Money Business November 2020

Daar is ie dan, op veler verzoek, de maandelijkse financiële update van familie FireMe 🙂 Hoe deden onze beleggingen het en welke keuzes maakten we deze maand?

Corona

In de eerste week van november werd ik positief getest op het coronavirus, daar ben ik wel een paar dagen ziek van geweest. Het voelde als een stevige griep met de nodige spier- en gewrichtspijnen, ik had dit nog niet eerder zo ervaren. Qua werk ben ik een paar dagen “out of order” geweest en ook MrsFireMe mocht natuurlijk de deur niet uit. Inmiddels zijn we bijna een maand verder en merk ik er niet veel meer van.


Beleggingen

In november werd bekend dat zowel Pfizer als Moderna een vaccin hebben ontwikkeld waarmee een coronabesmetting kan worden voorkomen. Dit nieuws bracht de beurzen direct in extase, alles reageerde erop; luchtvaartmaatschappijen klommen omhoog; want dit zou betekenen dat er straks weer gereisd kan worden.

Tegelijkertijd daalden de comfort-diensten zoals Amazon en Netflix enkele procenten, want ja, mensen gaan straks weer naar buiten. Zo zie je dus dat die koersen nogal onderhevig zijn aan goed- en slecht nieuws. Ik ben blij dat we het grootste deel van onze centjes hebben belegd in een indexfonds dat duizenden bedrijven volgt; zowel de goed- als slecht-presterende. Ook onze beleggingen haalden in november een positief rendement van ruim 8%! Dat is een mooie compensatie voor dit beroerde jaar.


Financieel overzicht

We hebben de sleutel van onze nieuwe woning! Wij zijn nu echte groot-grond-bezitters (alhoewel…) en hebben nu dus tijdelijk twee huizen. Dat betekent dus dubbele maandlasten (aflossing, verzekering, gas/water/licht), hier zijn wij al een paar maanden op aan het voorbereiden. We stopten met extra aflossingen en spaarden zoveel mogelijk van alle inkomsten op onze spaarrekeningen. Deze maand (december) zal de eerste maand worden met deze dubbele lasten. Omdat wij onze huidige woning al hebben verkocht is het budgetteren voor die lasten prima te doen.

Sparen / beleggen voor FIRE en pensioen blijft natuurlijk nog gewoon actueel dus ook deze maand hebben we geld apart gezet voor “later”. Doordat MrsFireMe in quarantaine moest was er deze maand een stukje minder inkomen.

De aflossingen die wij nu nog doen vertalen zich feitelijk in “overwaarde” welke we ontvangen zodra onze oude woning bij de notaris passeert…een deel van de overwaarde hebben wij voorgefinancierd met een overbruggingshypotheek zodat we onze verbouwing kunnen realiseren.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 594
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 1000
Inleg spaarrekeningen€ 1303
Totaal “toekomstinvesteringen” november€ 3747

Nettowaarde

Met een goede beursmaand achter ons zijn onze (pensioen)beleggingen in een maand tijd flink meer waard geworden. Dit voelt natuurlijk wel prettig, ook al doen we er niets mee. De nettowaarde is een representatie van onze eigendommen minus onze schulden. De enige schuld die wij in november hadden is zo’n ~€80.000 aan hypotheek. Qua bezittingen tel ik zaken als auto’s niet mee, ook laat ik zakelijke rekeningen en (beleggings-)rekeningen van mijn dochter buiten beschouwing.

De beursdip van maart is zichtbaar, maar de groei daarna vind ik nog veel indrukwekkender 🙂 Langzaam kruipen we naar de volgende mijlpaal; een kwart miljoen. Als voorbereiding ben ik hard aan het werk om uit te vogelen hoe ik de overgang naar onze nieuwe woning + hypotheek visueel duidelijk krijg, more to come!

Normaal staat december natuurlijk in het teken van Sinterklaas, kerst, etentjes en feestjes, wegens corona ziet dit er voor veel mensen even wat anders uit, ook bij ons. Ook gooien onze verbouwplannen hier wat roet in het eten, ik ben heel benieuwd hoe de komende weken eruit zien voor ons!

Heb jij ook een goede november gehad? Ik wens je een fijne decembermaand toe!

Ja die is nieuw, leek me leuk, wat denk jij?
Photo by Freddy Castro on Unsplash
Berichten gemaakt 109

9 gedachten over “Money Business November 2020

  1. Mooie cijfers MrFireMe. Spannende tijd met zo’n verbouwing en aanstaande verhuizing, maar wat een mooi plekje gaan jullie bewonen. Succes de komende tijd, en houd die cijfers zo goed 🙂

    1. Hi Peet, de crypto-portefeuille begon afgelopen maand inderdaad weer tekenen van leven te vertonen, ik hou het maar aan. Ik heb vooral Ripple (XRP) en véél Tron, maar vraag me niet waarom 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.