Money Business September 2018

Zwolle!

Terwijl de laatste dagen van september wegtikken zijn wij voor een weekendje naar Zwolle vertrokken. Vandaag zullen we aanwezig zijn bij “ZwolCon18” ofwel een bijeenkomst van gelijksoortige “financial independence gekkies en HOTties” 🙂

Afgelopen zaterdag hebben we het centrum van Zwolle ontdekt en bezochten we de een van de mooiste boekenwinkels van Nederland; Waanders in de Broeren. Terwijl we rondliepen in de leuke winkelstraatjes bekeken we de “gemiddelde Nederlander” die op zaterdag lekker gaat shoppen; tassen vol kleding, schoenen, make-up etc, we zagen dat het blijkbaar helemaal goed gaat met de economie.

We zijn benieuwd wie we vandaag mogen ontmoeten in Zwolle. De eerste meeting die ik bijwoonde was afgelopen november in Eindhoven. Inmiddels is de lijst van FIRE/HOT-adepten flink uitgebreid, mede door het Slack-initiatief van Spekvet en Divnomics. Kom je vanmiddag ook langs in Zwolle?

Doe ff lekker vegan?

Nadat wij vorige maand met Cheesy Finance hebben gevaren hebben wij ons eens verdiept in het veganisme. We zijn er cold turkey ingedoken, alles op de schop en een maand lang geen dierlijke producten meer tot ons nemen. Dat betekende dus geen yoghurt, geen melk, geen eitjes, geen vlees, geen kaas (auw!). De blog hierover volgt uiteraard nog, het was een enerverend maandje qua eten! We hebben veel nieuwe gerechten geprobeerd en zullen met een “afgeslankte vorm” een balans gaan zoeken in ons dieet. Full vegan zal het niet worden; omdat wij toch best wel notoire vleeseters waren (zijn?); maar een stuk bewuster omgaan met de inname van dierlijke producten.

Zoals gezegd volgt een uitgebreide blog hierover, over het hoe en waarom, wat we hebben gegeten en het belangrijkst: wat het effect is geweest in die 4,5 week en hoe we het verder invulling gaan geven!

Financieel overzicht

September was financieel een aardig goede maand. Zoals gewoonlijk losten we af op onze hypotheek en deden we een extra aflossing. Langzaam maar zeker komt onze volgende hypotheek-mijlpaal er aan: onder de ton. Volgens mijn Excel-pruts-sheet duurt het nog zo’n 7 maanden voordat we dit hebben bereikt. Het is absoluut een marathon, maar wel eentje met veel leuke mijlpalen!

Ook werd er gespaard voor ons pensioen op een geblokkeerde bankspaarrekening bij ING en een geblokkeerde beleggingsrekening bij Brand New Day. Deze vorm van sparen geeft ons nu een klein belastingvoordeel en kan (hopelijk) de komende jaren gaan renderen.

We legden daarnaast € 1000 in bij DEGIRO voor onze grote droom: eerder stoppen met werken. Van dit geld kocht ik aandelen van de indextracker Vanguard VWRL. Aan het eind van september werden ook voor de meeste indextrackers het kwartaaldividend bekend gemaakt; het is iets lager uitgevallen dan vorig kwartaal maar alsnog verwacht ik een leuk bedrag. Dit zal in oktober worden herbelegd als het definitieve bedrag bekend is en wordt uitbetaald.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 552
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Inleg Aegon Spaarrekening€ 237
Totaal toekomstinvesteringen september€ 3224

Crypto

Ik hou nog steeds een aantal crypto’s aan. In verhouding is het aandeel van deze portefeuille steeds kleiner aan het worden. Toch kreeg ik een glimlach toen vorige week de munt Ripple ineens >100% steeg. Deze coin neemt 36% van mijn portfolio in. De rest van de altcoins staat op verliezen van >80%… We blijven onze muntjes lekker “hodlen” en hopen dat we in de toekomst hier met een lachend gezicht op terug kunnen kijken.

Nettowaarde

Na een paar flinke uitgaven afgelopen maanden is het tijd om weer te werken aan onze nettowaarde. De aandelenmarkt trok weer iets aan en de crypto’s…ach ja, die deden maar wat 🙂 Vergeleken met september 2017, toen ik startte met het bijhouden, staan we bijna € 40.000 hoger.

Berekening nettowaarde

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, betaalrekeningen, auto’s en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Onder schulden vallen de volgende zaken:

 • Hypotheekdeel 1 (Annuïtair)
 • Hypotheekdeel 2 (Aflossingsvrij)

Hoe was jouw september?

Berichten gemaakt 109

13 gedachten over “Money Business September 2018

 1. Lekker overzicht, vind het mooi hoe je alles over verschillende assets spreid.

  Overigens heb ik een bezoekje aan Dominicanen gepland staan in november, die andere mooie boekwinkel in NL 🙂 Zou er echt uren kunnen ronddwalen…

  En tot vanmiddag! Wij zijn er ook bij.

 2. Zo fijn om te merken dat vegan helemaal uit de muffe gekkieshoek weg is 😉 Ik ben zelf al sinds 1993 (madre mía…) vegetariër en sinds een tijdje een zeer relaxte veganist. Ik kook bijna altijd veganistisch, maar er gaat nog wel wat yoghurt door het ontbijt en ik geniet ook weleens van een blokje kaas. Bevalt goed! En ook veel beter voor het milieu.

  Veel plezier op ZwolCon vanmiddag! Hopelijk kan ik via Slack op afstand nog een beetje meegenieten 😉

  1. Haha thanks voor je reactie, Lonneke! Wat goed dat je het al zo lang doet, het was voor ons wel even wennen maar ik heb het vlees niet echt gemist (de kaas wel!). Toch denk ik dat we meer richting “flexitarier” zullen gaan, we gaan op zoek naar een betere balans. Meer info volgt nog!

 3. Mooi overzicht FireMe. 40.000 euro groei in één jaar is indrukwekkend hoor.
  Wat leuk dat jullie 100% vegan zijn gaan eten een maand lang. Dat is een flinke stap voor vleeseters. Ik eet net als Lonneke ook al jaren vegetarisch. 100% vegan probeer ik wel, maar dat vind ik toch nog wel lastig. Wel ben ik sinds een paar jaar van mijn kaasverslaving af. Tjonge, wat was dat moeilijk om geen kaas meer te eten. Ik ben benieuwd naar je verslag. Misschien moeten we op Slack maar eens vegan recepten gaan uitwisselen. Ik vond het destijds echt een openbaring hoe lekker vegan eten is.

  1. Thanks D&D! Betekent dit dat je in Las Palmas ook gewoon vegetarisch eet? Ik vind het knap hoor! Wij hebben een vakantie naar Portugal in het verschiet en ik verwacht dat we daar toch echt even aan de kip piri-piri gaan. Ja die kaas is wel een dingetje, Cheesy zei het ook al (hoe ironisch!)…Recepten uitwisselen klinkt leuk, misschien kunnen we #lifestyle daar wel voor gebruiken.

   1. Ja klopt, ik eet altijd vegetarisch ongeacht waar ik ben. In Las Palmas heb je zelf een aantal leuke vegan restaurantjes, dus we eten hier ook wel veganistisch. Maar in het buitenland, buiten de grote steden, is veganistisch eten wel een uitdaging, vind ik. Volgend jaar wil een paar maanden naar Bali, om me op 100% veganistisch eten te richten, heb ik nu bedacht. Schijnt daar een soort veganparadijs te zijn, dus dat leek me een mooi experiment.

 4. Goed bezig! Onze september ging ook lekker, ondanks de dure reis kaar dat kon netjes vanuit het potje. Ikzelf eet nu een jaar of 5 vegetarisch. Veganistisch heeft ook wel mijn interesse maar vooral kaas en ei eet ik nog wel graag. Ben benieuwd naar je update hierover!

  1. Hè M, thanks voor je reactie en leuk je vanmiddag even te hebben gesproken! We hebben jullie recept met rijst, champignons en erwten ook een aantal maal gegeten 🙂 De update volgt zeker, ik verwacht het volgende week maandag te kunnen melden!

 5. Hey Folks,
  Lekker bezig (in meer dan 1 manier)! Mooi om dit overzichtje zo te lezen, jullie zijn echt lekker op dreef!
  Sterkte met volhouden, zowel financieel als op vakantie 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.