Stoppen met Facebook

Zo, dat was een doel waar ik al maanden mee rondliep, stoppen met Facebook. De datum 1 januari is dan natuurlijk een mooie datum om de knoop door te hakken. En wat ik misschien nog wel fijner vind is dat mijn betere helft, MrsFireMe, dezelfde stap heeft gemaakt!

Waarom ben ik gestopt met Facebook?

 1. Ik merkte dat ik (bewust of onbewust) toch graag op de hoogte wil blijven van alles wat er reilt en zeilt in mijn vriendenkring. Maar wat voegt deze informatie nu daadwerkelijk toe aan mijn leven? Maakt het mijn leven fijner of completer? Eigenlijk niet.
 2. Ik stond er ’s morgens mee op en ging er ’s avonds mee naar bed: Mijn telefoon fungeert als wekker dus bij het slapen gaan werp ik nog een laatste blik op de telefoon alvorens hem in “flight mode” te zetten, toch maakte ik meer dan eens nog even het reguliere rondje op de telefoon; Facebook, Mail, Slack, Instagram etc. Zo ook ’s morgens, alarm uit en eerst even “bijlezen”.
 3. Mijn “vriendenlijst” werd steeds groter. Natuurlijk is het fantastisch dat je na bijna 30 jaar weer contact hebt met je klasgenootjes uit de 6e klas van je basisschool, maar ik zie en spreek deze mensen buiten Facebook eigenlijk nooit, maar intussen kunnen ze wel meekijken met wat ik deel, waar ik ben en wat ik doe. Is dat dan wat ik wil? Eigenlijk niet.
 4. Het verslavende effect van zo’n app is groot, hoe vaak ik niet ongemerkt even op Facebook klikte is niet bij te houden. En waarom? Geen idee! En voor ik het wist zat ik weer een paar minuten te scrollen, foto’s te kijken van mensen die ik nooit in levende lijve zie of spreek, of stomme filmpjes te kijken. Tijd die je niet meer terugkrijgt, inhoud die weinig tot niets toevoegt aan mijn leven.
 5. Facebook zegt je wereld groter te maken en een sociaal netwerk te vormen, wat ik echter steeds meer merk is dat iedereen verstopt zit achter zijn smartphone en als een zombie zit te scrollen en te swipen. Het heeft eerder een a-sociaal effect.

Heb jij er wel eens aan gedacht om te stoppen met Facebook? Of ben je er gewoon nooit aan begonnen? 🙂

Berichten gemaakt 109

16 gedachten over “Stoppen met Facebook

 1. Ik kan het helemaal volgen. Dergelijke vormen zoals je beschrijft heeft het bij mij nooit aangenomen en zover laat ik het ook niet komen.

  Mijn “vrienden”-lijst bevat iets meer dan 200 personen, te verdelen over 3 groepen.

  1) Een groot deel woont in het buitenland en vind ik leuk om een link mee te houden (en zij kennelijk ook).
  2) Daarnaast nog een aantal muzikanten. Altijd handig om te weten hoe het met bandjes gaat voor connecties etc.
  3) Voor de overigen: dit zijn overwegend vrienden en naaste familie. Ook een (klein) aantal oud-leerlingen bevinden zich in deze groep.

  Overigens heb ik een aantal mensen niet op “volgen” staan omdat ik niet van elk wissewasje op de hoogte gehouden wil worden: “Ik zit nu in bad.” / heb net 10km hardgelopen, NOU EN?

  Ik gebruik FB meer vanwege (nieuws-)groepen etc. en mijn mobiel gebruik ik als iemand die het wel leuk en handig vindt. Voor noodgevallen met name. Tijdens een normale werkweek ligt ie het grootste deel van de tijd in de auto.

  Wat ook een optie kan zijn: FB alleen nog via de PC benaderen (of ben ik de laatste Neanderthaler die zo’n ding heeft?)

  1. Dank voor je reactie. Waarschijnlijk was ik een iets extremere gebruiker van FB. Ik had ook +/-200 vrienden waarvan ik sommige actiever volgde dan anderen, ook was ik best actief in bepaalde groepen. Om het alleen op de PC te laten staan heb ik wel over nagedacht maar ik denk dat ik dan nog steeds teveel afleiding zou hebben.

   Het klinkt misschien dramatisch, een verslaving, maar toch denk ik dat je het wel zo mag noemen.

   Cold turkey, zo doen we dat ?

 2. respect! Ik heb wel een facebook account, maar ik ben alleen geabonneerd op wat groepen, ik heb geen vrienden. Daardoor heb ik nog nooit de neiging gehad om vaker dan 2 keer per week te kijken.

  1. Met 2x in de week lijkt me helemaal niets mis; het was bij mij misschien wel 10x per dag. Het klinkt wel wat sneu dat je geen vrienden hebt 😉 Nee geintje, ik denk dat je er op de juiste manier mee omgaat.

 3. Stoer dat je bent gestopt!
  Al trillende handen of ander compensatie gedrag? 😉

  Zelf na Hyves met drie vrienden en vier berichten gestopt met de meeste (social) media. Geen Vleeschboek, geen WhatsApp, geen Instagram, geen twitter, geen TV abonnement. Hoewel wel LinkedIn, Telegram en Threema. Misschien ben ik een beetje wereldvreemd of gewoon eigenwijs?

  Verder vertoon ik compensatie gedrag door regelmatig een rondje langs de financiële blogs te maken en heb ik mijn wekelijkse rondje langs de Youtube thema kanalen. Telt dat ook?

  1. Hahaha bedankt voor je reactie Chris! Nog geen compensatiegedrag, al heb ik mezelf er al een paar keer op betrapt dat ik het FB icoon op m’n telefoon zocht. Threema had ik nog nooit van gehoord. Het rondje langs de blogs is er inmiddels ook in geslopen ja, al heb ik daar nog geen echt ritme in gevonden.

   Tsja….wereldvreemd, ik heb je toch leren kennen als een heel sociaal en amicaal persoon en zeker niet wereldvreemd 🙂

 4. Aan gedacht zeker, maar nog niet gedaan. Ik merk dat het bij mij in vlagen gaat. Soms wat meer, zeker met onze bouwplannen is het wel handig. Maar na een tijdje begin ik me weer te irriteren en merk je dat ook in groepen vrijwel steeds dezelfde rondjes gedraaid worden (door een beperkt aantal mensen). Maar wel staan meldingen en rode bolletjes met cijfertjes al heel lang uit.
  n.b. Wel grappig trouwens dat er onder je bericht 3 gekleurde bolletjes staan 😉

 5. Toevalligerwijs ben ik vorig jaar op 1 september (tevens de start van mijn nieuwe baan) gestopt met Facebook. In alle eerlijkheid postte ik al niets meer, maar ik herken me wel in de verloren tijd. Mevrouw zit er nog wel op., dus als er echt iets op komt wat ik niet kan missen dan vertelt ze het wel 🙂

  1. Bedankt voor je reactie 🙂 We zijn nu 3 weken verder en ik mis het niet echt eigenlijk. Er zijn wel wat praktische zaken waar ik tegenaan loop zoals een Spotify account waarop ik met FB moet inloggen, ook FB groepen waarin ik actief was komt men er nu achter dat ik er niet meer ben…ach, ze bellen me maar! Heb je niet de neiging om met je vrouw mee te kijken op Facebook? Wij zijn er beiden mee gestopt (en blij dat we het hebben gedaan).

 6. Ik ben voor de 2de keer gestopt met Facebook en ik op het moment mis ik het niet. De eerste keer lukte het niet maar ik was toen wel teleurgesteld omdat er maar 3 van 100 en zo veel fb-vrienden gereageerd hadden en nu nog maar 1 en zo zie je maar dat veel met hun eigen bezig zijn en ik ben niet de persoon die iemand anders hun vriendenlijst moet vullen. Het maakte mij ook van tijd ongelukkig en zoals vele soms jaag je je zelf op aan andere hun gezever. Groetjes

   1. Thanx… het domineerde ook een deel van het leven. Was zelf ook verschoten dat het constante gevoel hebben om steeds te gaan kijken wie wat gepost had en zeker achter het stuur en daar was ik zelf even van verschoten dat hetzelfde is als drinken en rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.