Bizarre Money Business Mei 2018

Mei is voor ons begonnen in ons geliefde Portugal. We vertrokken eind april voor 15 dagen richting de zon. Zo’n vakantie is wel kostbaar, enerzijds de vakantie zelf welke we al in 2017 hadden geboekt en betaald. Anderzijds mistte ik hierdoor ruim 2.5 week aan inkomen en geef je toch iets meer geld uit als je in het buitenland bent. Desalniettemin hebben we heerlijk kunnen genieten van de rust, het goede weer en lekker eten.

Op de gemiddelde vakantiedag haalde ik ’s morgens verse broodjes voor ontbijt en lunch, ontbeten we samen en gingen we naar het zwembad. Tussen de middag maakte ik de lunch welke we bij het zwembad aten; broodjes met avocado, tomaatje, mozzarella of sardientjes. ’s Avonds aten we soms thuis en soms buiten de deur, dit wisselden we af, meestal zorgde Mrs FireMe voor het avondeten. Onze dochter heeft veel vriendinnetjes gemaakt en ze krijgt inmiddels een leeftijd dat we haar ook steeds meer los durven te laten.

Leesvoer

Tijdens de vakantie heb ik weer een paar boeken verslonden. Dit deed mij ertoe besluiten om iets over deze boeken te schrijven. De eerste review van The Simple Path to Wealth is inmiddels gepubliceerd. De volgende wordt waarschijnlijk The Total Money Makeover, dat is mijn persoonlijke “frugal win of the week”: ik kocht het boek voordat we op vakantie gingen voor 4 EUR in een tweedehands-winkel, hoe toepasselijk is dat 🙂

Een van die mooie quotes uit het leesvoer, heerlijk ontspannen in ons Portugese achtertuintje 🙂

Bizar

Het was een bizar goede maand voor onze nettowaarde. Er werd een erfenis bijgeschreven welke we deels hebben belegd. Daarnaast werd er een uitstaande lening afgelost, deze terugbetaling is ook direct belegd. Ook spaarden we op onze geblokkeerde pensioenrekeningen en losten we weer extra af. Ik heb Mrs FireMe kunnen overtuigen van het nut van beleggen vs. de 0.05% spaarrente op de Aegon spaarrekening, dus we hebben weer een deel van ons spaargeld opgenomen om te beleggen. Een deel van de ontvangen erfenis (5000 EUR) hebben we gereserveerd voor verbeteringen aan onze woning (toilet + badkamer).

Met deze forse inleg bij DEGIRO is mijn doel voor dit jaar eigenlijk al volledig gerealiseerd (1000 EUR/maand inleggen), dus de planning wordt iets aangepast.Overzicht

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 546
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing op aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 13000 (ja echt)
Opname spaarrekening Aegon€ -3600
Totaal sparen mei 11381

Spaarpercentage

Dat geeft nogal een krom beeld…ik ga het dan ook niet berekenen, zulke cijfers komen niet vaak voor. Het aflossen van hypotheek neem ik mee in het bedrag dat we veiligstellen. Het draagt niet direct bij aan een tastbaar saldo maar levert wel gegarandeerd lagere maandlasten op in de toekomst. Doordat we ons graag goed op de toekomst willen voorbereiden proberen we onze toekomstige maandlasten te verkleinen.

Goed nieuws over de hypotheek

In 2016 sloten wij onze “grote” aflossingsvrije hypotheek af naar annuïtair. Omdat onze rentevaste periode nog ongeveer een jaar vaststond moesten we een boeterente betalen. Hier hadden wij voor gespaard en we konden het makkelijk betalen, maar het ging toch om een redelijk bedrag van ruim 5000 EUR.

Afgelopen week ontvingen we een brief van onze bank, BLG; zij gaan de wijze waarop de boeterente is berekend aanpassen en met terugwerkende kracht verrekenen. Wat dit financieel betekent weet ik nog niet, maar ik verwacht dat we nog iets terugkrijgen aan teveel betaalde boeterente.

Nettowaarde

In totaal steeg onze nettowaarde deze maand dus met bijna 12.000 EUR, mede doordat de cryptoportefeuille en de beurs weer iets aantrok, maar vooral door de grote bedragen welke min of meer onverwacht en tegelijkertijd binnenkwamen.

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Onder schulden vallen de volgende zaken:

 • Hypotheekdeel 1 (Annuïtair)
 • Hypotheekdeel 2 (Aflossingsvrij)

Hoe is jouw mei verlopen? Heb je vakantiegeld ontvangen of ben je ook ZZP-er?

Berichten gemaakt 109

5 gedachten over “Bizarre Money Business Mei 2018

 1. Wat een waanzinnige bedragen door de erfenis! Een mooie stap vooruit ondanks het verdriet van het verlies van familie.

  Mei was hier een aparte maand voor de savingsrate, onderhoud en reparatie van de auto en betalen van de gemeentelijke belastingen. Wel kregen we de belasting teruggave gestort en zijn we het laatste deel van mei op vakantie die we van ons zakgeld betalen. Daardoor ook op uitgaven aan boodschappen en vervoerd bespaard. Uiteindelijk kwam de savingsrate rond de 46% uit. Vakantiegeld is deel van ons persoonlijke budget/zakgeld en telt niet mee voor de savings rate.

  1. Dat is zeker waar, het is afkomstig uit het nalatenschap van mijn opa die bijna de 100 heeft gehaald. Jullie zijn lekker bezig Chris, goed om te lezen! Die dingen zoals autokosten komen altijd wel ergens tussendoor, daar hebben wij ook (flink) last van gehad.

 2. Er zijn maanden bij dat ik een dergelijk spaarbedrag niet haal 😉 Jammer dat er een sterfgeval aan vooraf moest gaan..

  Sparen gaat hier tegenwoordig op autopilot zonder dat het huishoudboekje nog altijd goed bijgehouden wordt, dus ik weet niet precies wat mijn SR was.

  1. Goh? 🙂 Je bent een voorbeeld voor velen, ik snap dat het op autopilot gaat…ik hoop dat het bij ons de komende jaren ook zo mag gaan!

 3. Mooie bedragen wederom, hier is het vakantiegeld ook ontvangen. Nu nog de vrouw overtuigen om een extra grote storting te doen deze maand.

  Voorlopige berekening van mei levert in ieder geval weer een nieuw record op. (Ok kan de Ziggo er nog niet van betalen maar toch).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.