Money Business Juni 2019

De maand juni is wederom voorbij gevlogen. We genoten een aantal weekenden van tripjes met onze boot en we wenden aan nieuwe ritmes nu Mrs FireMe weer meer werkt. En zo zitten we op de helft van het jaar! Die eerste helft sluiten wij eigenlijk altijd af op de Brouwersdam in Zeeland, op ons geliefde Concert At Sea, zo ook dit jaar.

Gezondheid & beweging

In juni had ik best wat moeite om terug te komen op mijn streefgewicht van vóór onze vakantie: onder de 80kg. Ik bleef wekenlang een beetje schommelen maar kwam er maar lastig onder. Qua beweging was het wel weer een prima maand, de nodige kilometers zijn gewandeld en gefietst. Het doel van 20km per week wandelen is op 1 week na gerealiseerd. De fiets werd bijna alle dagen gebruikt, een lekke band gooide 1 dag roet in het eten. Al met al heb ik volgens mijn tracker exact 32000 kcal verbrand.

ActiviteitAfstand in kilometers
Fietsen709,18
Wandelen80,95

Financieel overzicht

Zoals gewoonlijk werd het nodige geld aan het werk gezet. Deze maand deed ik een iets grotere inleg bij DEGIRO, wellicht dat ik daarmee juli even oversla. Op 3 juni kocht ik 14 stuks van de ETF VWRL op een koers van 72,70. Met de rest van mijn inleg heb ik een klein “plukje” (want zo noemen wij-van-de-FIRE-club dat) van het obligatiefonds DBZB aangekocht, dit zijn de eerste stappen naar een iets meer gebalanceerd portfolio. Hoe vaak en hoeveel ik hiervan ga aankopen weet ik echter nog niet. Van een guru leerde ik dat ik alle emoties moet uitschakelen bij het beleggen en dat lukt me nog niet zo goed.

Naast deze grote inleg werden ook Brand New Day en onze pensioenrekening bij ING gespekt met een maandelijkse inleg. Door deze inleg druk ik mijn belastbare inkomen, ik zet jaarlijks ruim € 10.000 op deze geblokkeerde rekeningen, zodat het hopelijk kan renderen tot mijn pensioenleeftijd.

Hypotheek

De hypotheek daalde deze maand netjes verder, omdat ik alles in een Excelsheet bijhoud is het geen verrassing meer als ik inlog bij de bank voor de maandelijkse stand van zaken; het klopt (op een paar centen na) eigenlijk toch wel. De stand is nu € 98.187.

Beleggingen

Wat altijd wel variabel is, is de waarde van de beleggingsrekeningen. Deze maand leek het allemaal weer goed aan te trekken, al blijft het “gelul in de marge”, ik hou mezelf voor dat we er voor de lange termijn in zitten en dat die maandelijkse stand van zaken eigenlijk niet interessant is.

Dividend

Volgende maand verwacht ik een leuk bedrag aan dividend te ontvangen. Afgelopen week werd het dividend van de fondsen waarin ik mijn geld beleg bekend gemaakt. De dividend-distributie is in juni vaak groter dan in andere kwartalen. De bedragen gelden per uitgegeven aandeel:

ETFDividend Q2 2019
Vanguard Total Stock Market ETF – VTI$ 0,54720
Vanguard Total International Stock ETF – VXUS$ 0,61060
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF – VWRL$ 0,64714

Het grootste deel van ons geld zit in laatstgenoemde ETF. Zoals ieder kwartaal zal het dividend worden herbelegd zodat er weer nieuwe aandelen van kunnen worden aangeschaft, zo groeit ons dividend ieder kwartaal iets meer. Volgende maand lees je waarschijnlijk hoeveel het is geworden.

Ook voor onze dochter beleggen wij, zij ontvangt dus ook dividend 🙂 Het is al een leuk bedrag aan het worden en ik blijf het principe aan haar uitleggen / herhalen. Hopelijk geeft het haar een vliegende start en komt ze niet pas achter deze principes als ze bijna 40 is.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 567
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 2000
Totaal “toekomstinvesteringen” juni€ 4002

Update nettowaarde

Na een erg dure, maar financieel gezien ook een goede maand hierbij de bijgewerkte stand van zaken. Met name de inleg op pensioen- en beleggingsrekeningen zorgt voor een leuke stijging, maar ook het aantrekken van de beurs begint steeds meer merkbaar te worden.

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Hoe was jouw juni?

Photo by Niklas Veenhuis on Unsplash

Berichten gemaakt 109

13 gedachten over “Money Business Juni 2019

  1. Hi Mariimma, je bent de eerste die het vraagt na maanden 🙂 Het oranje / bruine deel zijn de liquide middelen (dus beleggingen / spaargeld / pensioen), blauw is met woningwaarde erbij!

 1. Mooie stappen weer Mr. FireMe.
  Juni voor mij? Warm, heel warm 🙂
  De vele zonuren hebben tot een top 3 notering aan kWh opbrengst van de zonnepanelen geleid.
  Altijd leuk om te zien dat daarmee het einde van de terugverdientijd weer dichterbij is gekomen en dat we over een tijdje ook daadwerkelijk winst terug zien vloeien uit de investering.

  1. Dat hoorde ik toevallig dit weekend ook van een vriend, die had de hoogste opbrengst op 1 dag sinds hij zonnepanelen had! Als wij onze tweede auto hebben verkocht wordt zonnepanelen het doel!

 2. Wat een goede maand weer! Mijn maand was ook prima, maar de update moet nog komen. Ik verwacht een zeer goed beleggingsresultaat, en iets hogere uitgaven dan gemiddeld. Maar zoals gezegd, ik moet hem nog uitpluizen ;-).

 3. Dat is een indrukwekkend overzicht. Zelf in Maart 2019 begonnen aan de reis naar FO en zijn voornamelijk op dit moment bezig met het terugbrengen van de vaste lasten en een start gemaakt met de eerste ETF investeringen op De Giro.

  Nu bezig met een blogpost over hoe de situatie er begin maart uitzag en hoe de situatie er nu, na 4 maanden uitziet. Ik loop alleen nog een beetje te stoeien tot in welke details ik de situatie ga delen en hoe ik dit ga noteren. Dat komt vast wel goed.

  Bij deze direct je RSS feed toegevoegd aan mijn RSS feed reader.

 4. Inspirerende blog om zelf ook weer scherper en strakker in de beleggingskant te zitten. Wij doen en extra aflossen en beleggen maar moeten soms iets afwijken. Maar het plan en strategie staat bij ons weer tot eind dit jaar scherp.

 5. Juni was de maand dat de OZB aanslag bij ons op de mat viel. Maar liefst 790 euro!
  Ik constateerde echter wel dat de berekende WOZ waarde 207.000 euro hoger ligt dan ons hypotheek restant.
  De verkoopwaarde ligt weer minstens 50-60k boven de WOZ waarde. Los van het feit dat ik droevig werd van het te betalen bedrag, werd ik toch nog een beetje blij van de WOZ waarde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.