Choose FI!

Kies voor Financiële Onafhankelijkheid, Choose FI! Een kort verhaaltje over Choose FI, podcast en andere interesses.

In het begin van mijn reis naar financiële onafhankelijkheid kwam ik ook het fenomeen “podcasts” tegen. Tot dan dacht ik dat het meer voor de nerds en muziekliefhebbers was weggelegd, maar er ging een wereld voor me open toen ik me erin ging verdiepen. Een van de eerste podcasts waar ik op stuitte was die van ChooseFI.

ChooseFI

ChooseFI is een Amerikaanse podcast welke door Brad Barrett en Jonathan Mendonsa wordt bestierd. Zij brengen iedere week 2 afleveringen van de podcast uit. Op maandag wordt vaak een nieuw onderwerp en/of interview besproken en op vrijdag volgt de zogenaamde “Friday Roundup”. In deze aflevering worden de reacties van luisteraars behandeld en blikken ze terug op de eerdere aflevering. Inmiddels zijn er al ruim 250 afleveringen gemaakt. Iedere aflevering duurt 45-60 minuten.

Brad Barret & Jonathan Mendonsa

Het idee van de podcast kwam van Jonathan. Hij kwam het het Financial Independence concept tegen toen hij bezig was met het wegwerken van maar liefst $168.000 studieschuld. Na wat blogs en andere sites te hebben doorgespit kwam hij in contact met Brad, die in dezelfde stad woonde. Brad heeft de website Richmond Savers en is (o.a.) daarmee financieel onafhankelijk geworden.

De twee zijn goed op elkaar ingespeeld. Jonathan is enorm enthousiast en Brad is wat meer “down-to-earth”, ze vullen elkaar goed aan.


ChooseFI Netherlands

Ook in Nederland wordt steeds meer geluisterd naar de ChooseFI podcasts. Er wordt veel gepromoot op de zogenaamde “local groups”, dit zijn Facebook groepen gericht op ChooseFI voor een bepaalde stad of een specifiek land.

Toen ik nog Facebook had, heb ik contact gehad met Jonathan en ben ik in 2017 de ChooseFI Netherlands groep gestart op Facebook. Er waren toen nog niet veel leden (lees: ik was de enige). Vervolgens besloot ik te stoppen met Facebook en heb ik de groep zijn weg laten vinden.

Inmiddels telt de Facebook-groep ChooseFI Netherlands zo’n 150 leden, het wordt dus steeds populairder. Dit deed mij besluiten om mijn account toch weer te activeren en weer (een beetje) actief te worden in deze besloten groep.

Op 21 september werd Fin-X georganiseerd in Utrecht. Om de ChooseFI Netherlands wat exposure te geven organiseerde ik samen met 180fo.nl een winactie waarbij leden van de groep een t-shirt konden winnen. In Utrecht liepen er dus wat mensen met zo’n t-shirt! De reacties waren positief, heb je ons ook gespot? 🙂


ChooseFI – Your Blueprint To Financial Independence

In oktober 2019 verscheen het boek van ChooseFI, geschreven door Chris Mamula, Jonathan Mendonsa en Brad Barrett. Het boek is een leidraad naar financiële onafhankelijkheid waarin Chris zijn ervaringen deelt. Bij ieder onderwerp wordt gerefereerd aan specifieke afleveringen van de podcast.


Hoe kan je een podcast beluisteren?

Podcasts kun je op verschillende manieren beluisteren. Zelf gebruik ik hier mijn mobiele telefoon voor en luister ik op de fiets, tijdens wandelingen of zelfs in de auto.

Mobiele telefoon
Ik heb een Apple iPhone, in het besturingssysteem iOS zit standaard een app “Podcasts”. Als je deze app opstart kun je zoeken naar content, als je hier zoekt naar ChooseFI kom je de podcast vanzelf tegen en kun je je tevens abonneren. Je krijgt dan automatisch een melding als er een nieuwe podcast wordt geplaatst.

Op Android is Stitcher een veel gebruikte app om podcasts te luisteren.

Spotify
De meeste podcasts zijn te vinden op Spotify, zo ook ChooseFI.

Gewoon online
Op de website van ChooseFI is veel te vinden, en natuurlijk kun je daar ook de podcasts luisteren.


Waar kan ik het best beginnen?

Logischerwijs zou je zeggen: start met aflevering 1. Bij ChooseFI komt de podcast dan niet goed tot zijn recht. Ik zou je de volgende volgorde aanraden en vervolgens besluiten of je de rest ook wilt beluisteren:

ChooseFI is Amerikaans. Dat betekent ook dat veel onderwerpen gericht zijn op het Amerikaanse stelsel, denk aan 401(k), IRA, Roth IRA, maar ook zaken als creditcards, travel rewards en torenhoge zorgkosten zijn zaken die niet direct naar NL situaties zijn te vertalen. Pick your cherries dus, ik hoop dat mijn lijstje je inspiratie geeft om verder te luisteren.


Andere luistertips

Ben je geïnteresseerd in andere podcasts? Hieronder een korte lijst van mijn abonnementen:

Financieel / mindset

Algemene interesse / nerd stuff / radio

 • Curry en van Inkel
  In mijn jeugd groeide ik op met de radio. Ik nam bandjes op en luisterde naar verschillende radiostations. Adam Curry en Jeroen van Inkel maakten vroeger op Radio Veronica een ongekend populair programma: Curry & van Inkel. In deze nieuwe podcast blikken ze terug en worden o.a. oude fragmenten gedraaid.

 • Man Man Man de Podcast
  Man Man Man, de podcast waar ik soms tranen van het lachen aan overhou. Deze 3 jongens maken er iedere keer weer een leuke aflevering van. Ze bespreken hoe mannelijk ze zijn over een bepaald onderwerp en poneren dan een aantal stellingen. Eerlijk, confronterend, herkenning, lachen gieren en brullen geblazen (en zeker niet alleen voor mannen!). Van auto’s tot relaties, van familie tot gadgets, alles komt wel voorbij.
 • De Dik Voormekaar Show
  Tsja, de “oude garde” zal het wel kennen van vroeger van de radio. Andre van Duin en Ferry de Groot zijn terug! Ome Joop, Harry Nak, Dikke Leo en Meneer de Groot, ze zijn er allemaal bij.

 • Michiel Met
  Podcast van Michiel Veenstra. Het afgelopen jaar is er niet veel gereleased, hij heeft het druk met alles rondom KINK vermoed ik. Er zijn vooral interviews met radio-DJ’s en artiesten te beluisteren, goede gesprekken met een flinke dosis humor, nerd stuff over radio, programma’s etc.

 • NPO Radio 2 Soul Night – On The Beat
  Programma dat iedere zaterdagnacht op NPO 2 te beluisteren is. Ik ben liefhebber van jaren 80 import-muziek zoals funk, Italo, disco en electro. Wouter van der Goes neemt je mee terug in de tijd maar laat ook nieuwe producties horen met een oude ziel. Leuk programma tijdens lange wandelingen en meer dan voldoende afleveringen beschikbaar.

 • Omdenken
  Podcast waarin Berthold Gunster onderwerpen bespreekt die uit het dagelijks leven zijn gegrepen. Aanrader!

 • Koffiethijs
  De podcast waarin Thijs onder het genot van een exotisch goede bak koffie zijn gesprekspartners interviewt. Heerlijk van opbouw, eerlijke en goede inhoud.

Luister jij ook al naar podcasts, deel ze in de comments 🙂

Berichten gemaakt 109

2 gedachten over “Choose FI!

 1. Mooie blog mr Fireme.. weer een paar extra FO bronnen om naar te kijken.
  Binnenkort maar weer eens kijken of we nog wat leuke dingen kunnen doen met de ChooseFI Netherlands groep en leden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.