Money Business Januari 2019

Nou, de kop is eraf. De maand die ik normaliter verafschuwde (koud, saai, feestdagen voorbij, blauwe maandagen) is voorbij gevlogen. Dit wordt een iets langere blog dan normaal. Ik ben begonnen met FireMe.nl als een soort naslagwerk en een stok achter de deur, dus het lijkt me leuk om deze maandelijkse updates steeds iets meer inhoud te geven.


Zoals velen had ik ook wat goede voornemens voor 2019, hoe dat is verlopen lees je in deze blog. Na het geintje van afgelopen maandag gaan we nu dus weer even “serieuze zaken” bespreken: Gluren bij de buren!

Hypotheek

We losten ook deze eerste maand van het jaar weer extra af op onze hypotheek. In de eerste helft van dit jaar zullen wij met dit tempo onder de € 100.000 duiken, dat lijkt is echt een psychologische grens, de cijfertjes worden kleiner en het einde komt weer iets meer in zicht. Iets dat een jaar geleden nog ver weg leek is nu binnen handbereik. Focus, focus focus!

Alles dat je aandacht geeft groeit


Beleggen

Uit het afgelopen kwartaal ontving ik ongeveer € 150 aan dividenden. Dit werd samen met de maandelijkse inleg in deze maand herbelegd. Dit zorgde ervoor dat ik deze maand zo’n € 1150 te besteden had.

Op dit moment heb ik een vrij agressieve beleggingsstrategie, 100% in aandelen. Obligaties leveren te weinig op, ik heb nog een aardige horizon en na de kleine beurscorrectie van afgelopen december verwacht ik dat aandelen sowieso meer zullen renderen.


Gespreid beleggen

Maandelijks leg ik een vast bedrag in bij mijn “broker”, De Giro. Met deze inleg schaf ik meteen aandelen aan. Ik heb gekozen voor indexbeleggen waarmee ik mijn inleg spreid over een heel groot deel (>90%) van de wereldwijde aandelenmarkt. Het product dat de geselecteerde index volgt is een Exchange Traded Fund (ETF) van het Amerikaanse bedrijf Vanguard.

De geselecteerde ETF heet “Vanguard FTSE All-World UCITS ETF”. Dit is een nogal lange omschrijving. De ticker naam is “VWRL”.

De website van Vanguard geeft een mooi overzicht van hoe deze ETF is opgebouwd: Vanguard VWRL.

Hier is o.a. te zien hoe de spreiding van het fonds is, in welke sectoren en continenten. In totaal zitten er op het moment van schrijven 3177 bedrijven in deze ETF. Met mijn maandelijkse inleg beleg ik bijvoorbeeld automatisch in Apple, Microsoft maar ook in Heineken, ASML, ING en Akzo Nobel.

Deze spreiding zorgt ervoor dat de waarde van mijn portfolio niet zoveel beweegt. Er zijn ruim 3100 bedrijven 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar bezig om te groeien en daar profiteer ik van mee. Die honderdduizenden mensen werken vele malen efficiënter dan ik ooit zou kunnen 😉 Het risico dat een bedrijf slecht presteert blijft altijd aanwezig, door de grote spreiding in deze ETF zal het effect worden gedempt door bedrijven die beter presteren.


Niet veilig

Dit betekent echter niet dat het beleggen in deze ETF veilig is! Als “de markt” in zijn geheel onstabiel is, bijvoorbeeld door zaken zoals een handelsoorlog tussen Amerika en China, een Brexit of een schreeuwerige president die iets twittert dan fluctueert ook de waarde van de ETF.

Beleggen komt dus altijd met een risico, je kunt je inleg verliezen.

Tussen oktober en december daalde de waarde van VWRL met zo’n 15%, als je dan enkele duizenden euro’s hebt belegd zie je de waarde “verdampen”. Het is dan belangrijk om koers te houden en niet in paniek te gaan verkopen, want dan realiseer je pas verlies.

Rond de kerstdagen stond mijn portfolio enkele duizenden euro’s in het rood. Inmiddels komen de groene cijfers weer in zicht. Ik controleer de waarde nog steeds bijna dagelijks, terwijl dat totaal geen nut heeft. Ik blijf het wel interessant vinden hoe andere bedrijven presteren en wat het effect daarvan is op de grotere indices zoals bijvoorbeeld de S&P500.


Dividenden en koerswinst

Het doel van de indexbeleggingen is inspelen op koerswinst en op latere leeftijd stukjes van het portfolio verkopen om inkomsten te hebben. Daarnaast leveren de aandelen dividend op maar het is geen echt “Dividend Growth Investing”. Inmiddels worden de dividend-uitkeringen wel groter en kan ik langzaam gaan profiteren van het sneeuwbal-effect van het dividend. Door het te herbeleggen koop ik extra aandelen en deze leveren op hun beurt weer nieuw dividend op.

De koers van het aandeel VWRL schommelde in januari tussen de 67 EUR en 70 EUR, ik kon deze maand 17 stuks toevoegen aan mijn beleggingsportefeuille. Dit betekent dat er per jaar weer zo’n € 25 extra aan dividenden binnenkomen.


Hard bouwen aan pensioen

Zoals je kunt lezen in mijn ZZP pensioenstrategie bouw ik op verschillende manieren aan mijn pensioenvoorziening. Afgelopen jaar deden mijn beleggingen bij Brand New Day het iets minder. Doordat de markten in het laatste kwartaal begonnen te corrigeren heb ik het jaar uiteindelijk afgesloten met een verlies van 8%.

Een andere bouwplaats is een geblokkeerde bankspaar-pensioenrekening met vaste rente bij ING. Hier ontving ik over 2018 € 342 aan rente. Dat is dan toch bijna weer een maand extra inleg!


Haarlem FIRE Meetup

Op zaterdag 26 januari werd in Haarlem de BE/NL FIRE Meetup georganiseerd door Cheesy Finance. De dag begon al vroeg, om 8u pikte ik een van de Belgische bezoeksters aan de meetup op bij Station Rotterdam Centraal en samen reden we richting Haarlem. We waren er rond 9u en langzaam kwamen er meer mensen binnendruppelen. Ik maakte kennis met veel nieuwe mensen, allen bezig met hun weg naar financiële onafhankelijkheid en allen met een eigen interessant verhaal.

Zo sprak ik met mevrouw “R” die een tweede woning bezit welke ze verhuurt, we hadden een heel leuk gesprek over het werken als freelancer en besparen op uitgaven. Ik sprak ook met meneer “V” die op het punt staat om zijn baan op te zeggen omdat hij voldoende passieve inkomstenstromen heeft gemaakt; we spraken over vastgoed en over de ethiek achter vroegpensioen.

De meetup werd geopend door Cheesy Finance en Chris van The Pursuit Of HOT. Er werden 3 korte filmpjes getoond over financiële zaken, na deze filmpjes werd er een discussie op gang gebracht door Chris die wat vragen de zaal in slingerde. Chris deed het erg leuk!

De volgende presentatie ging over de duurzame woning, het passieve huis, ofwel energiebesparend wonen. Een interessante presentatie die voor mij de interesse in energiebesparende maatregelen weer heeft opgewekt.

De laatste presentatie werd gegeven door Sander. Het ging over een zogenaamde optiebox constructie waarbij je d.m.v. een combinatie van call- en put-opties voordelig geld kan “lenen” uit de markt. Dit geld kun je vervolgens op een andere manier laten renderen. Ik snap de constructie maar vond het niet echt toepasbaar voor mijn doelen. De presentatie was erg goed, goede spreker en de nodige kennis!

Tussendoor was er een goed verzorgde lunch, alles tot in de puntjes verzorgt door o.a. Mr en Mrs Cheesy Finance, Spekvet, Divnomics en Chris. Dank voor de goede zorgen!

We hebben de dag afgesloten door met een kleine club mensen te gaan drinken en eten in het centrum van Haarlem en rond 21:30 was ik weer thuis.


De goede voornemens: Gezondheid & Beweging

Een nieuw onderdeel wat ik met ingang van dit jaar beter wil gaan bijhouden: mijn sportieve goals. In mijn goede voornemens voor dit jaar heb ik mezelf voorgenomen om regelmatiger te fietsen en wandelen. Het is gezond, het zorgt voor afleiding en wellicht val ik er nog iets van af 🙂 Ik hou mijn activiteiten bij met Endomondo op mijn telefoon zodat ik het makkelijk kan terugvinden.

ActiviteitAfstand in kilometers
Fietsen194,72
Wandelen94,04

Na in december toch weer even een “feestelijke terugval” te hebben beleefd ben ik in januari weer aan de slag gegaan met het veganistisch eten. Mijn dochter doet alleen mee met het avondeten maar mijn ontbijt, lunch en avondeten bevatten nagenoeg geen dierlijke producten meer.

Naar aanleiding van Cheesy Finance zijn bericht over een bierloos 2019 ben ik ook weer wat kritischer gaan kijken naar mijn alcoholgebruik. Laten staan is nog een stapje te ver, maar gewoon weer iets bewuster er mee omgaan.


Financieel overzicht januari

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 559
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 742
Inleg DEGIRO€ 1147
Inleg Aegon spaarrekening€ 120
Totaal “toekomstinvesteringen” januari€ 3603

Nettowaarde update

Met het aantrekken van de markt, dividenden en bijgeschreven rentes was dit geen slechte maand. Nog steeds hou ik een klein “potje” crypto’s aan, deze waarde vertegenwoordigd nog maar een paar % van onze nettowaarde en dat vind ik ook wel prima ;).

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Hoe was jouw januari? Had je goede voornemens en heb je er iets mee gedaan?

Berichten gemaakt 109

12 gedachten over “Money Business Januari 2019

 1. Wat ben jij het jaar heerlijk begonnen! Zowel financieel als qua sport. Knap hoor. Ik had echt wel even moeite met de avondwandelingen met de kou en sneeuw. Jammer dat ik Haarlem gemist heb!

  1. Thanks Peter! Ik moet wel zeggen dat het gisteravond erg koud was om te gaan wandelen en i.c.m. overwerk en slecht weer is het idd lastig plannen. Tot de volgende meet-up!

  1. Thanks voor je reactie, D! Zodra dat het vermelden waard is zal ik dat zeker doen, maar die opbrengsten zijn nu echt te verwaarlozen 😉

 2. Dat zijn mooie getallen! En je hebt flink wat per maand om te investeren zo te lezen. Goed om te zien dat je herbelegde dividend begint aan te tikken (zelf ben ik alleen maar DGI aan het beleggen).

  1. He Mr Groeigeld! Ja dat DGI heeft ook wel mijn interesse, wellicht dat ik ook eens wat geld daarin ga beleggen. Ik las afgelopen week een zeer pakkende blog bij ThinkingBig.nl, die zette me wel aan het denken 🙂 Ik kijk uit naar de komende kwartalen, het groeit gestaag. Vorig jaar hebben we 2x zoveel belegd als gepland dus dit jaar zal het iets minder vlot gaan.

 3. Mooi resultaat heb je daar! Erg tof! Ik ben wel benieuwd hoe het ZZP leven zich verhoudt tot FIRE. In mijn branche kun je als freelancer flink veel geld verdienen, als je bereid bent elke paar maanden achter een nieuwe opdracht aan te rennen. Dat trekt mij wel, en ik verwacht dan ook niet dat ik de rest van mijn werkende leven in loondienst blijf. Hoe kijk jij daar tegenaan?

  1. Thanks B! Het “voordeel” van ZZP is inderdaad dat je iets meer kan verdienen dan in loondienst, maar vergeet niet dat je wel zelf overal voor moet zorgen, pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekering en buffer voor je vakantiedagen…de projecten waar ik op dit moment op zit zijn langdurige projecten, zodra dat afloopt ga ik weer op zoek, het liefst weer iets in de buurt zodat ik kan fietsen. Je zit in de consultancy toch? Ik denk dat er voldoende mogelijkheden zijn, in jouw branche zul je ongetwijfeld freelance collega’s tegenkomen die je kunnen informeren. Qua aanbod moet ik het vooral hebben van mond-op-mond en LinkedIn, misschien dat ik een volgende klus via een recruiter aanneem, maar tot nu toe heb ik het altijd rechtstreeks met de klanten kunnen regelen.

 4. Mooi om een inkijkje te krijgen in je FIRE-reis. En om de cijfers daarachter te zien. Wat ik me afvraag, is of je voor de bepaling van je nettowaarde bij je pensioen/lijfrente rekening houdt met een latente inkomstenbelastingclaim.

  Ik lees graag je vorderingen en zie je volgende blogs graag verschijnen. Grt, Rolf

  1. Hi Rolf thanks voor je leuke reactie! In de nettowaarde hou ik geen rekening met deze claim maar in de bepaling van onze uiteindelijke FI datum / FI nummer uiteraard wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.