Inkomstenbelasting 2017 en de reserveringsruimte

Afgelopen maand heb ik mijn aangifte inkomstenbelasting over 2017 gedaan. Deze zaken laat ik door mijn boekhouder invullen, ik lever mijn gegevens aan zoals spaar- en beleggingsoverzichten, hypotheekoverzichten en andere aanvullende informatie zoals bijvoorbeeld studiekosten etc. Mijn boekhouder werkt het voor mij uit en stuurt de uitkomst ter controle naar mij. Ondanks de nodige aftrek en reeds vooruitbetaalde IB mag er nog een lieve duit naar Apeldoorn, maar ik klaag niet šŸ™‚

Reserveringsruimte

Dit jaar heb ik (nadat ik met deze blog begon en door tips van lezers) erop aangedrongen om uit te zoeken hoe het zit met eventuele beschikbare reserveringsruimte uit voorgaande jaren. Als je, zoals ik als ZZP-er, geen pensioen opbouwt is er sprake van een pensioentekort. Om dit tekort op te vullen mag je jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij sparen, dit heet de jaarruimte. Je kunt die jaarruimte echter ook op een later moment benutten, via de reserveringsruimte. De reserveringsruimte is een optelsom van niet benutte jaarruimten van de afgelopen 7 jaar. Het is niet toegestaan om jaarruimten ouder dan 7 jaar te gebruiken.

2010-2017

In 2002 startte ik met mijn eerste onderneming, dat deed ik samen met een compagnon naast onze vaste baan. Sinds 2004 ben ik volledig zelfstandig en bouwde ik dus geen pensioen meer op via een werkgever. Helaas is de reserveringsruimte van 2004-2010 niet benut. Mijn reserveringsruimte over de periode 2010 t/m 2017 bedraagt nog ruim 33.000 EUR.

Reserveringsruimte benutten

Op dit moment benut ik mijn jaarruimte wel maximaal, dat doe ik door te sparen op een geblokkeerde pensioenspaarrekening bij ING en op een geblokkeerde beleggingsrekening bij Brand New Day. Over deze verdeling schreef ik al eerder.

Om de beschikbare reserveringsruimte te benutten ga ik mij dus verdiepen in hoe ik deze het best kan sparen; bij ING heb ik een laag rendement (1.5% rente) en bij Brand New Day ligt dit aanmerkelijk hoger; over 2017 haalde ik 9,41% en in 2016 6,8%). Het ligt dus voor de hand om sowieso te gaan beleggen.

Pensioenopbouw in combinatie met vrij beleggen

Sinds enige tijd probeer ik maandelijks een aanzienlijk bedrag te beleggen bij De Giro, dat doe ik vooral in het brede Vanguard indexfonds VWRL. Het doel van deze belegging is om een pot op te bouwen waarmee ik eerder zou kunnen stoppen met werken. Deze inleg kan ik echter lastig combineren met een hogere inleg voor mijn pensioen (geld kan maar 1x worden uitgegeven helaas). Ik moet dus een afweging maken;

  • Spaar ik maximaal bij voor mijn pensioen? Dit geld wordt nu niet belast en kan renderen tot mijn AOW leeftijd. Het valt niet onder box 3, dus je betaalt er geen rendementsheffing over. Echter, het geld is pas beschikbaar vanaf AOW leeftijd (voor mij is dit 69 jaar en 9 maanden). Pas vanaf die datum wordt er dan inkomstenbelasting geheven over de opname.
  • Ik zou graag eerder willen stoppen met werken, ik ben nu 40 en zou het mooi vinden als ik op mijn 55e zou kunnen stoppen. Er moet dan wel kapitaal beschikbaar zijn om tot mijn 69e + 9 maanden te overbruggen, zeg zo’n 15 jaar. Uitgaande van 25.000 EUR per jaar zou er dan tenminste 375k beschikbaar moeten zijn, en dan hou ik nog geen rekening met inflatie. Over deze beleggingen wordt wel rendementsbelasting betaald.

Dit zijn interessante situaties waar ik mij de komende tijd over ga buigen. Ook denk ik dat ik nog advies zal inwinnen bij een financieel planner aangezien het toch best wel impact-volle beslissingen zijn.

Ben jij ook ZZP-er, en hoe heb jij dit soort zaken geregeld? Benut je je jaarruimte maximaal? Of indien je in loondienst bent; spaar je maximaal bij voor je pensioen of beleg je in box 3?

1 thought on “Inkomstenbelasting 2017 en de reserveringsruimte”

  1. NB … het flauwe is dan misschien ook nog, dat je niet in Ć©Ć©n jaar die 33.000 euro mag gaan storten. Het maximum voor dit jaar wat je aan reserveringsruimte mag gebruiken is waarschijnlijk een bedrag tussen de 7000 en 8000 euro. De lijfrente-calculator van de belastingdienst geeft dit bedrag aan (hoewel de calculator voor 2018 nog niet online staat helaas).

    Dat betekent dus dat je zo’n vier jaar bezig gaat zijn om al die oude reserveringsruimte gebruikt te krijgen. De jaarruimte van een specifiek jaar mag je wel in dat jaar helemaal benutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *