Money Business November 2019

Zo lieve lezers en lezeressen. Heb je al het Black Friday geweld overleefd? Of ben je overstag gegaan en heb je toegegeven aan die ene aanbieding die toch eigenlijk geen echte aanbieding was? Wij hebben ons in ieder geval niet gek laten maken, nu alleen nog ff die Cyber Monday overleven!

Besparingen

Het gaat toch echt gebeuren. We proberen onze maandelijkse lasten verder terug te brengen. We zaten al maanden (misschien zelfs wel jaren) te kijken naar onze verzekeringen. Dat moest goedkoper kunnen. En we gaan het doen. We stappen over en besparen straks maar liefst € 40 per maand.

Na ruim 18 jaar bij dezelfde energieleverancier gaat ook hier een overstap plaatsvinden. Wij waren altijd huiverig voor het overstappen maar gaan nu toch de stap wagen. Het gaat ons € 24 per maand besparen en dan krijgen we na het eerste jaar ook nog een overstap-bonus.

Nu gaan we alleen nog uitzoeken of we op onze zorgverzekeringen kunnen besparen.


Gezondheid & beweging

November was een brakke maand. Ik weet dat ik de 40 41 inmiddels al ben gepasseerd maar kom op he! Na mijn domme ongelukje eind vorige maand was ik geblesseerd aan mijn vinger, maar vervolgens werd ik halverwege deze maand getroffen door een ontsteking op een “nogal delicate plaats voor mannen”…. Man man man, als een zielig hoopje FireMe heb ik bijna anderhalve week op de bank gelegen. Inmiddels is de antibiotica aangeslagen, nog 3 dagen en dan is de kuur afgelopen.

We hadden maanden geleden al een lang weekend naar Center Parcs geboekt maar hebben dat moeten annuleren omdat iedere vorm van beweging pijn deed. Gelukkig werd dit gedekt door onze reisverzekering.

Anyhoo, fietsen en wandelen waren deze maand niet mijn prioriteit. Helaas was ik in de drukste maand van het jaar verdoemd om vaker de auto te pakken.

ActiviteitAfstand in kilometers
Fietsen143,89
Wandelen28,06

Beleggen voor FIRE

Zoals vele FI/RE bloggers probeer ik mijn kapitaal te vergroten door mijn geld te beleggen. Een spaarrekening levert niet zoveel meer op en ik durf nog niet zo goed aan vastgoed te beginnen. Het geld wordt belegd in zogenaamde indextrackers, ik koop dus geen aandelen van specifieke bedrijven maar kies ervoor om in het grootste deel van de beursgenoteerde bedrijven te beleggen.

Afgelopen maand heb ik echter wat aandelen verkocht (met winst) zodat ik mijn portfolio nog iets meer kon balanceren. Ik ben nu voor 80% in aandelen en voor 20% in obligaties belegd.

Het rendement in de maand november was een mooie 2,38%! Sinds begin van 2019 staat het rendement op maar liefst 20,01%. Let wel, vorig jaar was mijn rendement negatief en eindigde ik met minder geld dan wat ik had ingelegd.


Financieel overzicht

Inmiddels komt de volgende mijlpaal van onze openstaande hypotheek in zicht; onder de 90k. Het zijn iedere maand kleine stapjes, maar toch is er al een flinke deuk in de hypotheek geslagen.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 576
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Inleg MoneYou spaarrekening€ 737
Totaal “toekomstinvesteringen” november€ 3748

Update nettowaarde

Het is nog niet veel, het is nog niet genoeg en we hadden veel verder kunnen zijn maar er zit nog steeds groei in en ik ben er blij mee 🙂

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s, boot en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

  • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt zeker 20k hoger)
  • Saldo spaarrekening
  • Saldo De Giro
  • Saldo ING Pensioenrekening
  • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
  • Actuele waarde crypto’s (almost 0 ;))

Photo by Andrew Preble on Unsplash

Berichten gemaakt 109

3 gedachten over “Money Business November 2019

  1. Ik was voor November mooi op weg om onder budget te blijven maar black friday en een mooie promo van Fitbit (waarbij ik me realiseer dat die totaal niet gaat helpen bij het afvallen) heeft me inderdaad van koers doen afwijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.