Money Business Januari 2020

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Hoe verliepen onze financiën in de eerste maand van dit jaar? Je leest het in de januari-update.

Gezondheid

Allereerst de gezondheid. Het voelt nog steeds alsof ik al maanden aan het kwakkelen ben. Inmiddels ga ik mijn 8e week antibiotica in vanwege een ontsteking die maar niet weggaat. Komende week mag ik wederom voor een echo naar het ziekenhuis en volgt er een afspraak met een specialist om de uitslagen van bloedonderzoek en de echo te bespreken. Ik hoop dat er een oorzaak en oplossing kan worden gevonden.

Het gewicht is deze maand toegenomen, dat dicht ik vooral toe aan meer eten en iets minder bewegen. Met een BMI van 23 zit ik nog steeds goed, maar het is wel iets dat ik in de gaten hou. Er werd rustig gefietst en gewandeld deze maand, ondanks de soms wat stormachtige dagen;

ActiviteitAfstand in kilometers
Wandelen67,89
Fietsen469,54

Ook heb ik MrsFireMe zo gek gekregen om af en toe een rondje mee te lopen. Zij loopt al veel tijdens haar werk maar merkt ook dat het wel fijn is om ’s avonds nog even het hoofd “leeg te lopen” 🙂


Hypotheek

Gestaag bijv.naamw. Uitspraak: [xə’stax]

voortdurend en gelijkmatig

Dat is eigenlijk de enige omschrijving die ik kan geven aan onze hypotheek. De rust die het geeft om af te lossen op een openstaande schuld is fijn, de extra rust door de extra aflossingen is nog fijner en het feit dat de openstaande hypotheek gestaag in waarde daalt is super.

Inmiddels is de openstaande hypotheek gedaald naar zo’n €89.600 en daarmee komt het einddoel steeds dichterbij. Ondanks een laag rentepercentage van 1.89% werken we deze schuld gestaag weg. Mooi woord!

Tom van Tips van Tom schreef deze week een mooie blog over aflossen en ik kan me daar helemaal in vinden: Hypotheek maandbedrag bekend!


Beleggingen

Ook deze maand belegde ik weer een deel van ons inkomen in de aandelenmarkt. Volgens mijn gewenste verdeling kocht ik iets meer obligaties dan aandelen. De eerste helft van januari verliep erg goed, het rendement bleef stijgen, maar toen het Corona-virus meer naamsbekendheid kreeg had dit wel wat (klein) effect op de koersen. Geen nood, ik maak me niet druk.


Financieel overzicht

Een bijna copy-paste van voorgaande maanden, er werd weer een leuk bedrag toegevoegd aan onze toekomst; op de volgende 3 manieren: aflossen hypotheek (verlagen maandlasten), pensioensparen (toekomstig inkomen, verlagen huidig belastbaar inkomen), beleggen (kapitaal opbouwen). Daarnaast sparen we op onze MoneYou rekening voor onze boot, vakanties en andere geplande uitgaven.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 579
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 819
Inleg DEGIRO€ 1000
Inleg MoneYou spaarrekening€ 1664
Totaal “toekomstinvesteringen” januari€ 5097

FI/RE meetups

Januari was een top-maand als het gaat om meetups en kennismakingen! Gezellige middagen / avonden / lunches en diners zijn de revue gepasseerd.

Goed met Geld
De jongens van de Goed met Geld podcast hadden zichzelf op 12 januari gezeteld in het Belastingdienst en Douane museum in Rotterdam. Samen met Chris van The Pursuit of HOT bezocht ik die fijne stad aan de Maas waar wij eerst een hapje aten in De Ballentent, vervolgens woonden we de live-opname van podcast #053 bij. Het was een leuke middag met bekende maar ook nieuwe gezichten.

Fin-X nieuwjaarsborrel
De mensen achter Fin-X (o.a. Adine, Spekvet, Susanna) hadden een kleine informele meetup georganiseerd in Utrecht. Samen met mijn dochter MiniMe reisde ik af naar de grote drukke stad en hadden we een leuke middag in Restaurant de Branding. Er waren diverse tafels met verschillende onderwerpen zoals Beleggen, Hypotheken, Besparen etc. Ik heb leuke gesprekken gehad en nieuwe inspirerende mensen leren kennen. Ook mijn dochter heeft nog even gepraat over beleggen en haar dividend-uitkeringen ;). We besloten de namiddag met een lekkere hap en gingen op tijd naar huis.

Beleggen in vastgoed en handelen in opties
Via de besloten FIRE Friends Slackgroep werd op 30 januari een kleine informele meetup georganiseerd in het centrum van Leiden. Ik sprak wederom met Chris af, we carpoolden samen naar het drukke centrum en aten wat bij een “leuk studentikoos” restaurantje met een heel leuke groep FIRE Friends, waaronder bloggers Geldnerd, Spekvet, Meneer, Joost en anderen. Na het eten vervolgden we onze reis naar een kroeg waar de andere gastspreker al was, samen met o.a. Cheesy Finance. We spraken over opties en beleggen in vastgoed. We waren met +/- 12 personen, het was een leerzame en vooral gezellige avond met leuke persoonlijke contacten.


Nettowaarde

In januari werd onze WOZ waarde weer bekend gemaakt. Na de -9% van vorig jaar gaan we dit jaar weer met 4% in de plus. We wonen niet in zo’n plaats waar de woningprijzen met tientallen procenten stijgen en ergens ben ik daar wel blij om.


Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s, boot en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt zeker 30k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s (nee daar ga ik het niet over hebben)

Onze februari zal er in alle opzichten anders uitzien, in ieder geval qua uitgaven, maar daar hebben we dan ook op gerekend 🙂 Hoe was jouw eerste maand van dit decennium?

Berichten gemaakt 109

9 gedachten over “Money Business Januari 2020

 1. Weer mooi geschreven Mr! Ik hoop dat je snel weer gezond bent.

  89k! WOW! Goed bezig!

  Onze maand was uitdagend. Ik heb datgene gedaan wat ik niet zou doen: geld opnemen van mijn beleggingsrekening. Bijna 1,5 jaar sparen ongedaan gemaakt. We merken dat ons huis(houden) richting de 10 jaar gaat. De vaatwasmachine, kranen, houtwerk, keuken, tuintegels enzovoort komen steeds sneller aan de beurt voor vervanging. Ook de C1 gaat steeds vaker piepen (bijna 15 jaar).
  Aan de andere kant heb ik wat loonsverhogingen gehad, 50% daarvan gaat de pot weer in elke maand.

  Ik overweeg de stap naar ZZP… Misschien in april starten:) Het zou best wat extra’s kunnen opleveren, mits we bescheiden en voorzichtig blijven.

  Gr. Peet

  1. He Peet, bedankt! Ik herken wel wat je schrijft over het onderhoud en de kosten die dit met zich meebrengt. Bij ons begint dit ook steeds meer te knagen (we wonen er nu 17 jaar en het huis is van 1974). Spannend die ZZP stap! We spreken elkaar er wel eens over t.z.t. 🙂

 2. Ik hoop dat je gauw opknapt terwijl ik aan het verwerken ben wat jij aan ’toekomstinvesteringen’ kunt doen in één maand. De bedragen bij elkaar opgeteld vertegenwoordigen voor mij drie maandsalarissen! FiRe én HOT zijn voor mensen met mijn salaris alleen maar begrippen om van te dromen. Niet dat het mij ervan weerhoudt om actie te ondernemen, dat allerminst, maar bij mij gaat het zo tergend langzaam en lijken alle inspanningen een druppel op de gloeidende plaat.

  1. Bedankt voor je reactie Marijke! Die druppels vormen vanzelf een plasje en ga je het effect echt merken. Laat je inderdaad niet gek maken door vergelijkingen te maken met andere inkomens. Zoals je kunt lezen in mijn blog bouw ik als ZZP-er geen enkele vorm van pensioen op via werkgevers, als ik inlog op MijnPensioenOverzicht kan ik zien dat ik straks per maand € 44 aan pensioen bovenop mijn AOW zal ontvangen … ik moet voor mijn gevoel dus alles op alles zetten om hier zelf een voorziening voor aan te leggen. Met hogere inkomens is het veel makkelijker om wat meer weg te zetten, respect heb ik voor diegene die modaal/onder modaal zitten en het voor elkaar krijgen om veel te sparen/af te lossen/te beleggen, dat vind ik pas echt knap.

   1. Bedankt voor je bemoedigende woorden. De aanhouder wint misschien niet, maar boekt toch zeker vooruitgang zullen we maar zeggen. Moedig voorwaarts!

 3. Zo, nog maar €89k aan hypotheek, het einde is in zicht! Hoeveel dividend ontvang je inmiddels gemiddeld per maand?
  Onze 1e maand was aardig, twee posities bijgekocht. Zoals je zegt, hakte het coronavirus erin, maar dat lijkt alweer bijna gecorrigeerd.

  1. He MrG! Bedankt voor je reactie. De hypotheek moet in dit tempo binnen 6 jaar weg te poetsen zijn, de vraag is of dat gaat lukken omdat je nooit weet wat er op je pad komt. Qua beleggen richt ik me niet zoveel op het dividend, ik schat dat het zo’n €100 per maand zal zijn. De ETF waar ik in beleg keert ieder kwartaal dividend uit.

 4. Januari was DE maand om het laatste plukje van mijn hypotheek af te lossen. De teller staat nu dan ook daadwerkelijk op 0. Daarnaast wat geschoven met financiële middelen van zakelijke liquide naar aandelen/obligaties. Ik ben hier nog zoekende naar de juiste modus aangezien mijn aandelen in privé staan en daar dus VRB over afgedragen moet worden. Ben daarom aan het kijken of ik tzt dit om ga zetten naar deposito’s ivm de veranderde regels rondom spaargeld die mogelijk vanaf 2021 gaan spelen (zie ook artikel van MR. FOB).
  Voor nu staan de FiRe pijlen nog steeds op 2024.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.