Money Business December 2017

December was voor ons de eerste maand zonder het inkomen van MrsFireMe. Ondanks het ontbreken van dit inkomen hebben we afgelost op onze annuïtaire hypotheek, extra afgelost, ingelegd op pensioensparen en een inleg bij De Giro voor het aankopen van een aantal index-fondsen. Ook kwam er deze maand dividend binnen van de ETF’s VTI en VXUS (+/- 50USD, de vorige keer was het nog 20USD), dit dividend herinvesteer ik bij de volgende aankopen in januari. Ik had voor mezelf een doel gesteld om in 2017 voor tenminste € 5000 te beleggen bij De Giro en dat is gelukt…normaal was dit geld waarschijnlijk “verdampt” in vakanties, hebbedingetjes en andere privé-uitgaven. Nu werkt dit geld voor ons op de beurs en levert het zelfs “nieuw” geld op!

Toch was dit een kostbare maand, er is geshopt; kerstcadeau’s en kleding voor een bruiloft waar we voor waren uitgenodigd (pak + jurk + schoenen). Daarnaast zijn we met z’n drieën naar de Efteling geweest, als verrassing voor onze dochter. Ook kochten we tickets + camping arrangement voor Concert At Sea 2018 waar wij al enkele jaren met plezier naartoe gaan. In januari gaan we nog een lang weekend weg naar een vakantiepark in Drenthe, ook dit is deze maand geboekt en gedeeltelijk betaald.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 538
Extra aflossing hypotheek€ 500
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Totaal sparen december€ 2888

Spaarquote

Het aflossen van hypotheek neem ik mee in het berekenen van de spaarquote. Het draagt niet direct bij aan een tastbaar saldo maar levert wel gegarandeerd lagere maandlasten op in de toekomst. Daarnaast geeft het ons een prettig gevoel om de openstaande hypotheekschuld te zien dalen. Al met al komt de spaarquote van deze maand op 48,5%! Hadden we de extra uitgaven niet gehad dan waren we ruim boven de 50% uitgekomen. Dat is een fijn vooruitzicht voor het komende jaar 🙂

Korte toelichting: ik weet dat dit appels met peren vergelijken is; iemand in loondienst ziet niet direct wat hij spaart aan pensioen en gaat er wellicht vanuit dat het pensioenfonds voorziet in een levenslang pensioen. Voor een ZZP-er ligt dit anders. Wij moeten in eigen beheer een buffer opbouwen voor later, sparen sparen sparen dus. De aflossingen op hypotheek garanderen dat er in de toekomst geen duizenden euro’s per jaar aan woonlasten hoeven worden betaald.

Samenvatting 2017

In augustus 2017 ben ik pas echt heel serieus met de financiën aan de slag gegaan, voor dit jaar kan ik dus een gemiddelde spaarquote geven over de laatste 5 maanden en dat is ~49%. Ik hoop dit gemiddelde in 2018 te behouden of misschien zelfs verbeteren.

Bedankt voor het lezen, ik wens je een fijne jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2018!

Berichten gemaakt 109

Eén gedachte over “Money Business December 2017

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.