Met je corona klauwen!

Money Business April 2020

Gezondheid

Terwijl we de zevende week van de intelligente lockdown in gaan slaan we ons er doorheen. MrsFireMe is afgelopen maand geopereerd aan haar gebroken voet. Er zijn drie schroeven in gezet, 6 weken gips en daarna nog 6 weken met een zgn. “walker”.

Om toch nog een beetje mobiel te zijn hebben we een rolstoel gehuurd, we lopen regelmatig een rondje in het dorp om toch nog even buiten te zijn. Dat is voor mij ook een leuke work-out 🙂

Zelf werk ik voor het grootste gedeelte vanuit huis. Één opdrachtgever wil hier nog niet aan, terwijl ik mijn werkzaamheden prima op afstand kan uitvoeren. Omdat ik mijn beweging wel enorm begin te missen probeer ik naast wandelen ook nog te blijven fietsen.

Fietsen191km
Wandelen44km

Zowel ik als MrsFireMe merken dat “de klad” er weer een beetje in komt. Qua boodschappenbudget vliegen we aardig uit de bocht, vlees wordt weer steeds vaker een onderdeel van ons menu terwijl ik me mentaal en fysiek zwakker ga voelen. Het gemak van ’s avonds een snackje en drankje sluipt er langzaam weer in, de balans slaat de verkeerde kant op. We zijn mensen en niets menselijks is ons vreemd 🙂 Gelukkig voelen we allebei hetzelfde, we gaan de komende periode weer op zoek naar de juiste balans.


“The C word”

Onlangs woonde ik een kwartaalbijeenkomst van mijn opdrachtgever bij. Daar werd ons verzocht om het geen crisis te noemen maar een uitdaging! Een positieve benadering dus, aanpakken! Vorige maand verloor MrsFireMe haar baan via het uitzendbureau. Het effect is best groot, bij het bedrijf waar ze werkte zijn alle uitzendkrachten verdwenen en dat waren er best veel. Om ons heen merken we verder nog niet heel veel van de gevolgen. Ja de aandelen zijn een stukje minder waard geworden, al klom de markt in april toch een flink eind omhoog.

Doordat MrsFireMe nogal aan huis is gekluisterd gaan alle dagelijkse aanpassingen een beetje aan haar voorbij. Toen ik vertelde dat ze de karretjes bij de supermarkt staan te ontsmetten keek ze me verbaasd aan, ja schat, ze zitten echt achter kunststof schermen, nee je moet echt een karretje pakken.

Er wordt geschiedenis geschreven, ik ben zo benieuwd hoe we hier over 5-10 jaar op terugkijken. Welke definitieve veranderingen zullen er worden doorgevoerd? Wordt thuiswerken breder geaccepteerd? Gaan we met z’n allen minder de weg op? En die anderhalvemetersamenleving….gaat dat nou echt werken?


Financieel overzicht

In maart kregen we een beste financiële klap te verwerken…de waarde van onze aandelen verdween als sneeuw voor de zon, rode cijfers overal! Blijven zitten als je wordt geschoren, stay the course, stick to your plan, we probeerden het allemaal. In april ontvingen we zo’n €230 aan dividend dat netjes werd herbelegd, ook losten we weer af op onze hypotheek, we hebben inmiddels een leuk deel afgelost. De openstaande hypotheek noteert nog €86k. Door de extra aflossingen waar we eind 2017 mee begonnen zorgen we nu maandelijks voor €55 extra aflossing en daar komt iedere maand € 2 bij. In onze maandelijkse annuïteit is de rente nog slechts €136, de rest is aflossing.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 584
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1230
Totaal “toekomstinvesteringen” april€ 3249

Nettowaarde

In april kropen de aandelen langzaam uit een dal. Dagelijks zag ik soms meerdere procenten aan stijging. Toch voelt het vreemd, met de miljoenen werklozen in Amerika, de voorspellingen van wereldwijde economische krimp, voor sommige landen zelfs in de dubbele cijfers…hoe kan het dan toch zo hard terugveren? Ik heb geen glazen bol en hou me maar vast aan de volgende stelling: de markt is altijd in één van de volgende stadia:

  • Aandelen zijn te hoog geprijsd, je zou gek zijn om nu te kopen!
  • Alles staat op instorten, je zou gek zijn om nu te kopen!

Door de inleg op beleggingsrekeningen, sparen, aflossen en herbeleggen van dividend zijn we toch weer een stukje hoger geëindigd met onze nettowaarde…shoot me, het verbaasde mij erg.

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s, boot en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

  • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt zeker 30k hoger)
  • Saldo spaarrekening
  • Saldo De Giro
  • Saldo ING Pensioenrekening
  • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
  • Actuele waarde crypto

Het is al een tijdje mogelijk: we zouden onze hypotheek in 1x kunnen aflossen en nog steeds geld overhouden. Als je me dit 4 jaar geleden had verteld zou ik je voor gek verklaren, maar inmiddels is dit wel de realiteit. De reis naar FI/RE geeft je zo’n inzicht in inkomsten en uitgaven, door het bij te houden in (bijvoorbeeld) Excel, door te budgetteren en je zoveel mogelijk aan het plan te houden komt het doel langzaam maar zeker dichterbij.

#staysafe


Photo by Branimir Balogović on Unsplash

Berichten gemaakt 109

2 gedachten over “Money Business April 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.