Sparen of beleggen

Nu de rentestanden blijven dalen vroegen wij ons af of het nog wel verstandig is om geld naar een spaarrekening te zetten. We hebben een spaarrekening bij Aegon, maar onlangs ontvingen we het zoveelste mailtje dat de rente op deze rekening is verlaagd naar 0,1%. De gemiddelde inflatie in Nederland is in 2017 1,39%, dat betekent dus dat je geld minder waard wordt als het daar maar staat. Nu zijn we aan het kijken naar alternatieven, een spaarrekening bij Moneyou geeft op dit moment een rente van 0,45%, dat is al fors meer maar nog steeds geen vetpot. Als je het langer vastzet kun je daar een rente tot maar liefst 0,5% krijgen. Een ander alternatief was Dela, zij bieden deposito’s waarbij het geld 10 jaar vaststaat tegen 2,75% rente, maar ja, dan staat het vast…

Om kapitaal op te bouwen moet het geld voor je werken, het moet renderen en groeien. Op het moment van schrijven staat er 25k op onze spaarrekening en daar wordt maandelijks zo rond de 500 EUR op gestort. 0,1% over 25k is 25 EUR, nu ga ik best op mijn centjes letten en ik weet dat alle beetjes helpen, maar deze rente gaat me hier echt niet bij helpen.

Enkele maanden geleden ben ik gestart met beleggen, al durf ik het nog niet zo te noemen, het is meer experimenteren en daytraden, ik kwam er al vlot achter dat de markt zich niet laat timen en heb successen en dikke fails gehad.

Vervolgens ben ik me gaan verdiepen in het opbouwen van kapitaal middels beleggen. Dit werd interessant, ik kwam al snel terecht op investeren in indexfondsen / ETF’s (Exchange Traded Funds) waarmee je investeert in heel veel bedrijven tegelijkertijd. De meest interessante links vindt je hieronder:

Mijn plan is om in 2017 tenminste 5000 EUR van de spaarrekening te investeren in indexfondsen en daarnaast maandelijks tussen de 500 en 1000 EUR in te leggen. Het niveau van de spaarrekening wil ik tussen de 15k-20k houden. Wat is jouw strategie? Hoeveel spaargeld hou je achter de hand en hoe beslis je hoeveel je spaart of investeert?

 

Berichten gemaakt 109

4 gedachten over “Sparen of beleggen

 1. Mijn strategie?

  – alle uitgaven bijhouden en maandelijks inventariseren of de uitgaven het waard waren;
  – eens per jaar de vaste uitgaven optimaliseren (overstappen, bijvoorbeeld);
  – geen ad hoc uitgaven meer aan hebbedingetjes;
  – maandelijks 250 euro naar BrandNewDay in beleggins- en obligatiefondsen;
  – geld dat ik verder nog overhoud naar DeGiro in ETF’s en individuele aandelen (buy en hold);
  – jaarlijks maximaal bijstorten in het spaardepot van mijn hypotheek;
  – jaarlijks minimaal 1/30e aflossen van de aflossingsvrije hypotheek

 2. Wij beleggen ook, maar willen de hoeveelheid spaargeld ook nog wel wat omhoog krikken. Nu 10k belegd en aan het eind van het jaar willen we ook 10k spaargeld hebben. Daarna willen wij ook streven naar minimaal 15k spaargeld. De rest mag dan belegd worden..

 3. Mijn strategie is het aanhouden van een buffer van 3-4x de maanduitgaven op de spaarrekening. Daarbij komt ook alles dat gereserveerd wordt voor bijvoorbeeld de vervanging van een laptop, de jaarlijkse gemeentelijke belasting enzo. Dus in totaal staat er meer dan alleen de buffer op de rekening. De rest beleg ik. Dat doe ik elke maand als het salaris wordt gestort en is meestal 500-600 euro. Ik beleg onder meer in indextrackers via DeGiro, met de reden die jij al noemt: diversificatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.