Ik voel me arm . . .

Ik voel me arm… 

Deze woorden zei ik gisteren tegen Mr FireMe. Ik kreeg van hem een dikke knuffel, een kus en de woorden “Goed zo schatje”.
Laten we het in dit verhaal alleen even over het financiële stukje hebben. Dat wij ontzettend rijk zijn met een mooi en gezond gezin is uiteraard van onschatbare waarde!

Ze zeggen wel eens dat de rijkste mensen ook de meeste gierige mensen zijn en dat geloof ik best. Misschien komt dat wel omdat die mensen juist veel met geld bezig zijn? Ik weet het niet.

Bewustwording

Feit is dat wij de laatste tijd zoveel meer met ons geld bezig zijn. Het lijkt ook steeds lastiger om het uit te geven. Gingen we voorheen vrij gemakkelijk uit eten als we geen zin hadden om te koken, nu denken we iets beter na. We gaan nog steeds uit eten hoor want hier genieten wij ontzettend van. Er komt tegenwoordig wel een stukje bewustwording bij kijken. Hebben we volgende week al een etentje staan? Dan gaan we niet dit weekend ook omdat het makkelijker is of omdat we geen zin hebben om te koken.

Inzicht

Sinds een klein half jaartje hou ik alle uitgaven bij in een Excel-sheet. Voorheen gaven we uit wat er op de rekening stond. Dat geld was “over” naast het reguliere spaargeld en vrij besteedbaar.
Was het op, dan was het op en jammer. Nu wordt het bijna een sport om juist zo min mogelijk uit te geven. Ik zeg bewust bijna want wij blijven mensen die van luxe en mooie, fijne dingen houden. Daar kunnen we echt van genieten en mooie herinneringen maken vinden wij heel wat waard.

Daarentegen denk ik nu wel 2x na voordat ik bij een Action/Wibra/Hema m’n mandje vul met zooi die eigenlijk helemaal niet nodig is. Wat nodig is wordt gekocht en wat niet nodig is of geen prioriteit heeft dat niet. Zo is het ook leuk om eens iets langer na te denken over een aankoop. Om eens stil te staan bij de vraag hebben we het echt nodig? Wil ik het echt en word ik/worden wij er gelukkig van? 9 van de 10 keer is het antwoord nee of bedenk je je een aantal dagen/weken later dat je het helemaal niet nodig had. Blij dat je het toen niet gekocht had.
Soms blijft iets in je hoofd zitten of komt er iets op je pad wat het waard is om geld aan uit te geven. In dit soort gevallen overleggen wij vaak even met elkaar.

Uitstellen van aankopen

Zo wilde ik al een tijdje een bepaald soort ring. Al maanden zat het in m’n hoofd en ik wist al precies welke het ging worden. Maar toch kocht ik hem niet. Ondanks dat hij niet heel erg duur was (€ 85) vond ik het zonde om mijn geld daaraan uit te geven. De ring bleef maar in m’n hoofd, ik kon hem niet vergeten. Mr. wist dit en had al een aantal keren tegen mij gezegd dat ik hem gewoon moest kopen. Ik wilde hem zo graag hebben, dat had hij wel door. En toen….kreeg ik hem voor kerst van Mr.
En ik ben er als een kind zo blij mee!

Afgelopen maanden hebben we een aantal dure maar hele leuke dingen gedaan/betaald. Vakantie, weekendje weg, festival en daardoor ging er minder geld naar de spaarrekening dan normaal. Helemaal niet erg! Misschien juist wel goed want dat betekent dat we ook geen geld van de spaarrekening af hebben gehaald. Zelfs de WOZ-beschikking konden we voldoen zonder aan de spaarrekening te komen.

Toch een krent?

Maar deze dingen zie ik wel terug in mijn Excel-sheet en stiekem doet het ergens toch pijn. Grote onzin eigenlijk want het was het geld allemaal dubbel en dwars waard. Maar toch . . . ergens diep van binnen schuilt er tegenwoordig een krent in mij 😉
Waar het gevoel vandaan komt dat ik me soms arm voel weet ik niet. Nergens voor nodig maar eigenlijk is het stiekem ook best een fijn gevoel. Dat zorgt er wel voor dat ik geen onnodige uitgaven doe. Dat ik vooral goed en bewust met ons geld omga.

Op het moment van schrijven ging mijn telefoon; een vriendin die aan kaartjes kan komen voor een concert morgen. Financieel handig?… misschien niet maar toch doe ik het 😉 Over het geld kom ik wel weer heen, herinneringen zijn zoveel meer waard ❤

Berichten gemaakt 4

7 gedachten over “Ik voel me arm . . .

  1. Volgens mij heb je wel een prima balans gevonden. Scherp op het budget en doelbewust genieten van de dingen die er toe doen in plaatst van gedachteloos consumeren.

  2. Ik heb dit natuurlijk al tegen mijn vrouw gezegd, maar ik ben trots en blij dat dit is “geland” 🙂
    Dit is typisch iets dat je moet gaan ervaren, je kunt het niet opdringen. Je kunt niet in 1x verwachten dat iemands mindset omschakelt…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.