Money Business December 2019

Happy New Year! Een korte update en iets later dan gepland, maar ik kon hem toch niet laten staan. De maandelijkse inkijk in onze financiën en een korte recap van de resultaten in 2019, hoe zag december eruit voor deze ZZP-er?

Gezondheid & beweging

Net als november was ook december een brakke maand qua gezondheid. De ontsteking die in november opkwam verdween niet na 2 weken antibiotica. Daaruit volgde nog een kuur van 2 weken, het kwam wederom terug en inmiddels zit ik aan de derde kuur welke bijna is afgelopen. 6 weken antibiotica en het is nog steeds niet weg. Qua beweging was het dan ook een rustige maand.

ActiviteitAfstand in kilometers
Fietsen179,60
Wandelen40,66

Komende week mag ik weer naar het ziekenhuis voor een echo en hoop ik op beter nieuws 🙂


Financieel overzicht

Aflossen, sparen, pensioensparen, beleggen, extra aflossen. Taken die iedere maand worden uitgevoerd, al dan niet geautomatiseerd. Er kwam tevens dividend binnen, goed voor zo’n € 188, dit zal met de inleg van januari worden herbelegd. Al met al zijn we heel tevreden met deze cijfers.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 578
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Inleg MoneYou spaarrekening€ 221
Totaal “toekomstinvesteringen” december€ 3234

We sparen op dit moment voor een grote tandarts-ingreep voor MrsFireMe, deze zal dit jaar worden uitgevoerd (als ze het aandurft). Daarnaast hebben we een aantal vakanties in de planning staan en zal er ook nog wat geld naar onze boot “verdwijnen”. De auto heeft groot onderhoud nodig en zal ook een hapje nemen uit onze spaarpot, en zo blijven we vrolijk balanceren tussen gevulde rekeningen en grote uitgaven.


Update nettowaarde

In 2019 nam onze nettowaarde in totaal met ruim € 37.000 toe. Dit is gerealiseerd door extra hypotheekaflossingen, sparen en beleggen. We passeerden € 100.000 aan financiële middelen (belegd / geblokkeerd pensioen vermogen) en brachten onze hypotheek juist onder de € 100k.

De rendementen op de beurs werkten natuurlijk hard mee aan de groei. Op mijn pensioenrekening bij Brand New Day werd een rendement van 15.65% gerealiseerd en mijn portfolio bij DEGIRO gaf zo’n 21% rendement. Deze cijfers klinken (en zijn!) fantastisch, maar zijn niet realistisch. Ik hou de komende jaren rekening met tegenvallende resultaten. Op mijn conservatieve bankspaar-pensioen-rekening bij ING werd € 420 bijgeschreven aan rente, dat is meer dan een maand aan inleg. Ondanks de lage rente begint ook dit bedrag langzaam te groeien.

Qua beweging fietste ik dit jaar zo’n 6000km, viel ik bijna 15kg af en wandelde ik ruim 700km.

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s, boot en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt zeker 30k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s (almost 0 ;))

Photo by Saskia van Manen on Unsplash

Berichten gemaakt 109

14 gedachten over “Money Business December 2019

 1. Een mooie stijging in een jaar! Zo kom je er wel.
  Het lijkt me ook fijn wanneer je je beseft dat je spaargeld hoger is dan je openstaande hypotheek. Als je zou willen, zou je nu hypotheekvrij kunnen leven. (Niet dat ik dat zomaar aan zou raden bij een lage rente, maar het zou kunnen…)

 2. Helaas gaat het met je gezondheid op dit moment niet zo goed als met je financiele situatie. Want dat zijn erg mooie cijfers! Beterschap gewenst, dat je maar snel positief nieuws mag ontvangen!

  1. Thanks Mr GG! Zoals ik er nu in sta wil ik de hypotheek binnen 6 jaar hebben afgelost, tenzij er een flinke recessie is dan overweeg ik om mijn aflossingen juist te beleggen …. maar zie dat maar eens te timen

  1. Dankjewel NT71! Jullie zijn ook lekker bezig, op die leeftijd verbrasten zoveel en waren we met alles bezig behalve onze toekomst ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.