Money Business Mei 2020

Terwijl ik dit bericht maak liggen we met onze boot in het zonnetje. We zijn er voor het lange pinksterweekend op uit getrokken met ons waterhuisje en liggen afgemeerd op een eilandje. ’s Morgens als de zon opkomt begint het genieten en dat duurt totdat de zon weer onder gaat. Ik poets wat, lees wat, Mrs FireMe leest een boek, luistert een podcast en MiniMe plonst in het water met een opblaasbootje. Het is net vakantie!

Vakantie

Tsja, die vakantie, die ging natuurlijk niet door. We zouden vanaf eind april tot half mei naar onze geliefde Algarve gaan. We mikken nu op het najaar en hopen dat alle rust dan een beetje is wedergekeerd.

Gezondheid

Qua beweging was ook mei een rustige maand. Het grootste deel van de tijd werk ik vanuit huis. Er werd dus niet veel gefietst en zo af en toe liep ik een rondje met MrsFireMe in de rolstoel. Afgelopen week mocht ik voor het eerst sinds maart bij mijn andere opdrachtgever op kantoor komen. Ze hebben daar de nodige maatregelen genomen; bureau’s zijn uit elkaar geplaatst, alles is een-richting-verkeer geworden; op de vloeren staat bewegwijzering en op iedere hoek vindt je schoonmaakdoekjes, stickers met tips etc. Het voelt als doorgeslagen, maar er zullen wel hele volksstammen zijn die hier weer een slaatje uit weten te slaan.

Fietsen139km
Wandelen30km

Sinds februari ben ik alweer zo’n 6kg aangekomen, dat was niet mijn bedoeling dus ik moet echt weer even aan de bak. Zodra MrsFireMe ook weer wat mobieler is gaan we er serieus mee aan de slag 😉


Financieel overzicht

Doordat onze vakantie niet is doorgegaan bleef er toch best wat geld over. Dit geld hebben we een nuttige bestemming gegeven en gewoon naast onze reguliere inleg “aan het werk” gezet door het te beleggen. MrsFireMe heeft het afgelopen jaar hard gespaard voor een tandartsingreep, het doelbedrag is behaald dus eerdaags zal er een flinke greep uit de spaarrekening worden gedaan. Dit was financieel gezien een heel goede maand, we spaarden, losten (extra) af, spaarden voor pensioen en dat allemaal voor het ultieme doel: financiële vrijheid.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 586
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 3000
Inleg MoneYou spaarrekening€ 805
Totaal “toekomstinvesteringen” mei€ 5826

Qua beleggen gaat het toch wel redelijk. Het Corona-effect is nog duidelijk merkbaar, toch is het uit een aardig dal gekropen en de vraag is of die trend omhoog zo blijft of dat we in Q3 / Q4 nog klappen gaan krijgen en effect pas echt duidelijk wordt. We zullen zien, onze horizon is nog zo’n 13 jaar, dus er kan nog wat gebeuren.

Sinds de start van dit jaar noteert het beleggingsportfolio een negatief rendement van -6,53%.

Meer dan blij ben ik met mijn gekozen verdeling van 80% aandelen en 20% obligaties, het geeft me rust en gaf me mogelijkheden om te herbalanceren (in dit geval obligaties hoog verkopen om aandelen laag in te kopen).

Op onze FIRE Slackgroep zaten we afgelopen week te gokken wat het dividend van Vanguards VWRL gaat doen, de afgelopen jaren was het dividend in het tweede kwartaal altijd het hoogste van het hele jaar. De dividend “yield” van deze ETF noteert nu 2,2%. Volgende maand wordt het dividend bekend gemaakt en weer bijgeschreven op het account.


Nettowaarde

Ik ben in 2017 begonnen met het bijhouden van onze nettowaarde. Deze nettowaarde bestaat uit onze bezittingen – onze schulden. Qua bezittingen laat ik zaken als auto’s, boot, zakelijke rekeningen en rekeningen van onze dochter buiten beschouwing. We hebben nog zo’n 85k aan hypotheek op onze woning, andere schulden zijn er niet. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

  • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt zeker 30k hoger)
  • Saldo spaarrekening
  • Saldo De Giro
  • Saldo ING Pensioenrekening
  • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
  • Actuele waarde crypto

Dit is de huidige stand van zaken, we zitten nu op een FIRE percentage van 21%…Work in Progress dus!

Hoe was jouw maand? Geniet!

Berichten gemaakt 109

4 gedachten over “Money Business Mei 2020

  1. Als mede ZZP-er vind ik je blogs altijd heel inspirerend en leerzaam. Dank je wel!
    PS: De grafiek met de huidige stand van zaken wordt niet goed weergegeven in Chrome.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.