Ik ben een heerser!

Althans, als ik de Geldtest van Rijker Leven mag geloven 😉

Afgelopen zaterdag 13 april bezochten wij de Utrecht On FIRE meetup in, jawel, Utrecht. De meeting werd georganiseerd door Cheesy Finance en bevatte een vol programma, vanaf 10:30 tot 17:00 werden er diverse lezingen en workshops gehouden met tussendoor voldoende tijd en mogelijkheid om elkaar te leren kennen en dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan.

FIRE

De meetup startte met een interview van 2 heren die inmiddels het FIRE-punt hebben bereikt, hier zat o.a. Bram, die zijn inkomsten uit de beurs haalt en “R”, die zijn cashflow uit vastgoed realiseert. Meike van Rijker Leven stelde diverse vragen; over het hoe en waarom, het proces, tips en vroeg het publiek zich te mengen in de discussie door het stellen van vragen. Een leuke discussie en het gaf een mooi inkijkje in de levens van deze mensen.

Geld Archetypes

Een workshop die zaterdag werd gegeven is van Meike van Rijker Leven. Tijdens de bijeenkomst werd gevraagd of iedereen een online vragenlijst wilde invullen. In deze lijst stonden veel vragen, allemaal geld-gerelateerd. Vervolgens kwam er een rijtje uitrollen met verschillende Geld Archetypes en daarachter je score per archetype.

Dit waren mijn scores:

 • Heerser 31
 • Verzamelaar 30
 • Rebel 29
 • Verzorger 27
 • Alchemist 21
 • Romanticus 20
 • Beroemdheid 18
 • Verbinder 17

Tijdens de workshop werden we ingedeeld in groepjes van 5 / 6 personen en werden er flyers uitgereikt voor de verschillende Geld Archetypes. De bedoeling was dat je uit jouw persoonlijke top 3 een aantal punten uit de flyers ging bespreken. Ik vond de term “heerser” nogal zwaar klinken en was benieuwd of ik aansluiting vond bij de punten die hierbij hoorden. Een aantal van die punten spraken mij persoonlijk wel aan en heb ik hieronder opgesomd (maar het is dan ook net een soort horoscoop, je herkent er altijd wel iets in).

Je bent een heerser als (o.a.):

 • Je bedrijf het grootste gedeelte van jouw tijd en aandacht opslokt
 • Het opbouwen van financiële reserves je een gevoel van veiligheid en bescherming geeft
 • Je terughoudend bent ten aanzien van het onttrekken van geld uit je bedrijf en het uitgeven ervan

Je bent een verzamelaar als (o.a.):

 • Je een sterke emotionele verbinding voelt – liefde, plezier, blijdschap – ten aanzien van het sparen van geld
 • Je zelden of nooit schulden hebt en een ster bent in het sparen van geld
 • Je artikelen of diensten als luxe beschouwt die anderen gemeengoed vinden

Je bent een rebel als (o.a.):

 • Je veel aandacht hebt voor je financiën
 • Je altijd op zoek bent naar financiële voordeeltjes
 • Je bereid bent om financiële risico’s te nemen met het oog op potentieel grote winsten

Ik vermoedde al dat het kwam door het ondernemerschap, de vragen beantwoordde ik vaak met mijn ZZP-bril op. Het doel van de workshop is om het archetype te herkennen en mogelijk te verbeteren, of voor jezelf punten eruit te halen waarop je iets zou aanpassen om nog beter in het leven te staan. Een van de vragen die mij, als heerser 😉 , aansprak luidde:

Als je uitgedaagd zou worden om binnen een jaar blijvende welvaart voor jezelf te creëren, wat zou je dan loslaten en wat zou je juist omarmen.

Dit zette mij wel aan het denken. Ik weet dat ik veel tijd kwijt ben aan het ondernemen en dat ik voor mezelf de lat steeds hoger leg qua omzet en persoonlijke doelen. Maar het uitdagen, iets proberen te realiseren en te verbeteren is wel waar ik enorm veel kracht en voldoening uit haal.


De score van Mrs FireMe

Mijn vrouw was mee naar deze meeting (fantastisch, weer een beetje meer FIRE mindset!). Ook zij deed mee met de workshop, en mooi genoeg kwamen daar heel tegenstrijdige resultaten uit. In haar top 3 stonden:

 • Verzamelaar (33)
 • Romanticus (29)
 • Heerser (28)

Dit verraste ook Meike, omdat het elkaar tegenspreekt. Aan de ene kant gaat het om sparen, spaarzaam en zuinig leven, maar de romanticus is toch meer van het genieten en uitgeven 🙂

Je bent een romanticus als (o.a.):

 • Je geld het liefst gebruikt om te genieten van het leven, je geen slaaf van je geld wilt zijn
 • Je vindt dat geld moet rollen en je niet graag “nee” te horen krijgt
 • Je vaak geld uitgeeft aan dingen, omdat je vindt dat je “het verdiend hebt”

Waar Mrs FireMe iets makkelijker geld uitgeeft denk ik juist langer na over een aankoop. Aan de andere kant kan ze goed sparen en heeft ze duidelijk overzicht van de inkomsten en uitgaven.


En zo blijkt dat wij elkaar dus goed aanvullen qua Geld Archetypes 🙂 Wij vonden de workshop leuk! Het werd duidelijk gepresenteerd, leuk toegelicht en was goed uitgewerkt. Doordat we in groepjes gingen zitten met mensen die we nog niet kenden kregen we leuke en andere inzichten te horen.

Was jij ook op de meetup, of ben je van plan om ook eens te komen? Ik ben benieuwd!

Berichten gemaakt 109

14 gedachten over “Ik ben een heerser!

  1. Ik heb Meike gemaild en de test zal binnenkort online beschikbaar zijn, ik zal dan wel een korte update plaatsen met de link 🙂

  1. Ik heb Meike gemaild en de test zal binnenkort online beschikbaar zijn, ik zal dan wel een korte update plaatsen met de link 🙂

 1. Ik vond het ook weer super. En wat heb je een leuke vrouw! Ik heb de test thuis gedaan en we hebben dezelfde top drie ( in een andere volgorde) Verzamelaar. Rebel. Heerser.
  Leuk dat jij de uitleg hebt omschreven, want de uitslag zei mij in eerste instantie niks.

  1. He Renate het genoegen was geheel wederzijds, Mrs FireMe vond het ook erg leuk! Leuk om je weer te zien en wellicht tot de volgende keer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.