Money Business Juni 2020

Het is officieel, we zijn over de helft van 2020. Laten we dit jaar in de geschiedenisboeken schrijven en zo snel mogelijk achter ons laten?

Gezinsuitbreiding!

Afgelopen maand stond bij ons in het teken van een nieuw gezinslid, namelijk een Golden Retriever luisterend naar de naam Beau. We hebben haar min of meer geadopteerd omdat in een bevriend gezin sprake was van een zware allergie. We hadden zelf al een hondje sinds 2015 dus die heeft er nu een (druk!) vriendinnetje bij. Ze is +/- 4 maandjes oud, leergierig en lekker actief.


Gezondheid

In huize FireMe begint het weer langzaam terug te keren naar het oude. Mrs FireMe is uit de rolstoel en kan weer lopen, afgelopen week mocht ze zelf weer een dagje werken op haar oude job, waar haar contract eind maart niet werd verlengd.


Financieel overzicht

Een half jaar geeft een mooie mogelijkheid om eens terug te blikken. Wat is er gebeurd, waar staan we, loopt het nog “volgens plan”? Onze FI/RE potjes hebben zich kranig verweerd tijdens de Corona-perikelen.

Beleggingen bij De Giro

Ons beleggingsportfolio heeft van 1 januari 2020 t/m 30 juni 2020 een negatief rendement gerealiseerd van -4,58%. De dip van eind maart is nog niet gecorrigeerd en ik verwacht ook niet dat dat dit jaar nog zal gebeuren. Wel blijven we maandelijks inleggen in onze verdeling (80% in aandelen en 20% in obligaties). Deze maand werd ook het dividend bijgeschreven dat ik uiteraard ook weer belegde.

Geel: Vanguard VTI aandelen ETF
Groen: Vanguard VWRL aandelen ETF
Rood: DBZB obligaties

Pensioenbeleggingen bij Brand New Day

Mijn pensioen-beleggingsrekening bij Brand New Day heeft van 1 januari 2020 t/m 30 juni 2020 een negatief rendement gerealiseerd van -4,84%. Dit ontloopt elkaar dus niet heel veel. Ook hier wordt maandelijks een vast bedrag afgeschreven en automatisch belegd in mijn gekozen verdeling aandelen en obligaties.

Hypotheek

Geen fancy-pancy grafiekje (sorry Geldnerd!), de openstaande hypotheek bedraagt nog ruim €84.000 welke we maandelijks aanvallen met zo’n €1100 aan aflossingen.

In mijn Excelsheet (want als je bezig bent met Financieel Onafhankelijk worden móét je een Excelsheet hebben!) hou ik de vermogensopbouw bij. Ik kan daar spelen met verwachte rendementen, maandelijkse inleg maar ook voor de hypotheek; aflossingen, extra aflossingen etc. Meten is weten, dit geeft een beeld van hoe alles ervoor staat. De afgelopen 10 jaar na de financiële crisis van 2007-2009 zijn er soms flinke beleggingsrendementen behaald. Dat wil niet zeggen dat dit zich de komende jaren blijft herhalen. Ik zie soms verwachte rendementen van 8%-11% voorbij komen, ik vind dat positief en blijf liever iets conservatiever. Voor nu reken ik met 5% rendement en misschien is dat zelfs wel te positief. Vraag het me over 15 jaar nog eens 🙂

Wat deden we in juni met onze centen?

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 588
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 2200
Inleg MoneYou spaarrekening€ 1270
Totaal “toekomstinvesteringen” juni€ 5493

Nettowaarde

Ik ben in 2017 begonnen met het bijhouden van onze nettowaarde. Deze nettowaarde bestaat uit onze bezittingen – onze schulden. Qua bezittingen laat ik zaken als auto’s, boot, zakelijke rekeningen en rekeningen van onze dochter buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt zeker 30k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto

Aflossen, beleggen, (pensioen)sparen, het is best een saai onderwerp en alles is al eens geschreven. Komende maand komen er weer eens wat meer blogjes op deze site, zo zul je iets lezen over onze boot en een zzp pensioenstrategie.

Hoe was jouw juni?

Berichten gemaakt 109

6 gedachten over “Money Business Juni 2020

 1. Mooi!
  Goed bezig. Het timen van de markt is nagenoeg onmogelijk (statistisch scheelt het in resultaat ook niet heel veel als je gewoon middelt).

  Jullie gaan erg lekker! S6!

  Gr Peet

  1. Thanks Peet, op lange termijn zou het dollar-cost-averaging inderdaad prima moeten werken, vooral doorgaan dus. Hoe gaat het met jouw FIRE plannen?

  1. Ja jij hebt haar al gezien he? 🙂 Ik zal eens uitzoeken of ik zo’n mooie grafiek kan lenen/implementeren in mijn sheetje…

 2. Dat is een mooi resultaat van de eerste helft van 2020, zowel op persoonlijk als financieel vlak! Echt knap wat jullie hebben weten te bereiken in 3 jaar tijd.

  Ik heb ongeveer dezelfde portefeuille, maar ben nog pessimistischer (of realistischer?) over het verwachte rendement dan jij. Voor het gedeelte obligaties is het rendement bij stabiele rentes gelijk aan de yield-to-maturity minus fondskosten; dat is dus -0.05%-0.25% = -0.30% voor DBZB.

  Voor wereldwijde aandelen baseer ik mijn verwachte rendement op de CAPE van de wereldindex (op dit moment ongeveer 22) en onderstaand artikel. Voor VWRL zou ik dan op 4.2% real return +2.0% inflatie – 0.6% totale fondskosten = 5.6% uitkomen.

  Met een 80%/20% verhouding aandelen/obligaties en rekening houdend met vermogensbelasting, zou ik een rendement verwachten van tussen de 3% en 4% voor de komende 10 tot 15 jaar…

  Hopelijk dalen de aandelenkoersen en stijgen de rentes dus nog flink tijdens deze opbouwfase! Want historisch gezien is het nu geen ideaal inlegmoment qua risico versus rendement.

  https://www.starcapital.de/fileadmin/user_upload/files/publikationen/2014_02_CAPE_Predicting_Stock_Market_Returns.pdf

 3. Fijn dat MrsFireMe weer loopt. Hoe gaat het met jouw vinger inmiddels en je verdere gezondheid?
  Goeie cijfers hebben jullie weer neergezet. Netjes hoor.
  Die van ons zijn iets slechter over de afgelopen maand. We hadden een dure reparatie aan de camper, daarover binnenkort meer op mijn blogje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.