Help, mijn kind heeft een hobby!

Hier weer eens een blogje van Mrs FireMe!

Zoals zoveel kinderen wilde ook onze dochter “iets” doen, een hobby buiten de deur. Verschillende sporten en hobby’s hebben inmiddels de revue gepasseerd. Zo heeft ze gezeten op; turnen, klassiek ballet en blokfluitles. 

Paardrijden

3 jaar geleden kreeg ze van mijn zusje haar eerste paardrijles cadeau. Mijn zusje rijdt al van kleins af aan paard en heeft ook meerdere paarden die zij verzorgt en wedstrijden mee rijdt. Mijn moeder heeft vroeger paardgereden en zelf heb ik in het verleden ook in het zadel gezeten. Na een flinke val ben ik daar aardig van afgekickt toen.
Dus toen mijn kleine meisje voor het eerst op een pony zat was het ook niet raar dat zij meteen besmet was met het paardenvirus.


Naast de andere sporten en hobby’s is paardrijden altijd gebleven. En ook al bleef ze niet altijd op het paard zitten, ze klom er altijd weer op.
Ze reed paard op een leuke manege waar wij goed bekend waren. De kosten vielen mee. Zo betaalden we € 13,50 voor een losse les van een uur en € 10,00 per les als je een leskaart kocht met 10 lessen.


Andere manege

Maar na 3 jaar viel het haar wel op dat kinderen die op een andere manege reden wel proefjes en wedstrijden mochten doen en zij niet. We gingen op zoek naar een andere manege en vonden deze. 

Ik heb contact gehad met deze manege en het verhaal een beetje uitgelegd. Besloten werd dat onze dochter een privéles van een half uur (á € 32,50) zou doen en dan werd haar niveau bekeken. 

Aangekomen bij de manege was het een totaal andere ervaring dan zoals wij gewend waren. Zo stonden alle paarden al netjes gezadeld en liep er heus stalpersoneel rond. Bij de vorige manege stond ik iedere keer voor de les een paard te zadelen, vond ik niet erg om te doen maar als je niet weet hoe het moet dan kan je een paard behoorlijk pijn doen.


Niveau opkrikken

Na de les was al snel duidelijk dat zij niet het niveau had wat je van 3 jaar les mocht verwachten. Ze kan goed paardrijden maar de puntjes moeten nog even goed op de i worden gezet zodat ze wel door kan naar het niveau wat ze zou moeten kunnen.

Ze raadden aan om of 3 maanden wekelijks privélessen te volgen (€ 32,50 per half uur) of ongeveer 6 maanden wekelijks in de groepsles van 1 uur voor € 63 per maand. We hebben voor dit laatste besloten zodat ze ook wat vriendinnen kan maken op de nieuwe manege en daar ook wat bekender wordt met iedereen.

Hoewel deze manege dus iets duurder is is dat het voor ons waard. Dochterlief heeft er weer plezier in, we zien haar weer genieten.


Zwemmen

Naast deze sport heeft dochter iedere 2 weken een uur zwemles vanuit school. Ze doen bij ons nog aan schoolzwemmen en hoewel ze haar A,B & C diploma al lang heeft gehaald heeft ze vorig schooljaar haar Zwemvaardigheid 1 gehaald en dit jaar is ze bezig voor Zwemvaardigheid 2.


Schaken

Daarnaast zit ze nog op schaakles (ja dat is een officiële sport). Dit is een naschoolse activiteit en wordt betaald vanuit school. 1x in de week een uur. Er komt dan een echte schaakmeester om les te geven. Ook dit vindt ze heel erg leuk en ze is er ook nog eens erg goed in. Op haar kamer staat al een heuse trofee en hangt een medaille.


Vergelijking met andere sporten

Omdat paardrijden best een dure sport is ben ik bij mijn vriendinnen eens gaan navragen wat zij betalen voor de sporten van hun kinderen. Dit kan dus per regio/vereniging veranderen maar dit zijn de kosten zoals mijn omgeving ze betalen.

ActiviteitPrijsPeriodeBijzonderheden
Turnen selectie € 104,30Per 2 maanden
5x betalen i.v.m. zomervakantie
Turnen recreatie € 25,30Per 2 maanden5x betalen i.v.m. zomervakantie
Turnen recreatie € 33,00Per kwartaal+ € 22,00 contributie per jaar

Jazzdansen€ 43,50Per kwartaal+ € 22,00 contributie per jaar
Dansen € 25,00Per maand
Zwemles A/B/C€ 43,25Per maand
Voetbal recreatie€ 33,75Per kwartaal
Judo selectie€ 23,95Per maand
Paardrijden € 63,00Per maand+ € 25,00 contributie per jaar

Vergelijking per jaar

ActiviteitPer jaar
Turnen selectie € 521,50
Turnen recreatie€ 126,50
Turnen recreatie€ 154,00
Jazzdansen€ 196,00
Dansen€ 300,00
Zwemles A/B/C€ 519,00
Voetbal recreatie€ 135,00
Judo selectie€ 287,40
Paardrijden€ 781,00

Bovenstaande bedragen zijn exclusief de kosten voor kleding, wedstrijden, materialen en vervoer.

We kunnen dus wel concluderen dat onze dochter een dure hobby heeft, oeps. Ik wil dit jaar ook eens goed bij gaan houden wat we precies uitgeven aan het paardrijden, dus bijvoorbeeld ook de kosten voor de kleding hou ik bij.

En om de kosten even te vergoelijken; we hebben ‘maar’ 1 kind en haar andere sporten zijn gratis 😉 

Heb je kinderen en hebben zij ook een hobby?

Berichten gemaakt 4

9 gedachten over “Help, mijn kind heeft een hobby!

 1. Hoi, grappig hoe het milieu waar je in opgegroeid bent soms zo bepalend kan zijn.
  Bij ons thuis kwam muziek op de eerste plaats, en daarnaast mocht je één sport kiezen.

  Mogelijk dat je uit een meer sportieve dan muzikale familie komt? Ik zie in je overzicht van hobby’s alleen sporten.
  Muziekles via een muziekvereniging is meestal een stuk goedkoper dan de meeste sporten.

  muzikale groetjes!

 2. Wij hebben nog geen kinderen, gelukkig niet. Maar inderdaad, hobbies zijn duur. Dat geldt ook voor volwassenen. Ik zit ook wel eens te kijken naar een andere sport, maar man man man wat zijn sommige activiteiten toch duur.

 3. Wow dat paardrijden is niet misselijk zeg!
  … maar zelfs als het dit soort bedragen zijn… snap ik niet helemaal dat mensen zeggen dat kinderen die op de basisschool zitten duurder zijn dan vóór die tijd. Kinderopvang is echt mega duur. Zelfs vergeleken met paardrijden en ook als je een deel van die kosten terugkrijgt in de vorm van toeslag…

 4. Gelukkig wordt het kind dan wel opgevangen door gediplomeerd personeel, met een minimaal aantal personeelsleden op de groep.In een veilige -aan allerlei eisen voldane- omgeving. Daarna naar de basisschool, gratis!

 5. Leuk onderwerp! Vroeger reed ik ook paard een goede manege, daar werd niet op bespaard, ook paardrijkamp was geen probleem, maar mijn kleding was tweedehands, het scheelde veel en mij maakte t niet uit.
  Mijn dochter heeft gedanst, gejudood, gevoetbald, blokfluiten,gezwommen t/m C en Naailes.
  Mijn zoon wilde niks, zwemmen moest, al deed hij alleen en C deed hij samen met zijn zus. Nu zit hij al 2 jaar op judo.
  Bij ons is er iedere week een gratis uurtje sport instuif, dat deden ze ook allebei.
  En er is ouder kind kickboksen, dit is ook gratis en doe ik met mijn zoon

 6. Leuke blog! Paardrijden is iets waarbij ik hoop dat m’n dochtertje dit niet wil! Het begint met lessen en voor je het weet mag je een paard gaan aanschaffen inclusief paardenkar en SUV om van en naar wedstrijden te rijden. Afgezien van paardrijden ben ik van plan m’n kids volledige vrijheid te geven 😉 Het belangrijkste blijft uiteraard dat ze het goed naar haar zin heeft!

 7. Ha, ik heb zojuist op basis van jouw blog besloten dat mijn zoons dus op voetbal gaan 😉

  Maar zonder gekheid: ik wil mijn kinderen niks ontzeggen, maar paardrijden vind ik echt te duur. Vooral in de leeftijd dat kinderen flink groeien zal kleding (rijlaarzen, etc.) ook nog behoorlijk opstapelen. Persoonlijk vind ik dit soort kosten voor een sport buiten het redelijke vallen. Dan heb ik liever dat ze iets anders oppakken wat ze leuk vinden, scheelt hunzelf ook weer een enorme kostenpost voor het leven.

 8. aha Mrs FireMe, over dit blog had je het afgelopen zaterdag. Tsja, kids en kosten; wat zal ik ervan zeggen. Leuk je (en je man) ontmoet te hebben. Tot een volgende meetup 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.