De weg naar de eerste €100.000

Een vaak gehoorde quote door de rechterhand van Warren Buffett; Charlie Munger.

 

 

“The first 100.000 is a bitch, but you gotta do it”

Weliswaar wordt hiermee natuurlijk gedoeld op dollars, maar ik trek die lijn gewoon even door naar euro’s.

De reden dat die eerste €100.000 het moeilijkst is, komt doordat het effect van samengestelde rente nog niet direct merkbaar is als je vanaf 0 begint, het grootste deel wordt bepaald uit de hoeveelheid euro’s die je spaart. Boven dit bedrag wordt het rendement en dividend meer merkbaar. Ontsla De Baas heeft hier onlangs een mooi stukje over geschreven.

Een half jaartje geleden schreef collega-blogger Meneer van Meneer & Mevrouw er ook een (uitgebreide!) post over hun reis naar de eerste ton: https://www.meneerenmevrouw.com/waarom-wij-voor-e100-000-gaan/

Zijn we er al?

Wij zijn sinds kort ook op weg naar die eerste €100.000. Op papier is het er natuurlijk al als we onze woning en geblokkeerde lijfrente meetellen, maar ik doel hiermee puur op onze beleggingen bij De Giro. We proberen maandelijks minimaal € 1000,- te beleggen. Op dit moment koop ik alleen nog maar aandelen via het gespreide Vanguard fonds VWRL. Ik had eerder nog wat obligaties (Vanguard BND) maar deze heb ik verkocht om extra VWRL te kunnen kopen toen deze wat lager stond. 100% in aandelen, dat is heel agressief en dat realiseer ik me ook zeker. Zoals eerder aangegeven in mijn ZZP Pensioen Strategie heb ik voor de opbouw van mijn uiteindelijke pensioen een iets minder agressieve aanpak gekozen o.b.v banksparen en een mix tussen aandelen/obligaties.

Planning

In augustus 2017 begonnen we na experimenteren met aandelen, pennystocks etc. met het inleggen op low-cost indexfondsen. Langzaam is dit bedrag gegroeid, afgelopen weken ging het iets harder door een paar financiële meevallers. Uitgaande van 5% rendement verwacht ik deze mijlpaal over 5 jaar te hebben gehaald. Ik ben dan 45 en heb (hopelijk) een ton in mijn beleggingen zitten. Tegen die tijd is ons grootste hypotheekdeel bijna afgelost. De lasten die daarmee vervallen wil ik gebruiken als extra inleg, waarmee er maandelijks in totaal €2250 kan worden geïnvesteerd. De reden dat we nu extra aflossen heeft te maken met mijn gezondheid. Als ondernemer heb ik wel een AOV maar deze dekt slechts een klein bedrag af, om te zorgen dat onze maandelijkse lasten lager worden investeer ik daar nu mijn tijd en geld in. We zijn nu bijna een jaar bewuster bezig met onze financiën en hebben al mooie stappen gezet, komende periode gaan we verder om onze maandelijkse lasten te verkleinen.

Spaargeld

Natuurlijk snap ik dat we onmogelijk kunnen inschatten wat er de komende 5 jaar op ons pad komt; “Life is what happens to you, while you’re busy making other plans”. Misschien moet er wel een auto worden vervangen, kan ik geen nieuwe klus vinden, gaan we verbouwen of zijn er andere zaken waar ineens geld voor nodig is. Toch probeer ik me vast te houden aan een soort planning en wil ik deze beleggingen niet hoeven verkopen. We houden een spaarrekening aan waarmee we grote uitgaven kunnen opvangen. Deze spaarrekening werd nog gevuld toen Mrs FireMe werkte, maar sinds zij is gestopt met haar baan zijn het nog maar kleine bedragen die daar worden gestort.

€100.000

Het klinkt voor mij echt nog steeds als een flinke bak geld en dat is het ook. Toch ben ik tot de conclusie gekomen dat het voor ons haalbaar is om dit in een overzienbare periode bij elkaar te sprokkelen. Een hoger inkomen draagt hier uiteraard aan bij. Maar vooral bewuster omgaan met uitgaven is veel belangrijker. We hebben nog wel wat verbeteringen op onze lijst staan om onze maandelijkse lasten terug te brengen; zaken zoals verzekeringen, energie en abonnementen gaan we nog eens onder de loep nemen. Minder uitgeven, meer apart zetten, we hebben een doel. Onze eerste mijlpaal (al was dat eerst € 5.000, toen € 10.000, toen € 25.000 :))!

Zo’n bedrag is voldoende om een paar jaar van rond te komen, dus het geeft mij als ondernemer ook een soort vangnet indien er iets onverhoopt helemaal fout gaat. In het uiterste geval zou je er dan voor kunnen kiezen om deze “pot” aan te spreken.

Beleg jij ook, heb je een bepaald bedrag waar je naar uit kijkt? Hoe ervaar jij de weg naar deze mijlpaal?

Berichten gemaakt 109

15 gedachten over “De weg naar de eerste €100.000

 1. Lekker zeg. De 100K hebben wij voorlopig nog niet in zicht. Ik denk dat wij deze op zijn vroegst in 2025 zullen halen. Maar we doen ons best om het eerder te bereiken.

 2. Leuk om te lezen dat jullie een strategie hebben die vergelijkbaar is als die van ons. Wij beleggen en lossen tegelijkertijd ook af. Andere bedragen maar het principe is natuurlijk hetzelfde.

  In 5 jaar heb je dan een 60.000 ingelegd, dan moet de overige 40.00 organisch groeien van je rendement of van je hogere inleg komen doordat je verder aflost. Een flinke uitdaging, maar gezien jullie plan en huidige staat an dienst heb ik er alle vertrouwen in dat jullie dit gaan halen.

  1. Dank voor je reactie Mr. Robot, uitgaande van de huidige stand en opbouw in de komende 5 jaar denk ik dat dit moet gaan lukken….en anders zal het er vast niet veel naast zitten hoop ik :). De groei van rendement is relatief klein in zo’n periode / met deze bedragen, het grootste deel zal worden bepaald door wat we sparen. Ik ga overigens uit van 5 jaar vanaf nu, dus ik start al met een flinke bodem, zie mijn reactie op Geld is tijd.

 3. Ik beleg ook, maar heb eigenlijk nog helemaal niet specifiek nagedacht over een X bedrag in beleggingen. Ik vind een ton wat dat betreft wel mooi. Dan ben ik al mooi op weg, hoewel het meeste van mijn geld nog ‘gewoon’ op de spaarrekening staat. Ik ben wel van plan om versneld mijn maandelijkse inleg te verhogen, om zo sneller belegd vermogen op te bouwen. Uiteindelijk mag die balans van 80/20 (spaar/beleggen) ook best de andere kant opslaan. Zolang ik maar een redelijke buffer achter de hand heb voor onvoorziene periodes zonder werk. Als ondernemer moet je wat dat betreft toch een beetje goed voor jezelf zorgen.

 4. Hier wordt ook belegd.
  We hebben een deel aflossingsvrije hypotheek, dus er zou over een jaar of 15 twee ton moeten zijn om af te lossen. Dat gaat lukken, maar ik verwacht eigenlijk niet dat ik dan alles aflos. Vanwege het ‘rente op rente’-effect is het verstandig om in aandelen te blijven.
  Ik zit overigens net als jij voor 100% in aandelen. Mijn beleggingshorizon is lang genoeg om nog een crisisje te overleven 😉

 5. Ik ben altijd van mening geweest dat 90% van de bevolking een bende maakt van hun financiën.

  Toen ik samen met mijn vrouw eind 2014 een andere woning kocht, zat de hypotheekadviseur glazig te kijken toen ik zei dat we 120k op onze spaarrekening hadden staan.

  Ik was deze zogenaamde adviseur bovendien bij de meeste onderwerpen een stapje voor, totdat deze persoon toch wel wat geïrriteerd vroeg of ik soms een verleden had in de financiële markt. Zeker niet. Ik ben een ICT-er in hart en nieren, maar met een langlopende fetish voor cijfertjes en mij maak je daarom niets wijs over duiten.

  Dit werkt vervolgens ook door in de financiën.
  Mijn eerste €100k had ik daarom, overigens samen met mijn vrouw, op mijn 35e al netjes binnen.
  Dit was overigens geen doel opzich, maar een gevolg van onze kijk op financïen.

  Wij zijn beide geen carrièretijgers, hebben zeker geen “schuivende” ouders, hebben geen mega goeie banen en zijn ook verre van hoog opgeleid.

  Toch had ik op mijn 35e, samen met mijn vrouw van toen 32 jaar oud, 100.000 echte, eerlijke, zelf verdiende, heerlijk riekende flappen bij elkaar geharkt.

  Bedachtzaam, terughoudend, geduldig, disciplinair, een vooruitziende blik en vooral je munten continu “managen” zijn bij mij de sleutelwoorden voor een slimme financiële huishouding.

  Ben je daar als stel beide bedreven in, mijn vrouw eigenlijk nog beter dan ik, dan ga je ver komen, financieel gezien dan in ieder geval 😉

  En natuurlijk kochten we die over-priced fruit logo meuk, ik ben een echte fan, gingen we meerdere keren op vakantie naar de VS, hebben we achterlijk dure stedentrips als hobby, huurde we met z’n 2en een krankzinnige villa met zwembad aan de Côte en rijden we nooit ouder blik dan 5 jaar.

  Het is maar net hoe je je pegels managet.
  Als je je maar bewust bent van wat er in komt en wat er uit gaat. Past het niet in je budget, doe het dan ook niet. Koop geen zeuk voor de buitenkant. Doe geen dingen voor je vrienden of buren, hou je bij je eigen principes en stel vooral een spaar-doel per maand.
  (Laat je bedrag om te sparen maandelijks als eerste van je salaris afgaan)

  Laat je bovendien niet afzetten door meubelgajes, beddenboeven, keukencriminelen, sanitairprutsers én, de ergste van allemaal, de kleding onderwereld.

  Bottomline is, het gaat er niet zozeer om hoeveel je per maand “binnenhaalt” ik hoop dat ik dit duidelijk heb gemaakt in dit stukje.

  Het gaat er om wat je er mee doet en aan wie jij je zuurverdiende doekoes toevertrouwd. Dat kan heel anders (beter) dan dat het gros denkt en doet.
  Geef het niet zomaar uit/weg!!

  1. Goede tips Consuminderen, dank voor je uitgebreide reactie, misschien moet je ook gaan bloggen 😀
   Wat fantastisch dat jullie dit al vroeg doorhadden, netjes!

   1. Thanks! Een blog levert mij te weinig rendement op als je kijkt naar investering van tijd vs. opbrengst 😉
    Zonder gekheid, echt een super informatieve bron deze blog. Keep up the good work, ik lees hem graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.