Money Business Maart 2018

Maart was een maand van griep, 40 jaar jong worden en feestjes. Ook ben ik na een paar jaar pauze weer gestart met zuurdesem-broden bakken. We hebben deze maand belegd, afgelost, extra afgelost, netjes gespaard voor pensioen en zelfs nog wat naar onze spaarrekening gezet. Ook hebben we het spaargeld van onze dochter opgenomen en voor haar ingelegd in indexfondsen. Daarnaast ontvingen weer gratis geld in de vorm van dividend. Dit dividend wordt bij de eerstvolgende aankoopronde weer opnieuw belegd.

Onze dochter (8) ontving ook haar eerste dividend: 15 EUR!

Ik vind het leuk om deze passieve inkomsten gestaag te zien groeien. Ondanks dat het nog steeds tientjeswerk is en je bij indexbeleggen meer rekent op koerswinst en bij dividend-beleggen juist voor het dividend gaat. In maart leek de beurs iets rustiger te worden na het dipje van februari, maar in de laatste twee weken gaven de brainfarts van kleutertje Trump toch nog meer schommelingen waardoor de boel weer in het rood zakte. We blijven gewoon braaf inleggen, de komende 15 jaar is dit geld nog niet nodig. Ik moet mezelf steeds afleren om de koersen te volgen, het zit wel in het koppie maar op de een of andere manier blijf ik het doen.

Overzicht

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 543
Extra aflossing hypotheek€ 500
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Inleg Aegon spaarrekening€ 424
Totaal sparen maart€ 3317

Spaarpercentage

We komen hiermee op een spaarpercentage van 54%. Het aflossen van hypotheek neem ik mee in het berekenen van het spaarpercentage. Het draagt niet direct bij aan een tastbaar saldo maar levert wel gegarandeerd lagere maandlasten op in de toekomst. Ik ben niet ontevreden, we moeten er meer rekening mee houden dat er iedere maand “wel iets” is waardoor je onverwachte uitgaven hebt. Mrs FireMe houdt nog steeds alles bij in haar Excelsheet 🙂

Crypto

Tsja, laat ik hier maar kort over zijn: ik heb eerlijk gezegd wel wat spijt dat ik niet alles gewoon in januari heb verkocht. Het is inmiddels nog maar een derde van wat het toen waard was. Bummer! Omdat er toch een (voor mij) redelijk groot bedrag in crypto zat zie je dit wel terug in de nettowaarde van maart. Met crypto heb ik toch een stukje minder vertrouwen dan met de reguliere aandelenmarkt.

Nettowaarde maart 2018

Berekening nettowaarde

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Onder schulden vallen de volgende zaken:

 • Hypotheekdeel 1 (Annuïtair)
 • Hypotheekdeel 2 (Aflossingsvrij)

Hoe is jouw maart verlopen? Zou je het leuk vinden om iets te lezen over zuurdesem / bakken met zuurdesem? 🙂

Berichten gemaakt 109

6 gedachten over “Money Business Maart 2018

 1. Wel weer een goede maand zeg! Niet alleen maar kijken naar je netto waarde hoor, je bent goed bezig. Jullie lossen mooi af, sparen en beleggen, lekker passief inkomen opbouwen! 54% is echt een mooi getal! Maand bij maand komt het allemaal vanzelf! Wanneer verwachten jullie van de hypotheek af te zijn?

  1. Thanks voor je reactie! We verwachten in 2026 klaar te zijn met onze hypotheek, tenzij er een nog grotere beurscorrectie komt dan steken we alles in de markt 🙂

  1. Thanks voor je reactie Mr. Robot! Vergis je niet in de cijfers; ik ben zelfstandig en moet volledig zelf zorgen voor een pensioen, ik heb een beperkte arbeidsongeschiktheidsverzekering en verder geen vangnet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.