Boekreview – The Simple Path To Wealth

Eens in de zoveel tijd lees ik een boek. Dat gebeurt meestal op momenten dat ik daar de tijd voor heb/neem. In de praktijk is dit vaak in lange weekends of vakanties. In de personal finance wereld zijn veel boeken verschenen, de een interessanter dan de ander. Sinds ik bezig ben met onze persoonlijke financiën schaf ik regelmatig boeken aan over dit onderwerp, om zoveel mogelijk informatie en tips te vergaren en om een mening te kunnen vormen over zaken waar ik te weinig kennis van heb.

Dit keer wil ik graag iets vertellen over een van mijn favoriete Engelstalige personal finance boeken. Het gaat om The Simple Path To Wealth van Jim Collins.

Jim blogt al jaren over dit onderwerp op zijn blog jlcollinsnh.com. Hij is een fervent fan van de low-cost indexfondsen van Vanguard (met VTSAX als koploper) en steekt dat niet onder stoelen of banken. Hij schrijft over zijn eigen ervaringen en geeft makkelijk te begrijpen adviezen aan de lezer.

Zijn boek is een verzamelwerk van zijn blogs, maar dan, zoals hij het zelf zegt, in een logische volgorde. Als je dus geen trek hebt om er geld aan uit te geven kun je al zijn blogs van voor tot achter doornemen en dan heb je nagenoeg alle informatie wel vergaard 🙂

Structuur van het boek

Het boek bestaat uit 265 pagina’s, verdeeld over in totaal 35 kleine hoofdstukken. De hoofdstukken zijn logisch gegroepeerd. Het voorwoord is van Peter Adeney, beter bekend als Mr Money Mustache.

Voorbeelden van hoofdstukken zijn: “Why you need F-You Money”, “Portfolio ideas to build and keep your wealth”, “Investing in a raging bull (or bear) market”

Jim geeft in zijn eerste hoofdstuk al veel handvatten aan:

 • Spend less than you earn, invest the surplus, avoid debt
 • Avoid investment advisors
 • Money can buy many things, but nothing more valuable than your freedom

Het boek sluit af met reviews van bekende bloggers zoals o.a. Brad Barrett van ChooseFI, Mindy Jensen van Bigger Pockets en Jeremy van Go Curry Cracker.

Pluspunten

Jim gaat diep in op de kracht van het beleggen. Hij vertelt over zijn eigen historie, de fouten die hij heeft gemaakt en welke successen hij heeft gehad. Er wordt diep ingegaan op investeren in Vanguard indexfondsen, de ups en downs van de markt en verdeling van je portfolio. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht gegeven aan de “Safe Withdrawal Rate”; ofwel welk percentage kun je jaarlijks veilig van je vermogen onttrekken zonder dat je geld opraakt.

Minpunten

Een aantal hoofdstukken zijn gericht op het Amerikaanse pensioen- en belastingstelsel. Er zullen hier best wat overeenkomsten zijn met het Nederlandse stelsel, maar toch vond ik dit iets minder interessant. Daarnaast focust Jim zich alleen op de Amerikaanse markt, met als onderbouwing dat 500 van de grootste bedrijven 80% deel uitmaken van het Vanguard fonds VTSAX en dat deze bedrijven internationaal actief zijn. Ik ben persoonlijk liever internationaler gespreid en vind de mening van Jim een beetje “home-biased”.

Mijn favoriete quotes uit het boek

 • Spend less than you earn – invest the surplus – avoid debt. Do simply this and you’ll wind up rich. Not just in money.
 • It is simply not possible to time the market, regardless of all the heavily credentialed gurus on CNBC and the like who claim they can.
 • The market is the most powerful wealth-building tool of all time
 • The market always goes up and it is always a wild and rocky ride along the way
 • I want my money working as hard as possible, as soon as possible

Mijn conclusie: humoristisch en leerzaam

Dit boek wordt door veel Personal Finance bloggers genoemd dus ik ben misschien wel wat subjectief. Ik vond het een heel erg toegankelijk en prettig boek om te lezen, er is veel informatie blijven hangen. De hoofdstukken over specifieke Amerikaanse situaties vond ik minder interessant. Desalniettemin een FireMe Aanrader!

Je kunt het boek aanschaffen via bijvoorbeeld bol.com, de prijs is 22 EUR, of bij The Book Depository, de prijs is daar 14,60 EUR.

Heb jij het boek ook al gelezen? Wat vond jij ervan?

De links in deze blog zijn zogenaamde affiliate-links. Indien je via deze links iets aanschaft krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Deze blog is geen advertorial, ik schrijf het op persoonlijke titel en geheel op eigen initiatief.

Berichten gemaakt 109

9 gedachten over “Boekreview – The Simple Path To Wealth

 1. Bedankt voor deze review! Ik heb dit boek al een poosje op mijn lijstje staan (hij wordt ook steeds genoemd in de FI-podcasts die ik luister) en nu heb ik even iets meer een beeld van de inhoud! En even een vrekkentip; via The Book Depository (en die hebben ook een affiliate programma) kun je ‘m kopen voor 14,60. Scheelt toch weer 😉

  1. Thanks voor je reactie Adine! Ok The Book Depository kende ik nog niet, dat is een mooie frugal tip 🙂 Bij de volgende review zal ik deze links opnemen 🙂 Ik hoop dat de review je voldoende heeft geïnspireerd, het is echt een aanrader.

 2. Ik heb hem ook gelezen en vond er eigenlijk precies hetzelfde van als jij. Leest prettig en makkelijk weg. Alles is benoemd in simpele termen die eigenlijk voor iedereen te begrijpen zijn. Aanrader voor iedereen die met FI bezig is.

  Hoewel ik zelf niks met index fondsen doe is het toch interessant leesmateriaal.

  @Adine: Mocht je interesse hebben kan je mijn boek (nieuwstaat) voor een €10,- overnemen. Frugal to the max. 🙂

 3. Fijn boek! Je kan inderdaad de stukjes over de Amerikaanse pensioenen en zorg overslaan, gelukkig worden die apart in losse hoofdstukken behandeld.

  Ik heb veel geleerd van het blog, vervolgens hoef je alleen nog maar de Nederlandse situatie qua brokers uit te zoeken.

  1. Bedankt voor je reactie Erik! Het is inderdaad een fijn boek. Ik ben vorig jaar begonnen en ben toen o.a. gaan beleggen in de ETF “VTI”, die is helaas niet meer te koop in Nederland/Europa. Nu stop ik alles in de Vanguard ETF “VWRL”.

 4. Ik snap wel dat al die schrijvers zo goed in de slappe was zitten. Men blijft dit soort boeken kopen en de rode draad is in elk boek hetzelfde.
  Ik liep toevallig laatst bij de kringloop tegen dit boek aan https://www.bol.com/nl/f/fit-rijk-slim/9200000079349174/
  Wat een kul allemaal! Open deurtjes, klassieke “how to’s” aangevuld met quotes van vermogende figuren. Niets wat een normaal, realistisch denkend mens niet weet.

  Omdat ik het boek voor 5 euro had gekocht en voor 10 euro weer heb verkocht, leverde het mij nog iets op. Verder alleen maar nuttig voor de schrijver en uitgever, leuk verdienmodelletje!

  1. Maar toch blijf je aan de gang? 🙂 Tsja je haalt uit een boek wat je wilt lezen, de schrijver van het boek dat je aanhaalt ben ik persoonlijk niet zo’n fan van. Het boek uit deze review wordt in de FI scene juist geprezen om zijn eenvoud en krachtige boodschap. De schrijver is deze weken trouwens in Nederland, als je hem eens wilt spreken zie dit draadje op Reddit: https://www.reddit.com/r/DutchFIRE/comments/cfqydt/meet_up_met_jl_collins_bedankt/eud8nrb/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.