen voor mijn te verwachten omzet (bruto jaarloon keer X als omzet). Is dat ook hoe jij bent begonnen?

    1. Hè B! Idd reisbonus zou ik ook wel verrekenen als ZZP-er. Op je vraag; ik hield voorheen een grotere buffer aan op mijn zakelijke rekening, maar er is nooit een moment geweest dat ik dat nodig had, daarom ben ik netto meer uit gaan keren zodat dat geld handiger wordt benut (pensioensparen / beleggen / aflossen), grote (zakelijke) uitgaven heb ik niet echt en kan ik op anticiperen.

 2. Mooie resultaten! Die mijlpaal van onder de ton duiken lijkt me echt fantastisch. Duurt bij mij nog wel even – ik ben pas een klein jaar huiseigenaar. Geniet maar alvast in mijn plaats 😉

  1. Thanks voor je reactie Audrey! Ben je ook hard bezig met aflossen? Het is voor mij ook echt wel een feestje hoor, zeker een leuke mijlpaal, ik drink er wel een ? extra op vanavond ?

 3. Voor de grap ben ik ook eens gaan zitten om bezit/schuld enz op een hoop te gooien.
  We sparen al 10(!) jaar geld in onze spaarhypotheek, aan het einde van de looptijd (nog 20 jaar) zijn we dan klaar met de hypotheek. De tussenstand is €34k… Ik begon de grap leuk te vinden.

  Met ca €5k op diverse beleggingsrekeningen rekende ik me steeds rijker…

  Helaas staat ons huis nog steeds onder water en heb ik een studieschuld van €21k…

  Lang verhaal kort: We zijn in totaal €6k waard… 🙁 Binnenkort loopt de rentevast af, een lagere rente(aftrek) en een hogere premie zullen het gevolg zijn…

  Ik ga zoeken naar ‘IPA’s’ (Income Producing Activities) 😉

  Leuk om je bericht weer te lezen.

  Gr Peet

  1. Thanks voor je reactie, Peet! Inzicht is alles, het geeft je een beeld van waar je staat en vanaf daar kun je gaan sturen, het was voor mij een eye-opener. Vergis je niet in de cijfers die je hier ziet, want ik tel wel mijn geblokkeerde pensioen-saldo mee, waar uiteindelijk nog IB over zal moeten worden afgerekend. Ook tel ik de woningwaarde mee terwijl we wel ergens moeten wonen dus die waarde is niet echt liquide te maken…

   Kun je straks na de rvp het verschil niet bijstorten in je bankspaarrekening? Je gaat minder rente betalen maar dus ook minder rente krijgen op het spaardeel dus wellicht loont het de moeite om uit te zoeken of en hoeveel je per jaar mag bijstorten? Misschien even overleggen met adviseur om te kijken wat de mogelijkheden zijn want renteverlagingen klinken wel interessant maar bij een spaarhypotheek zitten er wat haken en ogen aan die vaak over het hoofd worden gezien!

 4. Leuk blog om te lezen! Ook erg leuk te lezen hoe je je activiteit en verbrande kcal meeneemt, die tot een betere fitheid leiden. Is natuurlijk ook een zeer waardevol element in het leven, net als fire!

  1. Thanks voor je reactie TFP! Het is ook een stok achter de deur, om mezelf te motiveren en verbeteren waar nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.