Money Business September 2017

Zoals al voorspeld in het overzicht van augustus verwachtten we dat dit een dure maand zou worden en dat is redelijk uitgekomen. Deze maand is MrsFireMe officieel begonnen met het bijhouden van alle uitgaven, gewoon, om inzicht te krijgen en een stukje bewustzijn creëren, we moeten toch ergens beginnen? Ze had al een Excelsheet met daarin een overzicht van de vaste lasten (hypotheek, internet, telefonie, gas/water/licht), die zijn al vooraf bekend en worden maandelijks gecheckt, ook het boodschappengeld wordt aan het begin van de maand opgenomen en staat “vast”.

Maar goed…we hebben nog een lange weg te gaan denk ik….:D

Ik werk als ZZP-er en maak maandelijks een vast bedrag over naar onze gezamenlijke rekening, zakelijk komt er wat meer binnen maar daar bouw ik o.a. reserve op voor de aangifte inkomstenbelasting, verzekering en autokosten, dat neem ik hier bewust niet in mee. Daarnaast werkt mijn vrouw 12u-16u per week, ook haar salaris wordt gestort op onze gezamenlijke rekening. MrsFireMe verdeeld na ontvangst van salaris alles over de rekeningen en zorgt ervoor dat de boel “strak” staat; d.w.z. op onze privé-rekeningen hebben we een kleine marge waarin we kunnen schuiven, maar in principe staat alles vast; we weten welke zaken er wanneer worden afgeschreven en hoeveel geld er op onze rekeningen moet staan, zo voorkomen we dat we alles verbrassen.

Van de rest is deze maand gespaard, afgelost, extra afgelost en belegd, ook ontvingen we een betaling van 700 EUR op een uitstaande lening, omdat we over deze lening geen rente vragen heb ik dit niet opgenomen in het overzicht:

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 533
Extra aflossing hypotheek€ 500
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg Aegon spaarrekening€ 500
Inleg DEGIRO€ 1000
Ontvangen dividend€ 12
Totaal€ 3395

Het aflossen van hypotheek neem ik mee in het berekenen van de spaarquote, het draagt niet direct bij aan een tastbaar saldo maar levert wel gegarandeerd lagere maandlasten op in de toekomst. We komen hiermee op een mooi spaarquote van 55%, dat is al best hoog, maar persoonlijk ben ik een beetje geschrokken van alle uitgaande bedragen…wordt weer vervolgd 🙂 Ik verklap alvast dat we volgende maand o.a. onze nieuwe meubels krijgen, na bijna 14 jaar was het echt toe aan vervanging dus dat wordt een hap uit de spaarrekening. Binnenkort gaan we stoppen met geld naar de Aegon spaarrekening zetten, dit bedrag zou ik liever extra investeren om het beter te laten renderen dan de 0,1% spaarrente die we bij Aegon ontvangen.

Berichten gemaakt 109

7 gedachten over “Money Business September 2017

 1. Een zeer mooie spaarquote. Wij zitten nu meestal tussen de 30-40% volgens mij. Ik ga het vanaf nu ook eens maandelijks bijhouden. Actief uitgaven opschrijven is een goede om eens in de zoveel tijd te doen. Denk dat er ongemerkt toch snel wat kleine dingen doorheen schieten wat bij elkaar best een mooie besparing kan opleveren als je er alert op bent 🙂

  1. Bedankt voor je reactie, 30-40% is heel netjes! Het bijhouden van die uitgaven is leuk, maar ook wel een beetje confronterend, je ziet ineens wat die lunches op locatie zo af en toe kosten, en het etentje of onverwachte avondje uit, het moet allemaal kunnen en we willen dit ook blijven doen, maar wel een stuk bewuster worden van deze uitgaven, ik kan het je echt aanraden.

 2. Waar was het dividend van? 😉

  2800 euro aan uitgaven komen we hier ook wel aan… 😉 Jou SR vertekent natuurlijk wel een beetje vergeleken met loonslaven waar een deel van de pensioeninleg onzichtbaar richting het pensioenfonds gaat.

  Uitgaven bijhouden is bijzonder nuttig. Ik laad m’n transacties in Penningmeester in en die rubriceert 90% automatisch, ideaal.

  1. Thanks voor je reactie. Dividend kwam van ETF’s VTI en VXUS. Tsja die uitgaven hé, je leeft er naar zeggen ze ;). W.b. het pensioensparen: dat geeft wellicht een vertekend beeld; ik vind het in deze situatie echter wel nodig om te noemen omdat er anders helemaal geen voorziening is. Er zijn legio ZZP’ers die helemaal geen maatregelen treffen dus wellicht kan ik hiermee iemand bewegen om toch actie te ondernemen. Ik zat me het volgende af te vragen; wanneer je inlegt in een pensioenfonds (via werkgever) zie je niet wat je totaal aan “pot” hebt opgebouwd denk ik? Je ziet alleen op je UPO / MijnPensioenOverzicht een indicatie van het te bereiken pensioen?

   1. Wij houden al onze uitgaven en inkomsten inmiddels een kleine 2 jaar bij. Voor ons is dit verhelderend geweest. Hier en daar was ruimte om te snijden in de uitgaven. Ook houden we elkaar alert op uitgaven waarvan we denken, is dat echt nodig.
    Doordat we er actief mee bezig zijn behalen we doorgaans ook een spaarquote van 30-35%.

    Voor wat betreft een werknemer die (via werkgever) inlegt in een pensioenfonds. Ik zelf kan bij BrandNewDay wel inzien hoeveel er inmiddels bij elkaar gespaard is. Toevallig van het weekend de UPO ontvangen, en daar staat het bedrag van eind 2016 op.

    1. Bedankt voor je reactie! OK leuk om te lezen dat jouw werkgever het pensioen via BrandNewDay heeft geregeld en dat je hier ook inzage in hebt! Zie je dit pensioen dan ook terug als je inlogt op MijnPensioenOverzicht.nl, of is dat niet aan elkaar gekoppeld? (Excuses als ik teveel vraag :))

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.