Ferragudo

Portugal en stoppen met werken

Het is een poosje stil geweest op deze blog, de reden hiervan was een lange herfstvakantie naar onze geliefde Algarve. We hebben genoten van het lekkere weer, het eten en de omgeving. We voelen ons daar thuis en proberen het land toch minimaal 1x per jaar te bezoeken. Normaal verblijven wij in het vissersdorpje Ferragudo, een leuk pittoresk dorpje met een pleintje waar de oude Portugezen een lekkere “bica” naar binnen klokken en waar langs de kades verse vis wordt gegrild.

Dit jaar zijn we eens echter eens gaan spieken in  het toeristische Albufeira: die drukte is niets voor ons, daar zijn we inmiddels wel achter…we zaten in een appartementen-complex dat meer iets weghad van een all inclusive resort, terwijl het dat niet was. We hadden dit uitgekozen voor onze dochter omdat er bij dit complex glijbanen waren (waar ze uiteindelijk niet echt veel gebruik van heeft gemaakt).

We kennen onze weg in de Algarve, op de eerste dag zijn we uit eten gegaan bij ons favoriete restaurantje, de eigenaar kent ons inmiddels wel en maakt altijd even tijd voor een praatje. Het feit dat we nu in een andere omgeving zaten had als voordeel dat we weer eettentjes hebben gevonden waar je nog echt betaalbaar kunt eten; €26,50 voor 3 personen diner voor-/hoofd- en nagerecht. Verder doen we ook daar gewoon onze boodschappen bij goedkope supermarkten; bezoeken we marktjes en koken we thuis, MrsFireMe heeft als een baas iedere dag haar Excelsheet bijgewerkt met de uitgaven, momentje van trots gevoel! 🙂 Het enige waar wij een beetje spijt van hebben is dat we onze huurauto hebben ge-upgrade naar een luxere bak, dat was niet nodig geweest, maar eigenlijk wel iets dat we ieder jaar zeggen: zullen we eens gek doen, waarvan akte.

Op de rustmomentjes bij het zwembad heb ik de tijd genomen om blogs en diverse artikelen te lezen die op mijn lijstje stonden. Daarnaast heb ik met een half oog de financiën en beleggingen in de gaten gehouden en liet de zon vervolgens lekker zijn werk doen.

Stoppen met werken?

Stoppen met werken hoor ik je denken? Ja, er stopt iemand met werken! Al enige tijd zit MrsFireMe niet lekker in haar vel, ze heeft het gevoel achter de feiten aan te lopen en als je dan op je werk ook niet goed kan aarden levert dat veel onrust op. Vlak voor de vakantie heeft zij daarom haar ontslag ingediend, ze werkt ~16u per week. Haar verdiensten kan ik opvangen met  mijn inkomen, al zullen we wel concessies moeten doen. We hebben het hier lang over gehad, maar voor nu voelt dit als een juiste beslissing.

Dit betekent financieel gezien dat er even niet meer gespaard zal worden. Wel wil ik proberen vast te houden aan onze maandelijkse extra hypotheekaflossing à € 500. De maandelijkse inleg voor mijn pensioenopbouw à € 850 wil ik zeker niet aan tornen, dat geeft nu voordeel op het belastbare inkomen en de inleg kan zo lang mogelijk renderen.

Nu kan ik MrsFireMe dus plagen met het feit dat zij haar doel heeft bereik en “klaar” is met werken.

Deze keus heeft natuurlijk ook gevolgen voor het financiële advies dat voor ons is gemaakt (inmiddels ontvangen, moet ik uitwerken naar blogpost), dus we moeten even uitzoeken hoe we dit in het vat gieten. Haar inkomen was mooi meegenomen iedere maand, we gaan het hoe dan ook merken, dat zullen we de aankomende maanden gaan zien in de financiële overzichten.

Oktober op zijn eind

Op het moment van schrijven ben ik thuis, in afwachting van onze nieuwe meubels die vandaag worden geleverd…een spannend momentje dus 🙂 We hebben nu een heel lege woonkamer; geen stoelen, geen bank en geen tafel, het klinkt erg hol. Komende week gaan we de balans van deze maand opmaken en ik je zal je dan a.s.a.p. weer voorzien van een nieuwe blogpost.

Berichten gemaakt 109

6 gedachten over “Portugal en stoppen met werken

 1. “Nu kan ik MrsFireMe dus plagen met het feit dat zij haar doel heeft bereik en “klaar” is met werken.” ha, humor 😉 Succes met de financien.

  Blij te lezen dat jullie een goede vakantie gehad hebben, beste reden om even niet te bloggen!

 2. Algarve, fijn en betaalbaar gebied om heen te gaan! We zijn ook wel eens naar de westkust van de Algarve gegaan. Lekker rustig daar en mooie branding.
  Succes met de nieuwe werk-niet werk situatie en geniet van de nieuwe meubels!

 3. Hoi FireME, FOB, TeamCF,

  Als eerste dank voor alle jullie blogs. Ik ben ze met veel plezier en interesse (met terugwerkende kracht 😉 ) aan het lezen. Inspirerend allemaal!

  Ik heb nu een aantal keren voorbij zien komen dat Mr/Mrs FireMe €500 extra per maand aflossen. Ik begrijp dat jullie de hypotheek zo snel mogelijk willen aflossen, maar waarom niet deze €500 beleggen in een indexfonds, het laten renderen en de hypotheek aflossen wanneer er genoeg is opgebouwd?
  Mijn gevoel zegt me dat je zo sneller vermogen opbouwt dan dat je aflost met €500 per maand.
  Hoe denken jullie hierover?

  Groetjes!

  1. Hi Erik,

   Dank voor je reactie! Supergaaf dat je je aan het verdiepen bent in FIRE. Wij (Mr / Mrs FireMe) lossen extra af en beleggen bovendien in een indexfonds. Ik doe het beiden omdat ik in de nabije toekomst toch graag lagere maandlasten wil hebben. Ik realiseer me dat de extra aflossingen beter zouden renderen als het voor lange termijn belegd wordt, die keus is puur persoonlijk en heb ik gemaakt o.b.v. mijn gezondheid en mogelijke issues in de toekomst. Omdat ik als ZZP-er werk is het verzekeren van inkomen bij ziekte een best kostbare aangelegenheid. Deze verzekering heb ik afgesloten en dekt slechts een klein deel van onze lasten, als die hypotheek is afgelost zou het meer vrijheid geven. De keus tussen aflossen en beleggen is altijd persoonlijk, er is al veel over geschreven door meerdere bloggers. Waar heb jij voor gekozen?

   1. Leuk dat je zo snel reageert 🙂

    Waar ik/wij voor hebben gekozen, uhm iets waar ongeveer de gehele FIRE beweging tegen op is gezien reacties vorige blogs ;).
    In juli 2018 een droomhuis gekocht 🙂 en sinds 1 november wonen wij daar. Hoe staat het met jullie droomhuis eigenlijk, of kom ik nog ergens een vervolg tegen 😉 ?

    Aangezien we nog niet heel lang samen zijn (onze leeftijden 31 – 35) willen we alle financiën nog niet op één hoop gooien. Financieel hebben we vooralsnog het volgende geregeld:
    1. Ik beleg nu bij Meesman, vooral om eerst uit te proberen, waar ik elke maand €125 inleg + incidentele bedragen die niet op mijn spaarrekening hoeven te staan.
    Een echt doel heb ik hier nog niet aan gekoppeld.
    2. Samen met vriendin beleggen we €100 op een indexbelegging met als doel de aflossing van het aflossingsvrije gedeelte van onze hypotheek.
    Termijn zal ongeveer 25-30 jaar bedragen.
    3. Samen met vriendin sparen we €100 + jaarlijkse hypotheekrente aftrek (zo’n €3000) op een spaarrekening die als buffer dient voor onverwachte uitgaven / verbouwing woning. We hebben afgesproken tot maximaal €15K-€20K te sparen voor een voldoende buffer. Als de buffer vol zit dan gaan we maximaal inzetten op indexbeleggen om zo ons vermogen verder te laten groeien voor later.
    Later = FIRE en een hoop zaken waar we nog goed over moeten gaan nadenken, maar als ik alle blogs lees wordt dat erg leuk 🙂

    1. Ah, dat droomhuis! Ja, dat blijft nog steeds wel een “punt-van-discussie” maar Mrs snapt dat het niet handig is gezien onze situatie 😉
     Het klinkt als een prima plan, als je FIRE pad meer vorm krijgt zul je vanzelf meer gaan sleutelen aan wat-wel-en-wat-niet, het is bij ons een organisch proces dat we zoveel mogelijk proberen weg te automatiseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.