Verliefd op een ander

De blog die ik niet hoopte te schrijven. Maar soms komt er iets op je pad, dan kun je ervoor kiezen om er niets mee te doen, of je geeft het een kans. Het is gebeurd en je leest er hier meer over.

17 jaar

Toen we elkaar in 2003 zagen was het niet direct liefde op het eerste gezicht. Er waren wel wat dingetjes zeg maar, maar het voelde goed. We besloten om met elkaar in zee te gaan om te zien wat er zou gebeuren. Vele mooie jaren volgden, natuurlijk met wat onderhoud, liefde en aandacht op z’n tijd.

In 17 jaar tijd is er veel gebeurd. Ik merk dat ik langzaam aandacht krijg voor andere zaken, alsof het voelt dat het tijd is om door te gaan, tijd voor een volgende stap; een nieuw hoofdstuk op een nieuwe stek. Die gevoelens hadden we allebei, ik heb ze lang weten te onderdrukken, maar toch gebeurde het onvermijdelijke.


Verliefd op een ander

Waar ik in 2003 niet meteen zo’n klik had, zoveel en zo snel klikte het nu ineens. Ik wilde dit helemaal niet en toch liet ik het gebeuren. Het is een onwerkelijk en niet-te-beschrijven gevoel. Het voelt goed, vertrouwd en ik weet gewoon dat het goed gaat komen.

De nieuwe vlam is al wat ouder, ze komt uit 1675 en heeft dus véél meer ervaring. Ze heeft veel meegemaakt maar heeft enorm veel karakter, aantrekkingskracht en rust. Je zou het bijna een monument kunnen noemen.


En dan? Verhuizen??

Tsja en dan komt het onvermijdelijke. We hebben een bod gedaan en we kwamen tot een (voorlopige) koop. Na meerdere bezichtigingen wisten we het zeker: hier willen we oud worden. Maar joh, verhuizen, dat was geen onderdeel van “het plan”??? We zouden de huidige woning aflossen en hier lekker blijven zitten, het was toch goed? Ja, klopt. Het is ook goed. Dit gaat hoe dan ook effect hebben op ons pad naar financiële onafhankelijkheid. Misschien is het zelfs wel verder weg dan ooit…

Ja lieve lezeressen en lezers, insiders wisten het al, FireMe gaat verhuizen*. We nemen afscheid van het huis waar wij sinds 2003 hebben gewoond. Wat dacht je dan?

Met een restschuld van nog zo’n €83.000 gaan we toch weer een hele nieuwe verplichting aan, en wat voor één! We hebben dus een bod gedaan op een pandje waar best wel veel aan moet gebeuren. Met wat eigen geld en geld uit onze overwaarde willen we het gaan verbouwen. We noemen het gekscherend een “grote mensen huis”, want zo voelt het. Het is zeer mooi gelegen en heeft een (vinden wij) fantastisch uitzicht.

We vinden het een bizar spannende stap en kijken elkaar iedere dag telkens aan: What the **** did we just do??


*Onder voorbehoud

We hebben een koopprijs bereikt onder voorbehoud van financiering en een bouwtechnische keuring. Het is dus nog niet helemaal rond. Qua financiering verwacht ik niet direct problemen en eerlijk gezegd heb ik redelijk vertrouwen in het bouwtechnische deel, maar liever zekerheid boven alles.

To be continued!

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Berichten gemaakt 109

28 gedachten over “Verliefd op een ander

 1. Kltzk… (je mag zelf de klinkers kiezen haha) You got me there!

  Volgens het ‘bucket-systeem’ van Tony Robbins mag je een huis ook in je ‘security bucket’ plaatsen.
  Mocht je je voorgenomen 4-6% rendement halen op je investeringen, dan is het bijna (no offense aan de andere FiRe-clanmembers) zonde om je huis af te lossen waar je een rente van 2% op betaalt.

  Veel plezier met de nieuwe vlam!

  Gr Peet

 2. Hehe leuke invalshoek! Sterkte de komende tijd! Klinkt als een huis met wat onderhoud en investeringen die je plannen voor fire zeker op de kop gaan zetten!
  Ben erg benieuwd naar je budgettering hiervoor en hoe je het wilt aanpakken.

  1. Ja dat zijn de punten die we nu ook met hypotheekadviseur doorspreken. In mijn eerdere FI berekeningen hield ik rekening met een afgelost huis en dus meer “vrij beschikbaar inkomen”, die vlieger gaat niet meer op. Qua pensioensparen/beleggen zal er vooralsnog niets veranderen.

 3. Leuke blog gevalletje op het verkeerde been en interessant omdat je soms weer van je weg naar je doel wijzigt. Dat herken ik wel en dat is juist de bedoeling. Vasthoudend aan een doel is alleen maar nuttig als er niets anders is waar je hart sneller van gaat kloppen.
  Mooi en leuk vooruitzicht! Veel plezier met de nieuwe woning.
  Blijven jullie in de buurt waar jullie wonen of gaan jullie naar een goedkopere woon omgeving?

  1. Thanks Rose! We verhuizen naar mijn geboortestad, 2km verderop, het zal niet goedkoper zijn en dat maakt het wel spannend en uitdagend 🙂

 4. Bij “ze komt uit 1675” viel het kwartje pas 🙂 Leuk, gefeliciteerd! Een huis uit die tijd zal wel wat onderhoud en investering vragen, wat ook weer impact heeft op je plan. Maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Succes met het verdere aankooptraject.

 5. ..ik dacht serieus nog even dat 1675 een gênant typefoutje was en dat het 1975 moest zijn ha ha.
  Gefeliciteerd met jullie bijna-aankoop. En verbouwen met eigen geld is de beste manier om snel (veel) overwaarde te creëren.

  1. Thanks Budgetman! We zullen het zoveel mogelijk financieren vanuit de opgebouwde overwaarde uit de huidige woning en de rest terugstorten in de nieuwe hypotheek, hopelijk binnenkort meer nieuws!

 6. Gevaarlijke hobby: funda’en haha. Gefeliciteerd met de bijna aankoop! Dus de nieuwbouw in de buurt waar Mrs haar zinnen op had gezet is het niet geworden. Woon zelf ook in een 17e eeuws huisje. Alleen maar blij mee. Karakter, karakter en veel schilderwerk ?

  1. Hee Gooomarr! Leuk om van je te horen zeg! Ja die nieuwbouw werd het inderdaad niet. Het karakter spreekt ons ook zo enorm aan, ik heb dat nooit gehad met een huis. Wie weet tot een volgende meetup ?

   1. Tijdje geleden alweer inderdaad. Was enigszins unfired; weer aan de studie en geen opdrachten. Nu COVID-19 iets langer aanhoudt, toch maar een klus aangenomen.
    Een meet up zou wel weer eens leuk zijn. Hopelijk geen lockdown meer. Misschien tot snel (kasteel van Cheesy )?

 7. Tsja, ik zou in deze gekke tijden zeker geen ander huis kopen. Het is gewoon nog erg onduidelijk waar dit allemaal toe gaat leiden (gevolgen voor de economie).
  Aan de andere kant kun je nu nog net je huidige huis “goed kwijt” dus het mes snijdt aan twee kanten.
  Een pand uit 1675…tsja…Ik ben zelf zogezegd allergisch geworden voor oude panden.
  Natuurlijk veel karakter, maar dat kan hele grote gevolgen voor je achterzak hebben (maar net hoe kritisch je bent)
  Verzakkingen/funderingsproblemen/scheuren in de muren, vochtproblemen, slechte isolatie/geen spouwmuur/slecht glas, houtrot/houtworm, lekkages, slecht leidingwerk, slecht voegwerk, oude electrische installaties, kleine deurtjes, brrrrrrr. Let er ook op dat er werkelijk niets waterpas of haaks is in zo’n pand, als je een vloer gaat leggen, keuken gaat plaatsen etc. meet alles 5 keer over!

  Ik hoop niet dat het zoiets wordt bij jullie want dan kun je pas rond je 95e met pensioen haha.

  Desalniettemin een gedurfd besluit en ik hoop dat het jullie brengt wat jullie zoeken!

  1. Daar is de bouwtechnische keuring voor, maar het zal hoe dan ook een onderhouds-intensiever-huis worden ja, dat schrikt ook wel een beetje af. Dank voor je reactie

   1. Ik wil absoluut niet de wijsneus uithangen hoor of je ontmoedigen en een bouwtechnische keuring moet je altijd doen, dat is juridisch vooral handig, maar het is maar een moment-opname en een behoorlijk oppervlakkige ook nog. Ik heb meerdere keuringen laten doen maar ze kwamen amper in de buurt van de uiteindelijke issues die ik tegenkwam toen ik de boel ging opknappen. Bij het verbouwen ga je namelijk pas zaken openbreken, wegtrekken etc.

    Niet te veel bij voorstellen dus en vooral zelf veel onderzoek doen.

    Nog een tip die ik vergeten was te noemen voor je nieuwe woning, neem een kat !

 8. Ik ben flabbergasted begrijp er helemaal niks van. Waarom zou je hetgeen wat je zo mooi opgebouwd hebt de afgelopen jaren en zelf zo achter staat overboord gooien? Toch niet de welbekende power of the pussy he? Je zit met je gezondheid las ik ooit eens ergens. Is dat verholpen? Wow man, ik vind het nogal wat.

  1. Ik snap je reactie helemaal, het komt ook niet echt geloofwaardig over. Power of the pussy is niet ter sprake nee ? gezondheid is stabiel / onder controle, dank voor je zorgen! Je leest binnenkort of / wat we gaan doen!

 9. Onbegrijpelijke stap. Tenminste, als het doorgaat. Ik ga er vanuit dat er achter de schermen meer en belangrijkere argumenten spelen om te verhuizen dan alleen degene die jij noemt, want die gaan natuurlijk nergens over. Daar zet je echt niet je FIREME voor op het spel.

 10. Ik ben erg geïntegreerd door deze ontwikkeling. Advertenties in het algemeen en Funda in het bijzonder, zijn toch mijn appels uit het paradijs. Ook ik zit vaak te dagdromen bij huizen die ik op zich kan betalen (lees: ik kan er de financiering voor krijgen). Ik wil daar niet aan en houd me voor dat ik beter nu de hypotheek kan aflossen en desnoods over 15 jaar een (mooier?) huis koop en ik het cash kan betalen. Tegen die tijd is het een beslissing of ik mooier of vrijstaand huis wil uitruilen tegen langer doorwerken. Wat voel je nu na deze aankoop mbt FIRE? Gaat dat samen of ervaar je tegenstrijdigheid?

  1. He Martijn! Dank voor je leuke reactie.

   Het voelde in het begin wel erg tegenstrijdig, afwijken van een plan waar ik de afgelopen 3 jaar zo hard en gefocust aan heb gewerkt. Aan de andere kant denk ik: we zitten met dit nieuwe huis niet aan onze maximale hypotheek, we brengen de nodige overwaarde in en qua maandlasten scheelt het straks niet zo gek veel. Wel woon ik dan op een stek waar ik van droom zolang ik me kan herinneren. Daarnaast spelen er wat zaken in privé-sfeer die er ook voor hebben gezorgd dat ik deze keus nu wel wilde maken.

   De locatie is uniek, iets dat ook niet snel zal veranderen (beschermd stadsgezicht) dus ik verwacht ook dat er qua waarde over een aantal jaar nog wel wat over is. Als we het over 15-20 jaar kunnen verkopen met misschien wat overwaarde dan zien we tegen die tijd wel hoe het er financieel voor staat.

   Het plan is nog steeds om vol door te gaan met maandelijks beleggen / pensioensparen en aflossen, alleen staat er straks een “iets” grotere schuld open.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.