Money Business Februari 2018

In januari sprak ik plechtig met mijn vrouw af dat we februari nog zuiniger zouden gaan doen. In januari realiseerden we een spaarpercentage van 48%, dat moest toch wel verbeterd kunnen worden. En toen:

 • Kregen we lekkage in onze keuken, gevolg een kromme laminaatvloer en keukenkastje kromgetrokken
 • Begaf de TV het (half jaar na de garantie, we kregen met bijbetaling een nieuwe TV)
 • Begaf de NIEUWE TV het na zelfs 9 dagen al (gelukkig nog vol in de garantie…we hebben nu wéér een nieuwe gekregen)

En vervolgens kelderden de beurskoersen een paar procent, moest de reeds geboekte meivakantie worden betaald, regelden we een huurauto voor de vakantie en bestelden we gordijnen voor in onze woonkamer.

Goed, we gaan eens een overzicht maken van onze spaaracties van deze maand. Omdat ik het dalen van de beurs zag als een correctie hebben we overlegd en besloten om 3000 EUR van ons spaargeld in te leggen bij De Giro. Het rendeert toch niet op de spaarrekening. We kunnen het missen en deze actie gaf me de kans om in te leggen op de koers die het in september 2017 was. Ik weet dat je de markt niet kunt timen, maar ik geloof wel in het “tegen de wind in” beleggen, gewoon doorgaan met inleggen en bij dit soort (kleine) correcties mogelijk herpositioneren.

Het jaar is inmiddels 2 maanden oud en vooralsnog is de VTI/VXUS combinatie nog steeds niet te koop via De Giro. Het alternatief Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) is waar we nu in beleggen.

In februari hebben we afgelost op onze annuïtaire hypotheek en werd er weer een extra aflossing afgeschreven. Ook werd er braaf gespaard voor de oude dag op de pensioenrekeningen van Brand New Day en ING. Mijn eerste belegging-inleg van februari deed ik eigenlijk al voordat februari was begonnen, op een iets te hoog punt dus. Deze maand is er naar verhouding veel ingelegd bij De Giro. Het is een leuk gezicht om deze pot groter te zien worden, al kan ik het me nu nog lastig voorstellen dat deze pot straks “een paar jaarsalarissen groot” is…iedere inleg euro is mooi meegenomen 🙂

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 541
Extra aflossing hypotheek€ 500
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 4000
Opname spaarrekening i.v.m. extra inleg DEGIRO-€ 3000
Opname spaarrekening i.v.m. vakantie, huurauto, gordijnen-€ 800
Totaal sparen februari€ 2091

Spaarpercentage

Door de extra uitgaven komen we op spaarpercentage van een magere 35%. Het aflossen van hypotheek neem ik mee in het berekenen van het spaarpercentage. Het draagt niet direct bij aan een tastbaar saldo maar levert wel gegarandeerd lagere maandlasten op in de toekomst. Daarnaast geeft het ons een prettig gevoel om de openstaande hypotheekschuld te zien dalen. Het doel om 50% te halen lijkt lastig, misschien een te hoge drempel en/of kunnen we toch lastig afstand doen van bepaalde luxe.

Crypto

Vorige maand startten we met 1000 EUR van onze spaarrekening, dit geld zit helaas nog steeds vast in de coin waar ik van hoopte dat hij enorm zou gaan stijgen. Met mijn andere cryptopot gaat het beter. Ik “verdiende” weer zo’n 0,1 BTC met traden (+/-700 EUR). Deze winst gebruik ik voor nieuwe trades en neem ik daarom ook niet mee in het spaarpercentage. Het is puur speculeren. Hier zal ik eerdaags een blogje aan wijden. Op het moment van schrijven hou ik mijn Bitcoins aan omdat de koers weer wat stijgt, al regelmatig komt hij boven de 10k USD.

Nettowaarde februari 2018

Het corrigeren van de beurs heeft natuurlijk een effect op de nettowaarde, ook de opname van spaargeld en de volatiele crypto-markt geven verschillen. Mijn pensioenrekening bij Brand New Day bestaat uit 60% aandelen en 40% obligaties, deze aandelen zijn ook geraakt dus hier werd een klein negatief verschil gerealiseerd. De extra inleg bij DEGIRO heeft er wel voor gezorgd dat ik weer snel uit de rode cijfers was, daarnaast zullen we ook weer dividend ontvangen over deze extra aankopen.

Berekening nettowaarde

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Onder schulden vallen de volgende zaken:

 • Hypotheekdeel 1 (Annuïtair)
 • Hypotheekdeel 2 (Aflossingsvrij)

Het saldo van betaalrekeningen en de spaarrekening van onze dochter laat ik buiten beschouwing. Ook bezittingen zoals auto’s, inboedel en andere eigendommen tel ik niet mee.

Hoe is jouw februari verlopen? Was het ook zo’n dure maand met allerlei verrassingen?

Berichten gemaakt 109

7 gedachten over “Money Business Februari 2018

 1. Ai, jammer dat jullie die calamiteiten hadden.
  Feb was goed hier, winstdeling doet wonderen ?
  Ik las op reddit en tweakers dat Lynx VTI/VXUS ook al niet meer aanbiedt..

  1. Thanks voor je reactie! Kijk dat is mooi, die winstdeling zal vast nuttig zijn besteed! Met Lynx heb ik nog (WhatsApp) contact gehad vorige maand; over VTI/VXUS…blijkbaar heeft dat dus niet lang geduurd. Heb je een linkje hierover?

  1. Dank je! Ai dat klinkt niet fijn, mooi dat ik geen overhaaste beslissing heb gemaakt, ik had al mijn twijfels of Lynx dit zomaar in eigen beheer zou kunnen oplossen.

 2. Dit ziet er wel erg netjes uit hoor. Mooi overzicht, extra aflossingen + extra sparen + extra inleggen. Ik ben eigenlijk jaloers op al deze extra’s! 🙂 4k inleg in DeGiro dat tikt aan!

  Goed bezig!

 3. Februari was hier inderdaad ook een ontzettend dure maand! Ik moest de voorlopige aanslagen voor 2018 betalen, ik had natuurlijk mijn personal shopper-uitje (met ‘randschade’ in de vorm van een nieuwe garderobe), ik gaf me op voor een vrij prijzige cursus die in april gegeven wordt, maar nu betaald moest worden, ik gaf me op voor nóg een cursus, die ook meteen betaald moest worden en had daarnaast behoorlijk wat afspraken, waardoor ook andere kosten, zoals brandstof, behoorlijk omhoog gingen. Oh, en we hadden nog heel veel verjaardagen. Die komen natuurlijk elk jaar terug, maar je voelt ze toch…

  Maart staat dus weer even in het teken van wat rustiger aan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.