Boekreview – Quit Like A Millionaire

In de FI (Financial Independence) wereld zijn er van die boeken die je gewoon gelezen moet hebben. Eerder schreef ik al over The Simple Path To Wealth en Playing With FIRE. Deze boeken lezen makkelijk weg, enthousiasmeren (bij mij tenminste :)) en zijn leuk om nog eens in terug te bladeren.

Toen ik in 2017 op de FI movement stuitte bestond dit vooral Amerikaans leesvoer. Een van de websites waar ik op terechtkwam was die van Kristy en Bryce: Millennial Revolution. Ik las hoe zij op haar 31e de jongste pensionado van Canada werd, hoe zij spaarden, hoe zij investeerden en hoe zij over heel veel zaken dachten. Het hele verhaal boeide me, ik verslond in een paar dagen tijd alle blogs op deze website, de een interessanter dan de ander. Ik stuurde veel artikelen door naar mijn wederhelft die zich afvroeg wat ze ermee moest 🙂 Vooral Kristy heeft een hilarische schrijfstijl die ze gelukkig ook heeft toegepast in haar boek.

Groot was mijn nieuwsgierigheid dan ook toen zij aankondigden, net als veel andere bloggers, dat er een boek zou komen. Kristy haar grootste passie was om ooit schrijver te worden. In het boek beschrijft ze o.a. hoe deze passie haar nooit verder zou kunnen helpen.


Quit Like A Millionaire

En dat is wat Kristy en Bryce deden. Op 31 december 2015 hadden zij 1 miljoen dollar bij elkaar gespaard in hun portfolio. Op dat moment hebben ze allebei hun baan opgezegd en zijn begonnen met het rondreizen over de hele wereld. Ze leven van de opbrengsten van hun portfolio. Volgens de 4% regel kunnen ze $40.000 per jaar uitgeven en ondanks een vakantie die inmiddels al 4 jaar duurt is hun portfolio uitgegroeid tot 1.3 miljoen dollar.

Stop working, Start living

Het boek opent met een prachtig voorwoord van JL Collins, bekend van The Simple Path To Wealth en zijn blog. In maar liefst 4 pagina’s bereidt hij je voor op dit boek. Je zult lezen hoe Kristy is opgevoed tijdens haar jeugd in China. Ze groeide op in armoede en schaarste. Haar gezin leefde omgerekend van $0,44 per dag. Deze schaarste zorgde voor haar “scarcity mindset” en dit komt later in haar leven van pas. Door deze instelling weet ze zaken van waarde te onderscheiden. Natuurlijk draait ook zij op een gegeven moment mee op de spreekwoordelijke “hedonic treadmill” o.a. door een verslaving aan tasjes, maar ze weet hier op gepaste wijze afscheid van te nemen.

Zaken als investerings-strategieën komen aan bod, modern portfolio theory, de “safe withdrawal rate”, het “Cash Cushion” en de “Yield Shield”. In de apendices wordt duidelijk hoeveel zij ieder jaar hebben gespaard, wat het rendement was. Ook wordt duidelijk aangetoond hoe zij de crash van 2008 overleefden zonder verlies.


Structuur van het boek

Het boek telt in totaal 322 pagina’s en is verdeeld over 3 onderdelen: Poverty, Middle Class en Wealth. Ieder onderdeel is verdeeld over 6-8 hoofdstukken. Achterin het boek staan alle overzichten en de voortgang van hun reis naar een miljoen dollar.


De minst interessante hoofdstukken

Uiteraard is dit boek vooral geschreven voor de Amerikaanse en Canadese markt. Er zijn dus een aantal hoofdstukken die simpelweg niet van toepassing zijn voor ons. Met name de pensioen- en belastingstelsels zijn anders gestructureerd. Hoofdstukken 12 en 13 gaan hierover en zou ik daarom niet al teveel aandacht geven.

Leuke quotes

Het boek is doordrenkt van (leuk!) sarcasme, er zijn teveel quotes om op te noemen maar ik moest bijvoorbeeld hardop lachen om deze passage:

“The age-in-bonds rule operates under the assumption that people in their twenties will be okay with a 50 percent drop in their portfolio because they have a long investing time horizon. Here’s a short list of people who aren’t okay with that: Me.”

Dit geeft je een goede indruk van hoe het boek is geschreven.


De introductie van Kirsty zelf

Mijn conclusie

Zoals je wellicht al doorhad ben ik erg enthousiast over dit boek. Veel zaken kwamen me natuurlijk al bekend voor van al hun blogs. Was het vermakelijk? Ja, absoluut! Heeft het mijn inzichten doen veranderen? Ja, ik kijk nu nog meer uit naar een marktcorrectie. Met het verhaal van Kristy en Bryce in het achterhoofd ga ik dit vol vertrouwen tegemoet. Ik had het boek binnen 3 dagen uit, dat kan misschien nog wel sneller maar ik vond het erg leuk om te lezen.

Wil je het boek lezen? Schaf het dan aan bij Bol.com via mijn link. Het kost je niets extra en je helpt deze blog een beetje om de kosten te dekken 😉

Berichten gemaakt 109

8 gedachten over “Boekreview – Quit Like A Millionaire

 1. Klinkt als een lekker te lezen boek, zeker ook op basis van de quote die je aanhaalt. Ik had het voorwoord op de site van Jim Collins gelezen, dat vond ik erg sterk!

 2. Ik hoorde erover in een van de Amerikaanse PF podcasts, weet even niet meer welke. Ik vroeg me af wat de meerwaarde was om het boek aan te schaffen, maar dit klinkt wel weer interessant! Dankje!

 3. Ik begrijp de titel nog steeds niet.

  Quit as a millionaire = stop met werken als miljonair.
  Quit like a millionaire = stop met werken alsof je een miljonair bent.

  Toch?

  Maar waarom koos ze dan deze titel terwijl ze zelf wel as millionaire gequit is?

  1. Thanks voor je reactie Petra, wellicht om aan te geven dat ze nu een leven leiden zoals een miljonair zou (kunnen) doen? Ik weet het eerlijk gezegd niet en vind het wel een interessante vraag 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.