Money Business Augustus 2020

Op 20 augustus 2017 gooide ik de eerste blogs het internet op. Gewoon, om dingen van me af te schrijven. Deels uit frustatie (had ik maar… en what if) en ook met de hoop om een enkele lezer eens te laten nadenken over haar of zijn situatie.

FireMe bestond afgelopen maand dus 3 jaar. In die paar jaar is het FI/RE concept in Nederland best wel beroemd/berucht geworden. Ik heb veel nieuwe vrienden leren kennen met wie ik graag spar over de zaken des levens. De reacties op blogs de afgelopen jaren namen ook langzaam toe, ook benaderden sommigen van jullie me per mail met vragen of opmerkingen.

Hoe stonden wij ervoor in augustus 2017?

In dat jaar startte ik in de zomer ook met het beleggen in ETF’s. Na wat losse flodders (stock picking) besloot ik dat het anders moest. In augustus startte ik met ~€2300 aan beleggingen bij DEGIRO. Van mijn inleg kocht ik de trackers “Vanguard VTI” en “Vanguard VXUS”. Sindsdien voeg ik maandelijks minimaal €1000 toe aan deze rekening en soms wat meer. Hoe dit er visueel uit ziet?

Te zien is dat ik in het voorjaar van 2019 begon met het het herbalanceren naar obligaties (het rode deel). Ik verkocht mijn kleine positie in VXUS (blauw) en kocht hier obligaties van. Een goede keus, zo heb ik in maart van dit jaar ervaren 🙂 Tijdens de corona-crash eind maart kelderden veel koersen een stuk. De obligaties bleven vrijwel stabiel.

Ook startten we in 2017 met extra aflossen op onze hypotheek. We hadden op dat moment nog zo’n €122.000 open staan. Inmiddels is deze stand gedaald naar €82.400, focus helpt dus echt wel. Schrijf het op, visualiseer het, reken het door. Nee ik ga je geen planner verkopen en je krijgt ook geen kleurplaat die je op je koelkast kan plakken, ik vraag je alleen maar om er eens naar te kijken. Voor jezelf. Niet voor mij.

In die afgelopen 3 jaar werkten we naar een FIRE-percentage van 25%, d.w.z. dat een kwart van onze uitgaven al gedekt zou worden door passieve inkomsten. Dat voelt nu nog niet zo omdat we alles herinvesteren / laten staan om gebruik te kunnen maken van het rente-op-rente-effect.


Drie jaar verder…wtf?!

En toen was het 2020, het jaar waar er dingen gebeurden die niemand voor mogelijk hield. Thuiswerken werd ineens een standaard, banen en daarmee inkomsten zijn niet meer zo zeker, de aandelenportefeuille kreeg een flinke knauw en we kochten zomaar een ander huis. Niet verwacht, niet gepland en best spannend!

Qua hypotheek maken we een keus die haaks lijkt te staan op ons plan. Dit is wel een bewuste keus, qua financiering zitten we straks op ~60% van wat we theoretisch hadden kunnen lenen, we gaan dus zeker niet tot onze max. Met een stukje overwaarde uit onze huidige woning en verbouwing verwacht ik dat we straks starten met zo’n 70% “Loan-To-Value”, m.a.w. de verhouding tussen onze openstaande schuld en woningwaarde.


Hoe gaat het eigenlijk met dat huis?

Leuk Dat Je Het Vraagt!

 • We deden een bod, kregen een tegenbod en kwamen na wat gesteggel uiteindelijk op een prijs
 • We boden onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring, financiering en er was nog een ander klein probleempje dat wel opgelost moest worden.
 • De bouwtechnische keuring werd uitgevoerd en het eerdere probleempje werd netjes opgelost
 • Er kwamen wat puntjes uit de keuring, die worden deels opgelost en zijn deels verwerkt in de nieuwe koopsom.
 • We tekenden de koopovereenkomst en lieten de woning taxeren
 • We lieten foto’s maken van onze woning om de verkoop in gang te zetten
 • We zochten een notaris uit en spraken met de hypotheekadviseur
 • Onze huidige woning kwam op Funda en had na 24u al 5 bezichtigingen in de agenda

En zo gaat het ineens allemaal best snel! Wellicht dat we in de volgende update kunnen melden dat we ons huis hebben verkocht?


Financieel overzicht

Nadat vorige maand duidelijk werd dat het verhuizen nu echt lijkt te gebeuren hebben we onze maandelijkse extra aflossingen meteen stopgezet. Dit scheelt ons nu ~€600 per maand die we straks mooi kunnen gebruiken om de dubbele woonlasten op te vangen. Sparen dus! Ik verkocht nog wat spullen via Marktplaats, om plaats te maken en nog wat financiële ruimte vrij te spelen: €1250.

Daarnaast lieten we de bouwtechnische keuring en taxatie uitvoeren, dat kostte ons bij elkaar zo’n €800. De eerste kosten zijn dus reeds gemaakt.

Wel losten we af, spaarden we steevast op de geblokkeerde pensioenrekeningen de maandelijkse inleg en kochten we weer de nodige stukken bij DEGIRO.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 592
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 2000
Inleg spaarrekeningen€ 330
Totaal “toekomstinvesteringen” augustus€ 3772

Nettowaarde

De nettowaarde is een representatie van onze eigendommen minus onze schulden. Op dit moment rust er alleen nog een hypotheekschuld op onze schouders. Qua bezittingen tel ik zaken als auto’s niet mee, ook laat ik zakelijke rekeningen en rekeningen van mijn dochter buiten beschouwing.

Hoe is jouw augustus geweest?

Berichten gemaakt 109

8 gedachten over “Money Business Augustus 2020

 1. Dag FireMe;

  Even een gedachte;
  ” Wel losten we af, spaarden we steevast op de geblokkeerde pensioenrekeningen de maandelijkse inleg en kochten we weer de nodige stukken bij DEGIRO.
  Aflossing hypotheek (excl. rente) € 592 ”

  Nu even omdenken:
  Los je (je schuld) af of koop je weer een gedeelte (meer ) van je huis?
  Aan het einde is al je schuld afgelost of aan het einde is je huis volledig eigendom en van jou.
  Heb je een stuk afgelost of ben je bv 1/600 méér eigenaar geworden van je huis?

  Het laatste doet me denken aan positief leven en investeren, het eerste aan schuld;
  Anders zit ik 30 jaar tegen een schuld aan te kijken.

  Groet,

  Rob

 2. Leuk om te lezen! Voor het eerst op je (/jullie?) blog maar blij dat je hier zo openlijk over praat. Echt enorm inspirerend wat je in 3 jaar tijd al kunt bereiken he? Veel succes met de verkoop van jullie woning (al is deze inmiddels vast al verkocht) en vervolgens met klussen en verhuizen naar jullie nieuwe huis! 🙂

 3. Ja, hallo. Nu heb je iets on-Fires gedaan en is er ineens geen september update. Zeker na die cliffhanger van augustus kun je dat je trouwe lezers niet aandoen 🙂

  1. Ik snap je helemaal Martijn! We hebben erg veel aan ons hoofd gehad waardoor de update er tussendoor is geglipt, ik begrijp je en beloof dat ik het deze maand helemaal goed maak ?
   Dank voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.