Money Business September & Oktober 2020

Een samenvatting van onze financiële keuzes in september & oktober? Neem dan maar een kijkje in onze portemonnee. Normaal zitten wij in deze periode altijd in het buitenland, dit jaar mede door corona en onze woning-switch slaan we de herfstvakantie even over.

Waar doen ze het van

Ken je het programma “Waar doen ze het van”? Het wordt iedere woensdagavond uitgezonden op NPO 1, zie https://www.eo.nl/programmas/waar-doen-ze-het-van voor meer informatie.

In dit programma worden een aantal gezinnen gevolgd, je krijgt een kijkje in hun financiën; hoeveel ze verdienen, waar ze het aan uitgeven, tegen welke zaken ze aanlopen in het leven etc. Het is een heel persoonlijk kijkje in iemands leven. De gezinnen lopen uiteen van inkomens van €300 per maand tot wel €130.000 per maand!

Het is vermakelijk om te zien waar zowel rijk als arm tegenaan loopt. De een twijfelt of een shirtje van €6 niet te duur is en de ander geeft een kinderfeestje van vele duizenden euro’s.

In onze financiële updates ga ik niet in op ons inkomen maar alleen op welke bewuste keuzes wij maken met dat inkomen. Natuurlijk vliegen wij ook wel eens uit de bocht met boodschappen, of (pre-corona) een etentje / uitje / iets anders.


Onze financieel overzicht

Sinds bekend is dat we gaan verhuizen zijn we dus wel nóg kritischer geworden op inkomsten en uitgaven. We gaan een aantal zaken laten verbouwen in de nieuwe woning en daar moet geld voor zijn, evenals voor de nieuwe keuken, badkamer en toiletten, maar ook voor aankleding van het huis zoals gordijnen, shutters, verf, behang etc etc. Ook zullen we een aantal maanden met dubbele woonlasten zitten. We hebben ons huis al verkocht, dus de periode is bekend, daar kunnen we goed op plannen.

We zijn begonnen met het uitzoeken van onze “rommel”, de zolder ligt vol met hobby’s welke niet meer worden beoefend, dus we verkopen veel spullen via Marktplaats. Dit brengt weer wat cash in het laatje en zorgt ervoor dat we minder hoeven te verhuizen. Minimalisme is echt hier nog mijlenver weg… (Sorry Anja!)

Let op: Onderstaande cijfers zijn dus voor 2 maanden!

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 1186
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 900
Inleg ING pensioenrekening€ 800
Inleg DEGIRO€ 2260
Inleg spaarrekeningen€ 4505
Totaal “toekomstinvesteringen” september & oktober€ 9651

Het is je wellicht opgevallen dat we niet meer extra aflossen. Dit geld zetten we nu op de spaarrekening omdat we dit de komende maanden nodig hebben om onze dubbele lasten te kunnen betalen. Dat verklaart ook meteen de relatief hoge inleg op de spaarrekening.

Foei Mr FireMe toch!!!

Qua beleggingen kocht ik zowel stukken van Vanguards “VWRL” en stukken van het obligatiefonds “DBZB” in de verhouding 80% / 20%. Wel heb ik afgelopen maand een paar procent van mijn beleggingen weer verkocht (what the ????), er was in een korte tijd een paar procent aan groei. Ik heb wat rendement “gepakt” omdat ik me niet fijn voelde bij die plotse spurt, dit geld wilde ik wel weer herbeleggen. Eigenlijk is het een kansloze actie, want toen lag er dus een paar duizend euro “stil” te wachten. Te wachten op het juiste moment, is dat ná corona, ná de Amerikaanse presidentsverkiezingen, als de Brexit doorgaat? Of krijgen we nog meer shit op ons bord? Ik had natuurlijk gewoon moeten blijven zitten en heb het dan toch weer belegd.

Op dat moment voelde het als een goede beslissing maar eigenlijk is dit precies waarom je dus passief moet beleggen….ik weet het echt niet beter dan “de markt”. Niemand. Punt. Uit.


Nettowaarde

Met een verbouwing en verhuizing in het verschiet potten we zoveel mogelijk euro’s op, meer dan normaal. Het salaris van MrsFireMe wordt bijna in z’n geheel weggesluisd naar de spaarrekening evenals Marktplaats-opbrengsten en andere bronnen.

De nettowaarde is een representatie van onze eigendommen minus onze schulden. De enige schuld die wij nog hebben is zo’n ~€81.000 aan hypotheek. Qua bezittingen tel ik zaken als auto’s niet mee, ook laat ik zakelijke rekeningen en (beleggings-)rekeningen van mijn dochter buiten beschouwing.

Hoe was jouw oktober? (Nee, naar september durf ik natuurlijk niet meer te vragen).

Ja die is nieuw, leek me leuk, wat denk jij?
Berichten gemaakt 109

6 gedachten over “Money Business September & Oktober 2020

 1. Leuk om te lezen.
  Sinds april stort ik niets meer naar m’n crypto-rekeningen en gaat 90% van mijn spaarpotje direct in gratis ETF’s van DeGiro. 10% gaat naar mijn speelpotje. Vanuit dit speelpotje speel ik met optie-strategieën en schreef ik een PUT op Shell (looptijd: 4 jaar). Met de premie kocht ik aandelen Shell waarmee ik hopelijk wat dividend kan vangen.
  Je blog en de gesprekken hebben me geïnspireerd!
  FiRe is voor mij geen doel of zelfs geen optie omdat er weinig te beknibbelen is op uitgaven en de inkomsten ook weinig expansie-mogelijkheden hebben. Maar een ruim pensioen behoort zeker tot de mogelijkheden.
  De rente die we nu betalen (ca 1,2%) vind ik prima, beleggen heeft de voorkeur boven extra aflossen, over 19 jaar hebben we sowieso afgelost.

  Morgen ga ik weer zitten voor mijn spreadsheet, ik loop een beetje voor op mijn plan dankzij een meevaller (door Corona minder kinderopvang).

  Succes met jullie nieuwe liefde;)

  Groeten Peet

 2. Ps. Geen idee of je je BTC nog hebt, maar je zou hem uit kunnen lenen of als liquitity in kunnen zetten. Ik zie rentepercentages van 9% voorbij komen. Safety first natuurlijk, maar als het werkt zou het een leuke aanvulling kunnen zijn.

 3. Ok, dus qua bezittingen tel je de auto niet mee, maar je huis zit wel in je netto waarde? Dat vind ik persoonlijk een moeilijke om te begrijpen, want als je je auto verkoopt krijg je er toch nog iets van geld voor terug? Tenzij het echt een verschrikkelijk oud besje is. Dat kan ook natuurlijk 🙂 Maar zelfs dan…dus ik tel onze auto wel bij onze nettowaarde. En rekeningen van onze kinderen ook, want die staan nog op onze naam tot ze 18 jaar zijn. En wat doe je met je inboedel? Daar krijg je toch ook (weinig, maar toch) geld voor als je het verkoopt? Dus dat moet toch ook bij je nettowaarde? Ik rekende de gemiddelde waarde van inboedel uit voor een huisgezin van onze grootte en deed er nog een stukje af, want onze inboedel is niet veel soeps.
  Maar wat en cijfers zeg! Wat een stijgingen sinds 2017. Dat is best wel indrukwekkend, proficiat.

  1. Dank voor je reactie, Nona. Ik kies er bewust voor om bezittingen zoals auto’s (die inderdaad oud zijn!) niet mee te tellen, ze vertegenwoordigen natuurlijk een bepaalde waarde, maar het is niet iets dat ik als “asset” zie, het is meer een liability: die zaken kosten geld, je schrijft erop af, het is niet liquide. Spaar- en beleggingsrekening van dochter neem ik bewust niet mee, het staat inderdaad allemaal op onze naam maar ik zie dat wel als geld dat is gereserveerd voor een ander doel, hetzelfde geldt voor mijn zakelijke rekeningen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.