Money Business Maart 2020

Wat een bizarre maand was dit, dit had niemand voorzien. Een korte update over vakanties, doelen, gebroken voeten, ontslag en natuurlijk het effect van Corona op ons leven.

Gezondheid

Sinds vorige maand is mijn ontsteking niet meer teruggekomen. De ruim 10 weken aan antibiotica hebben effect gehad. Helaas is MrsFireMe nu aan het kwakkelen, op de laatste dag van haar vakantie brak ze haar voet. Ze moet worden geopereerd dus is voorlopig uit de roulatie. Qua beweging moet ik toegeven dat ik de fiets heb laten staan en ook het wandelen telkens uitstel, iets met prioriteit / tijd, smoesjes I know I know…


Corona en FIRE

Het effect van het coronavirus is niet onopgemerkt gebleven. Waar de aandelenmarkt in februari zijn laatste piek vertoonde zo hard ging het ineens naar beneden. Het is nog niet te vergelijken met de kredietcrisis zoals in 2008/2009 maar de snelheid waarmee dit naar beneden ging was wel vele malen sneller:

S&P 500 sinds 1995

Als nieuwe belegger wist ik natuurlijk dat dit een keer zou gebeuren. Het hoort er nou eenmaal bij. Je neemt als belegger een risico en dat kan worden beloond met winst maar soms wordt je genadeloos gestraft en “verlies” je geld.

Zoals veel andere Nederlandse FI/RE bloggers beleg ik het grootste deel van mijn geld in de aandelentracker “VWRL” van Vanguard. Dit is een zogenaamde ETF (Exchange Traded Fund) en bevat een gewogen mix van zo’n 3300 verschillende beursgenoteerde bedrijven. De waarde van dit aandeel fluctueerde de afgelopen 2 maanden tussen de €88,86 en €58,40, een verschil van zo’n 34%! Dat voelde toch wel onwerkelijk, om in een korte periode 34% van je geld te zien verdwijnen. Inmiddels schommelt de koers zo rond de €66 en zitten we “nog maar” ~26% vanaf de laatste piek. Het rendement dat ik sinds 2017 had opgebouwd is weg en zelfs een deel van mijn inleg is verdwenen waardoor ik nu officieel in de rode cijfers sta.


Goedkoper aandelen kopen in een crisis?
Het voordeel van een lagere koers is dat je meer aandelen voor dezelfde prijs kunt kopen. We hanteren het adagium “the market always goes up” dus het is uitverkoop. De realiteit is echter dat we mogelijk aan de vooravond staan van een nieuwe crisis. Het zijn ineens onzekere tijden, ook in huize FireMe. Wellicht breekt er een periode aan waarbij cash meer waarde heeft en we geld nodig hebben voor noodgevallen.


Baan kwijt

Nee, niet ik, maar MrsFireMe is haar baan kwijt. Haar contract wordt niet verlengd. Als argument wordt de coronacrisis gebruikt…terwijl ze nu net thuis zit met een gebroken voet dus solliciteren zit er ook nog niet in. Nu kunnen we nog rondkomen van mijn inkomen, maar ook als ZZP-er is het voor mij een onzekere tijd omdat opdrachtgevers ook kritischer worden en wellicht moeten gaan bezuinigen. Het inkomen van MrsFireMe gebruikten we vooral om de spaarrekening te vullen, voor vakanties, andere uitjes en haar tandartsingreep.

Het voordeel van een FIRE mindset

Door bewust met je financiën om te gaan en inzicht te houden ben je beter voorbereid op de shit die ooit komen gaat. Ik zei het gekscherend een maand of wat geleden tegen MrsFireMe; nu lijkt het voor de wind te gaan maar er zal echt een periode komen dat dit niet vanzelfsprekend is. We hebben inzicht in onze uitgaven, we lossen “als een malle” af op onze hypotheek waardoor onze maandlasten te overzien zijn en we hebben een redelijke spaarbuffer waar we het een klein jaar kunnen uitzingen als het echt moet.


Spreiding

In plaats van alles 100% in aandelen te stoppen verdelen wij ons geld over veel verschillende doelen;

 • Aflossen op hypotheek
 • Pensioensparen op vastrentende bankspaarrekening
 • Pensioenbeleggen in een mix van obligatie- en indexfondsen
 • Sparen op reguliere spaarrekening
 • Beleggen in indexfondsen op reguliere beleggingsrekening
 • Beleggen in obligatiefondsen op reguliere beleggingsrekening

Vorig jaar schreef ik een blogje over een aanpassing in mijn beleggingsstrategie en wat ben ik blij dat ik toen die keus heb gemaakt. Door in 2019 mijn beleggingen aan te passen naar 80% aandelen/20% obligaties heb ik een stabiel deel in mijn portefeuille. Met dit stabiele deel kon ik zelfs herbalanceren; doordat aandelen zo zijn gekelderd en obligaties relatief stabiel bleven liep mijn verhouding uit de pas, ik verkocht obligaties om extra aandelen van aan te schaffen.

In combinatie met wat extra inleg heb ik maart in totaal 70 stuks VWRL kunnen toevoegen aan mijn stapeltje. Dit telt ook weer mee voor de dividenduitkering van het eerste kwartaal. Het blijft dubbeltjeswerk per aandeel, maar méér aandelen geven méér dubbeltjes!


Financieel overzicht

Vooralsnog hebben we niets gewijzigd aan de inzet van onze financiën, we lossen nog steeds af op onze hypotheek en sparen voor pensioen. Wel zijn we kritischer op uitgaven van onze spaarrekening omdat deze vanaf nu minder snel wordt aangevuld. Het idee is nu dat we onze extra aflossingen tijdelijk stopzetten en dit geld even apart zetten op een spaarrekening, maar dat is nog een idee, meer niet…

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 583
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 2000
Totaal “toekomstinvesteringen” maart€ 4018

Nettowaarde

De nettowaarde laat een dip zien, ondanks alle toevoegingen van inkomen aan onze “stash” kunnen we hier, zoals Geldnerd al schreef, niet tegenop werken, in totaal verdween er in 6 weken tijd zo’n €16.000 uit onze potjes.

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s, boot en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt zeker 30k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto

Wij keken al maanden uit naar april omdat we een vakantie van 3 weken hadden geboekt, maar die gaat niet meer door, een kleine domper dus.

Al met al zijn er met deze coronacrisis wel wat zaken veranderd, ik werk meer thuis en reis dus minder, MiniMe is thuis en volgt haar lessen op de laptop / tablet, we zijn vaker thuis, gaan niet meer uit eten en zien weinig andere mensen. Door het ongeluk van MrsFireMe en haar ontslag zal ook zij de komende tijd meer aan huis gekluisterd zijn.

We slaan ons er wel doorheen, ik hoop dat deze gebeurtenissen ook voor veranderingen zorgen in bijvoorbeeld flexibelere werktijden / schooltijden, thuiswerk, verkeer etc. Het zal moeten blijken wat het effect op de lange termijn wordt.

Photo by Erik Mclean on Unsplash

Berichten gemaakt 109

6 gedachten over “Money Business Maart 2020

 1. Balen dat je vrouw net is ontslagen zeg, niet heel chique nu ze ook nog eens haar voet brak.
  Zo te zien aan jullie maandelijkse spaar/beleggingsbedragen kunnen jullie het wel een tijdje uithouden, totdat dit weer is bijgetrokken. Sterkte voor je vrouw!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.