Een jaar onderweg naar financiële onafhankelijkheid

Iets meer dan een jaar geleden besloot ik dat we echt iets moesten doen voor later. Ik las blogs, boeken, nog meer blogs en startte een eigen blog. Met wat moeite kreeg ik Mrs FireMe mee in het plan, het sparen voor ons pensioen is een maandelijks terugkerend fenomeen net zoals het beleggen voor ons en onze dochter. De aflossingen aan onze hypotheek zijn verdubbeld en onze openstaande hypotheek verdwijnt na jaren als sneeuw voor de zon (al is het nog wel bewolkt!). Blogs als die van Mr FOB, Cheesy Finance en de, voor mij “life changing”, brieven van Richard Reis gaven inzicht, houvast en vertrouwen.

Het volgen van diverse blogs en podcasts is inmiddels een dagelijks ritueel geworden.

Er zijn persoonlijke contacten gelegd met andere bloggers / niet-bloggers op weg naar hetzelfde doel. Nieuwe vrienden die allemaal hetzelfde doel nastreven, het voelt als een warm bad. Dagelijks is er wel wat te lezen op de FireNL Slack-groep. Iedere financiële beslissing wordt zorgvuldig afgewogen; is dat het wel waard, willen we dit eraan uitgeven, is het wel nodig, kan het anders?

Zelfs in de meest basale dingen zoals eten hebben wij een omschakeling gemaakt. Door om te schakelen naar een “flexibel veganistisch dieet” heb ik in twee maanden tijd een te hoge cholesterol en te hoge bloeddruk kunnen terugdringen. Ik viel bijna 7kg af en voel me fitter en actiever. Afgelopen week kreeg ik te horen dat ik mag stoppen met de medicatie tegen te hoge bloeddruk.

En nu?

De geplande horizon tot ons (vroeg)pensioen is nog ongeveer 14 jaar. Onze mindset is veranderd en zal niet meer snel zijn zoals voorheen; Black Friday ging stilletjes aan ons voorbij, ook Sint, Piet en de Kerstman hebben de hand op de knip. We blijven alert en bewuster met onze financiën omgaan. We realiseren ons dat we in een grote witte bubbel leven en dat de keuzes die we maken echt first-world-problems zijn; ik bedoel: extra aflossen of beleggen??? Die keus is lang niet voor iedereen weggelegd en dat snap ik.

Ga je ook beginnen?

Als je plannen hebt om iets voor later te regelen is er meer dan genoeg te vinden op het web. Van succesverhalen tot eindeloze lijstjes met bespaartips. In de basis probeer ik me aan “The Simple Path To Wealth” van JL Collins te houden, puntsgewijs zijn dat onder meer deze tips:

 • Maak geen schulden
 • Leef spaarzaam, trap niet in de val van “lifestyle inflatie”
 • Spaar en beleg zoveel mogelijk van het inkomen in een gespreid indexfonds / ETF portfolio
 • Blijf het beleggen volhouden in tijden van economische neergang
 • Het meest waardevolle dat geld je kan geven is vrijheid, niet die nieuwe auto, jas, tas of schoenen

Hierboven noemde ik al “de brieven van Richard Reis”. Dit is een serie van 52 blogs die in heel 2017 zijn verschenen, iedere week een nieuw verhaal. Deze serie heeft “The Simple Path To Wealth” voor mij bevestigd. Deze blogs gaan echter verder, van beweging tot boodschappen, van solliciteren tot nieuwe start-ups. Aanrader om te lezen!

Als het beleggen in indextrackers / indexfondsen je afschrikt raad ik je aan om je hierin te verdiepen. Het perfecte punt om je hierin te verdiepen is Financieel Onafhankelijk Blog:

Beleggen in aandelen en obligaties kan risico’s met zich meebrengen, je kunt je inleg verliezen, maar let wel; je realiseert je verlies pas als je verkoopt!!! In de praktijk gaat “de markt” altijd weer omhoog en zijn financiële crises onderdeel van het spel, het hoort erbij. Afgelopen maand is ons portfolio ook duizenden euro’s in waarde gezakt; lig ik er wakker van? Nee, ik blijf maandelijks bijkopen, nu tegen lagere prijzen (en dus meer aandelen), door deze strategie koop je voor hetzelfde geld automatisch meer aandelen als de markt laag staat en minder aandelen als het hoog staat (Dollar Cost Averaging).

Geheime superkracht

Nee, er zijn geen snelle routes naar een financieel onafhankelijk leven. Het is geen “get rich quick ding”. Natuurlijk kan een erfenis, verkoop van een woning of bedrijf wel goed helpen, maar in de basis komt het neer op hard/slim/veel* werken en zoveel mogelijk (be)sparen. Hoe lager je maandelijkse lasten zijn, hoe minder kapitaal er nodig is en hoe sneller je dit doel bereikt.

* Invullen wat voor jou het beste werkt 😉

Financiële onafhankelijkheid is een geheime superkracht. In plaats van tot je 70e moeten werken neem je het heft in eigen handen en kun je, door een paar eenvoudige aanpassingen, jaren eerder stoppen.

Berichten gemaakt 109

7 gedachten over “Een jaar onderweg naar financiële onafhankelijkheid

 1. Hi FireMe,

  Wat een mooie blog. Heel complete overview. Maar moet je eens kijken wat deze omslag voor je betekend heeft! 7kg lichter en een medicijn eraf. Dat zijn stappen zeg!

  De brieven van Reis kende ik nog niet. Die ga ik lezen. Mag ik vragen welke podcasts je luistert? Zit veel in de auto en zou dan graag iets moois luisteren. Dank!

  1. Thanks voor je reactie, RoFi! Ik luister graag naar ChooseFI, Afford Anything van Paula Pant, Bigger Pockets / Bigger Pockets Money, Master your Mindset (Michael Pilarczyk) en om te lachen luister ik graag naar Man Man Man De Podcast 😉

 2. Mooi overzichtje Mr FIREME! Nieuwe vrienden maken binnen de FIRE/HOT gemeenschap is denk wel een van de mooiste dingen van deze hele reis en schrijven van de blog! Moeten weer eens een keertje afspreken 🙂 Al gaat varen het niet meer worden voor dit seizoen!

  1. Dat is zeker een heel fijne bijkomstigheid, we hebben vorig weekend de boot “winterklaar” gemaakt dus die mag in maart het meer weer op. We houden contact en spreken snel eens af!

 3. Wat super goed van die 7 kilo en de afbouw van je medicatie! Het is fijn dat de weg naar jullie pensioen zo goed bevalt, maar daarna wil je er toch ook zo lang mogelijk van kunnen genieten?!
  Fijn zijn die onderlinge contacten. Dat vind ik ook. Tot op heden heeft ons spaarzame leven ons nog niets ‘gekost’, maar alleen maar opgeleverd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.